"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


05 Mac 2007

Cari Tapak Di Sahara?

Terima Kasih YB Seguntang dengan penerangan yang menarik. Untuk pengetahuan YB Seguntang kami di sini hampir tiga tahun mendengar penerangan dari YB Seguntang. Juga dari YAB Menteri Perdana dengan penjelasan yang sama sekitar Islam Progresif.

Selama tiga tahun Islam Progresif digagaskan oleh kerajaan Menteri Perdana nampaknya berlaku bermacam perubahan ketara dalam pentadbiran kerajaan. Terutama negeri-negeri maju taklikan kerajaan sendiri. Namun suara-suara rakyat ada kedengaran sekitar di Ibu Negara dan Negeri Bersebelahan.

Ibu Negara dan Negeri Bersebelahan semakin rancak melakukan kerja-kerja pembersihan sekitar. Di mana setinggantiwi semakin terancam dengan kerja-kerja tersebut. Suara-suara jeritan mereka mantul dengan suara-suara arahan Majlis Pencacai Negeri Bersebelahan.

Bagaimana mereka mahu membina sebuah kemajuan dalam keadaan mereka dihalang untuk maju? Bagaimana mereka mahu memulakan pembangunan, sedang rumah yang mereka bina diroboh pihak pencacai?

Cuma kita semak semula dari Usul Sepuluh Islam Progresif yang dicanang oleh Menteri Perdana:

1. Keimanan dan ketaqwaan kepada Ilahi.

2. Kerajaan adil dan beramanah.

3. Rakyat berjiwa merdeka.

4. Penguasaan ilmu pengetahuan.

5. Pembangunan ekonomi yang seimbang dan komprehensif.

6. Kehidupan berkualiti.

7. Pembelaan hak kumpulan minoriti dan wanita.

8. Keutuhan budaya dan moral.

9. Pemeliharaan dan pemuliharaan alam semula jadi.

10. Kekuatan Pertahanan dan Perpaduan.

Usul Sepupuh yang digagaskan amat cantik. Namun setelah tiga tahun digagaskan sejauh mana pelaksanaannya oleh pihak kerajaan? Kenapa pihak YB Seguntang tak perasan dengan apa yang berlaku? Kes-kes penghambatan setinggantiwi di sekitar Ibu Negara dan Negeri Bersebelahan mungkin dianggap terpencil di mata YB Seguntang dan rombongan. Rata-rata kalau dilihat YB Seguntang dan ahli rombongan duduk di Rumah Atap Batu milik kerajaan. Malah ada yang membina Mahligai Air Mata.

Saya pohon pihak YB Seguntang memuhasabah kembali ke mana sebenarnya pihak kerajaan nak bawa kami selaku rakyat ini? Adakah dengan apa yang berlaku sekarang adalah apa yang dihajati selama ini?

Islam telah menetapkan dalam banyak nash bahawa pemimpin/penguasa berkewajipan memelihara kemaslahatan(kebajikan) umat. Ibn Umar menuturkan bahawa Rasulullah saw bersabda :

"Seorang pemimpin adalah pemelihara atas manusia dan dia akan diminta pertanggungjawaban atas(pemeliharaan kemaslahatan )mereka" (HR al-Bukhari dan Muslim.)

Bahkan Rasulullah saw juga pernah bersabda:

"Pemimpin suatu kaum adalah pelayan mereka"(HR Abu Nu'aim)


Jangan sekadar pandai melakar namun pelaksanaannya bertentangan dengan apa yang digagaskan. Kesian bagi yang mahu membina, penat membina ada yang merobohkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai