"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


15 Jun 2006

Kita Yang Mempunyai Dua Tanggungjawab

Assalamualaikum

Bersua kembali, setelah kesekian lama saya tak meng-update blog ni. Bukan apa, kerana kekeringan idea juga sibuk dengan peperiksaan.

Tiada apa yang hendak dilontarkan sekadar ingin membawa antum semua melainkan pandangan mata ke suatu sudut yang sebenar, sejati dan hakiki.

Kalau kita reung-renungkan diri kita selaku hamba Allah SWT dan para pengikut Nabi Muhammad SAW, sejauhmana kita sudah tatbiqkan atau laksanakan atau mengahayati rasa sebenar sebagai kedua-dua tanggungjawab tadi?

Cuba kita lihat gambar ini seketika:


Seorang rakyat Palestin yang membawa mayat seorang kanak-kanak yang menjadi mangsa bedilan Israel di Zeitun, Gaza, terjatuh ketika bergegas lari dari tempat kejadian.

Apa yang terdetik dari hati antum semua? atau antum tiada apa-apa yang hendak dirasakan? Atau segala deria rasa antum dah hilang?

Sehubungan dengan ini apa tindakan kita selaku orang yang memikul kedua-dua tanggungjawab tadi? Adakah ianya hanya berlaku di tempat orang, apa kena mengena dengan dengan aku dan tempat aku Malaysia. Malaysia tempat yang aman kita kena bersyukur. Kerana pimpinan yang pandai memerintah.

Adakah apa yang berlaku di bumi Al Quds tidak terkait sedikit pun dengan kita. Adakah sikap kita langsung tak terkait dan terkesan dengan natijah yang berlaku di Palestin?

Kita sebenarnya memikul tanggungjawab yang besar untuk membantu perjuangan Islam rakyat Palestin. Begitu juga kita wajib membantu perjuangan Islam di Malaysia khususnya pejuangan yang berwadahkan Parti Islam Se-Malaysia. Terpulang dengan antum kalau antum hanya memandang PAS hanya sebuah parti yang sama dengan parti-parti politik lain yang hanya mengejar kuasa untuk memerintah.

Perjuangan Islam akan diteruskan hingga ke titisan darah terakhir. Kita kena sedar bahawa adanya Israel di tengah-tengah bumi arab adalah kerana masalah sikap pimpinan ummat Islam khususnya, kerana kesan sekularisme diri setiap pimpinan. Apa yang berlaku adalah proksi-proksi Amerika/Barat dan Yahudi yang diberi tanggungjawab memerintah negara-negara ummat Islam, segala perancangan yang tersirat dan yang tersurat dilaksanakan secara berperingkat-peringkat sehinggalah setiap ummat Islam "menghalalkan" setiap tindak tanduk mereka.

Cuba lihat ini seketika:

Apa yang boleh antum semua faham tentang gambar ini? Apa yang antum semua rasa? Atau antum semua tak merasakan apa-apa? Atau dah hilang deria rasa?

Cubalah lihat sikap pemimpin yang melingkari bumi Al Quds? Arab Saudi, Mesir, Jordan, Lubnan, Libya, Kuwait dab lain-lainnya. Rata-rata kalau kita lihat apa tindakan mereka sekarang? Apabila balaci-balaci Yahudi memerintah negara ummat Islam akhirnya Hamas yang memang di Palestin terkapai-kapai dengan sikap negara-negara jiran mereka. Kenapa? Kerana mereka balaci yahudi! Sangat susah naik menolong saudara mereka yang anti Yahudi/Amerika. Inilah masalahnya! Antum sedar atau tidak?

Kalau di Malaysia, ada yang pandang ringan dengan UNDI yang mereka berikan. Ada yang mengatakan "alah, kalau aku undi PAS pun, bukannya boleh menang lagi, lebih-lebih lagi di Johor ni!" Pmeikran ini belum terpecah dengan masalah-masalah ummah secara umumnya. Ini hanya belegar sekitar perut dia sahaja. Tak jauh ianya berlaku dalam lingkungan keluarga penulis juga. Maka tugas kita memberi mereka faham ertikata perjuangan Islam berwadahkan Parti Islam Se Malaysia. Islam tetap diperjuangankan tapi wadah apa yang kita hendak guna? dalam ertikata jamaah mana yang kita mahu salurkan lelah perjuangan ini?

Di sini penulis ingin mengajak antum semua kembali memikirkan sikap kita terhadap isu sejagat dan isu Islam secara umumnya. Kita tidak terlepas dari memikirkannya dan menjalankan tugas-tugas orang yang memikulkan dua tanggungjawab!

"Kebangkitan Islam Tidak Menanti Keredhaan Orang Kafir dan Munafiq! Tapi Islam Bangkit Dicelah-celah Kekafiran dan Kemunafiqan!'

5 ulasan:

 1. Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

  Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

  BalasPadam
 2. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

  Melihatkan gambar pertama, saya sangat terharu; sanggup bergadai nyawa membawa mayat tersebut (mungkinkah anaknya?). Terus terfikir apa pula yang berlaku kepada dirinya? Kalaulah bukan mayat anaknya, sungguh benar dia telah menunaikan tanggungjawabnya; sifat belas kasihannya. Jika sebaliknya, naluri kebapaannyalah yang membuatkan dia bertindak sedemikian.

  Kita di Malaysia tidak mengalami nasib seburuk mereka lantas tidak kenal rasa bersyukur. Kalaulah kita di tempat mereka? Mungkinkah @ bolehkah @ akankah kita melakukan sedemikian rupa? Mendengarkan laporan bunuh pun kita takut dan melatah, dengan pisau dan parang pun berasa nyilu dan ngeri apatah lagi mendengar senjata api yang bertubi-tubi, letupan sana-sini, lelaki dikelar sana-sini, bayi ditobek sana-sini, wanita diperkosa dan dihentak kepala ke dinding penjara sehingga pecah bertabur isi otaknya...

  Kalau begini yang berlaku, tidak mungkin hanya duduk diam. Tidak hairanlah mengapa mereka bangkit dengan meletupkan diri dengan bom, wanita juga mengangkat senjata juga kanak-kanak yang membawa apa sahaja yang boleh dijadikan perlindungan diri hatta batu sekali pun.

  Saya fikir, kita terlalu asyik dengan kemakmuran yang kita ada. Kerana mahu mengekalkan kemakmuranlah, kerajaan dan rakyat tidak mahu ambil peduli @ masuk campur; takut diserang, dibom dan sebagainya tetapi ada sebilangan lelaki, ada yang sanggup meninggalkan isteri dan anak-anak untuk menunaikan tanggungjawab mereka berjihad pada agama Allah swt ini; tidak takut dikelar, tidak takut ditoreh.

  Menilai gambar kedua, tidak mampu untuk berkata apa-apa. Gamaknya akan bertambah hilanglah tanah milikan Palestin; kesal kerana pemimpin negara-negara yang berjiran tidak mahu melakukan apa-apa kerana sudah menjadi pemimpin kuffar, agaknya.

  Untuk menyedapkan hati, "Sabda Rasulullah saw: "Tidak akan datang hari kiamat sehingga orang-orang Islam memerangi dan membunuh orang-orang Yahudi." (Muslim)

  Wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

  BalasPadam
 3. Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

  Saya ada website cara mudah buat wang. Peluang cara mudah buat wang di sini.

  Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

  BalasPadam
 4. Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

  Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang TERHANGAT DI MALAYSIA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Cuma bayar RM50 sekali seumur hidup dan lihat wang akan mencurah-curah ke akaun bank anda sampai bila-bila. Peluang jana wang automatik di sini.

  BalasPadam
 5. Hai, Anda mempunyai blog yang hebat! Saya akan bookmark blog anda!

  Saya ada website peluang perniagaan di rumah. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

  Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

  BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai