"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


30 Mei 2007

Selamat Bermuktamar!

Selamat bermuktamar kepada para muktamirin Parti Islam Se-Malaysia (PAS) kali ke 53 di Pusat Tarbiyyah Islamiyah Kelantan (PUTIK). Muktamar kali ini dijangka hangat dengan pertandingan beberapa jawatan penting dalam parti. Namun ini adalah perkara biasa dalam sesebuah organisasi.

Bagaimanapun bagi PAS, rakyat mahukan yang terbaik dalam sususan pimpinan sebuah gerakan Islam di Malaysia. Kerana ini akan memberikan penonjolan kempimpinan untuk mewarnai kepimpinan negara pada masa akan datang. Lebih-lebih lagi angin pilihanraya umum betiup kencang. Maka ini adalah muktamar "persiapan perang", dan saf pmpinan yang baru bakal merancakkan suasana PRU akan datang.

PAS terus komited dengan menyertai pilihanraya, berdasarkan kepada sistem demokrasi yang dijalankan di negara ini. Namun impian menegakkan Negara Islam tidak pernah dikesampingkan, bahkan ianya terus diperhebatkan dan ianya terus rancak terutama di Negeri Kelantan, sebuah negeri yang berjaya dikekalkan bawah pemerintahan PAS sejak 1990. Walaupun mendapat 1 kerusi mejoriti, ia bukan bermakna PAS tidak diterima rakyat. Bahkan undi tidak berkurang bahkan bertambah. Ini berikutan, grand design Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR) atau istilah Inggerisnya United Malays National Organisation (UMNO) yang terang-terang mencabul sistem demokrasi dan pilihanraya.

Secara mudah, hubungan PAS dengan Demokrasi di Malaysia dapat dilihat berdasarkan penglibatan parti itu dalam politik pilihanraya atau dalam penyertaanya dalam pilihanraya. Penglibatan ini bermula sebelum kemerdekaan Tanah Melayu pada 1957 lagi. Pegangan kuat PAS terhadap doktrin "agama dan politik tidak boleh dipisahkan" telah mempengaruhi dan meresap kuat ke dalam pimikiran parti Islam itu untuk memperjuangkan aspirasi Islam melalui wadah politik.

Berkutan pula apa dengan kenyataan Mursidul AM PAS Tuan Guru Dato Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat:

"Islam mewajibkan setiap orang Islam melawan mana-mana orang/pihak yang tolak Islam. Taqwa berada di mana-mana. Dalam rumah tangga, ada taqwa. Dalam persahabatan dan perselisihan, ada terlibat dengan taqwa. Dalam politik pun, tetap ada taqwa.

Bahkan, dalam politiklah yang sangat mustahak adanya taqwa kerana ia melibatkan serba serbi. Ia melibatkan aqidah, ekonomi, keadilan, sosial, pendidikan, sains, sastera, seni, hiburan, dan lain-lain."

Kenyataan Tuan Guru Mursyidul AM ini, lebih menambah lagi keyakinan ahli PAS untuk memperjuangkan lagi. Ternyata ini jelas dalam perjuangan PAS apabila banyak tuntutan Islam telah berjaya dilaksanakan ketika ini memerintah Kelantan dan Terengganu (1999-2004). Lihatlah negeri mana yang meletakkan Al Quran dan As Sunnah sebagai dasar paling tinggi negeri? Kecuali Kelantan dan Terengganu. Walaupun aspek-aspek lain dalam Islam seperti qanun jenayah syariah hudud dan qisas masih belum terlaksana kerana bertembung dengan pelembagaan persekutuan. Namun dari aspek-aspek Islam yang lain PAS berjaya.

Bagaimanapun kejayaan ini tidak menunjukkan PAS berpuashati, kerana impian mewujudkan "Baldatun Toiyibatun wa Robbun Ghofur" masih belum tercapai. Namun ianya terletak pada kebijaksanaa PAS dalam mengharungi dunia politik tanahair dan sikap rakyat itu sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai