"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


01 Januari 2008

Nak Jaga Hati Orang Bukan Senang, Nak Sakitkan Hati Orang Bukan Susah

Bukan susah nak sakitkan hati orang, malah kadang-kadang kita tak perasan yang kita telah membuatkan orang lain sakit hati dengan kita. Kalau tak sakit hati pun, terasa hati ngan kita. Apabila hal ini berlaku, bukan senang nak jaga hati mereka. Cuma selama aku hidup ni, hal hati ni malas nak ambil kisah sangat. Tapi ianya penting dalam ukhuwah Islamiyah..ke Islamiah? (betul ke Chaon?)

Pada aku selagi hal-hal hati ini tak berkait dengan hubungan hamba dengan Pencipta, aku malas nak ambil perhatian sangat. Tapi aku dikelilingi dengan manusia yang "suka berhati-hati". Lepak betul!!

Tapi, dulu masa sekolah rendah selalu jugka merajuk, eh! sekolah menengah pun pernah. Pernah tak kawan dengan dia, pernah tak bertegur sapa. Tapi semua tu hal-hal tak penting. Hal-hal budak-budak, sebab tak ajak main layang-layang. Banyak lagilah.

Bila dah mula umur ni nak masuk 25 tahun, juga setelah menempuh alam pengajian tinggi ni, malas dah nak layan masalah-masalah hati ni. Cuma bukanlah masalah "hati mati" atau "buta hati". Tu kes naya!!

Bagaimanapun terpulanglah kepada orang-orang yang mengenali aku, samada adik beradik, kawan-kawan, sahabat handai. Mulai sekarang aku tak kesah.

p/s: Paling tak suka dapur tak kemas lepas masak, tandas kotor!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai