"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


20 November 2008

Ahli Parilmen PAS: Sejauhmana praktiknya sebagai Da'i di parlimen?

Sejak tamatnya pilihanraya umum lalu, Parti Islam SeMalaysia telah memenangi kerusi sebanyak 23 buah kerusi iaitu ketiga tertinggi selepas PKR dan DAP. Dengan kemenangan sebanyak itu ditakdirkan PKR mengetuai barisan pembangkang di Parlimen. Apa yang hendak disentuh di sini bukanlah kepada banyak atau sedikitnya bilangan MP Pas di Parlimen. Tetapi sejauhmanakah, MP Pas dapat menjalankan tugas sebagai ahli parlimen dari sebuah gerakan Islam yang mana gerakan Islam ini sangat rapat dengan kerja-kerja dakwah yang tidak kira tempat.

Setelah beberapa siri pilihanraya yang berlalu, diperhatikan dari sedutan-sedutan perjalanan yang disertai oleh MP Pas nampaknya masih gagal menonjolkan MP Pas dari sebuah gerakan Islam dan dakwah. Seruan-seruan ke arah melaksanakan Islam yang syumul masih di tahap yang rendah. Samada tidak berpeluang atau peluang yang disia-siakan tidak pasti.

Diperhatikan juga gelagat dan akhlak yang ditunjukkan oleh sesetengah MP Pas yang terkeluar langsung dari ahlak Islam yang semestinya ditunjukan dalam parlimen. Adakah parlimen bukan medan untuk melahirkan pimpinan Islam yang jitu? Tahap perbahasan yang lemah dan gaya bahasa yang kurang menyerlahkan kata-kata zikir dan pujian kepada Rasul tidak menunjukan MP Pas dari sebuah gerakan dakwah. Apatah lagi MP Pas terikut-ikut dengan gaya dan persembahan MP pembangkang yang lain dari kalangan Pakatan Rakyat. Juga suka mentertawakan musuh serta memperlekehkan mereka. Akhlak-akhlak ini sangat jauh sebagai salah seorang pendakwah.

Memang banyak isu-isu rakyat yang kita bangkitkan, tertuma dalam kes-kes penyalahgunaan kuasa oleh pihak pemerintah. Banyak alternatif-alternatif yang ditonjolkan oleh kita, tapi ke manakah alternatif-alternatif yang dituntut dalam Islam? Dari hal pengurusan sebuah negara banyak disebut-sebut dalam buku-buku haraki karya ulama dan pimpinan kita, tetapi kurang diperkatakan. Rakyat tertunggu-tungggu terutama pendokong-pendokong gerakan Islam. Sebenarnya inilah medan bagi MP Pas memperjuangkan isu-isu Islam yang pokok! Suara-suara Islam dari gerakan Islam yang lain juga boleh diketengahkan agar nampak Pas ini mengetuai gerakan-gerakan Islam yang lain. Tidak dinafikan setengah MP Pas lahir dari kalangan ABIM, JIM dan lain-lain pertubuhan Islam, tetapi seakan hilang apakah yang mereka dapat sebelum melangkah sebagai ahli parlimen. Apakah tidak cukup tamrin qiyadi, usrah dan segala pengisian yang diperolehi sebelum ini untuk menjadi tulang belakang mereka? Apakah kerana menyuarakan perkara-perkara dari perspektif Islam akan mengendurkan hubungan Pakatan Rakyat? Saya rasa tidak, kerana di kalangan mereka jahil dan tidak tahu bagaimana kedudukan mereka jika negara Islam terbentuk.

Nampak seperti teori dan praktik saling menyingkiri dan isu ini jika tiada tindakan akan berterusanlah perangai-perangai pelik dari MP Pas. Juga mahu disentuh di sini ialah peranan-peranan ulama yang menjadi MP Pas, ke manakah mereka? Sering kita lihat mereka yang bangun terdiri dari golongan profesional, golongan ulama seperti tidak aktif di parlimen. Banyak isu-isu Islam yang wajar diketengahkan di parlimen, jika ulama-ulama yang berada di parlimen tidak peka dengan isu semasa maka rosaklah ummat. Siapa lagi yang mahu diharapkan jika bukan para ulama? Alunan ayat Quran dan hadith untuk memperkuatkan dalil bagi menyokong hujjah amat dialukan. Jadikan parlimen tidak asing dengan suasana itu.

Dicadangkan supaya MP Pas banyak membuat homework dan usrah sesama MP Pas. Pihak Presiden dan Timbalannya boleh memainkan peranan penting untuk memimpin MP pas lain. Diharapkan agar selepas ini ada perubahan-perubahan ketara di parlimen dan didoakan agar Allah mencampakkan kesabaran dan kebijaksanaan kepada MP Pas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai