"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


15 Julai 2007

Mak dah pesan!

"kan mak dah pesan, jangan kisahkan sangat tentang duit, tahulah mak cari! Kerja engkau belajar sahaja rajin-rajin" pesan Mak Piah pada Mal. Mal yang sudah masuk tahun ketiga di Mesir rasa seperti serba salah, apabila dia belum masih mampu menamatkan pelajarannya. Mengikut jadualnya hanya dua tahun sahaja. Namun jadual Allah tidak sesiapa yang mampu menidakkannya. Hati Mal resah dengan keadaan dia masih menjadi tanggungan tunggal keluarganya. Sedangkan umurnya sepatutnya sudaj melangkah ke alam pekerjaan persediaan.

"takpe mak, Mal meniaga sikit-skit, sekadar dapat lepas bayar sewa rumah bulanan pun alhamdulillah" Mal memujuk ibunya untuk beri restu bagi dia memulakan ikhtiarnya mencari rezeki sambil belajar. "hmmm, baiklah Mal, suka hatilah, asalkan tak menyusahkan orang lain sudah" ujar Mak Piah kepada Mal. "Alhamdulillah, terima kasih mak, insyaAllah pandailah Mal jaga, yang penting restu dan doa dari mak Mal harapkan" balas Mal kepada ibu yang dirinduinya.

Petang yang hening itu membuatkan Mal rasa lega dengan apa yang dia telah cakapkan kepada ibunya. Namun timbul pula persoalan baru membelit ruang legar kepalanya. "adakah aku mampu? selama mana?" fikirnya. Namun kemudiannya berserah kepada Allah SWT, kerana pintu rezeki ni letak pada tanganNya. HambaNya hanya berikhtiar dan berusaha.

Yang penting tahu awlawiyatnya, masakan tidak bila kadang-kadang kita tersalah mangatur awlawiyat. Yang kadang-kadang perkara-perkara tahsinat yang mendahului dharuriyat. Ini yang kadang-kadang menjadi kesilapan sebilangan para pelajar apabila belajar sambil bekerja. Apabila keuntungan sudah melebihi had keperluan, dalam masa yang sama otak sentiasa kreatif memikirkannya, syaitan dan nafsu pun terus menjalankan tugasnya seperti biasa.

Apa yang paling penting, kita sesama berfikir dan bertindak wajar dalam melakukan sesuatu. Niat yang baik perlu diiringi doa dan tawakkal kepada Allah SWT. Biar Allah SWT memandu kita dan membawa ke jalan yang diredhaiNya. Dunia ni bukanya selamanya begini. Jiwa ini bukan selamanya begini. Iman ini "yazid" dan "yankus".


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai