"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 Julai 2009

65 pun menang!


Ada orang kata UBN bangga dapat kurangkan mejoriti PAS di Manek Urai. Pendapat aku, betul kah mereka berbangga? Lahiriyahnya memang boleh mereka katakan begitu. Tapi setelah berjuta habis dan segala jentera kerajaan di guna, peranan media yang berat sebelah nampaknya UBN masih terkulai lagi. Adakah ini semua boleh membanggakan mereka? Kalau boleh mereka mahu menang, sebab kalau menang ni, nak kempen untuk PRU akan datang semakin bertambah semangat. Boleh dabik dada pecahkan kubu kuat PAS sejak tahun 1959. Tapi mereka tetap kalah walaupun dengan mejoriti kecil. Sebelum ni pun PAS pernah menang dengan hanya 2 undi sahaja. Namun ianya tetap menang.

Tapi, kebenaran bukan dinilai dengan menang atau kalah di medan pilihanraya. Mejoriti bukan bermakna kebenaran atau sebaliknya. Kebenaran tetap kebenaran walaupun kita berseorangan. Berapa orang pengikut para Nabi alaihi solatuwassalam dahulu? Isteri dan anak Nabi Nuh pun tak menyertai kem Nabi Nuh. Beratus tahun malah ada yang beribu tahun berdakwah tetapi tetap kekal mejoriti. Bahkan mereka dibinasakan oleh Allah dengan bermacam-macam jenis bencana dan azab.

Jika pihak yang mendokong kebenaran apatah lagi yang berpaksikan akidah, mendapat sokongan mejoriti kita bersyukur, menunjukkan bahawa sebahagiannya sudah sedar tanggungjawab mereka yang bukan sahaja di dunia bahkan ia bakal dipertanggungjawabkan di akhirat.

Dengan kemenangan 65 ini, tergalas sebuah tanggungjawab bagi Abe Uji dan ahli gerakan Islam. Malah jika tidak menang sekalipun kerja-kerja dakwah wajib dijalankan. Ingat! menang bukan matlamat! tapi Islam! Kalau menang dikira sebagai matlamat, maka selesailah tanggungjawab! Tapi jika Islam itu matlamat ianya tak terhenti hingga hari kiamat. Biarlah dengan golongan yang mencipta wawasan masing-masing yang hanya terhenti di dunia sahaja. Kita dengan wawasan akhirat kita yang mempunyai timbangan adil dari Allah.

Tahniah bagi para petugas PAS yang datang dari seluruh negara yang bertungkus lumus di medan. Aku hanya boleh berdoa kepada Allah semoga memberi keredhaan kepada kamu semua. Tiada nilai yang paling tinggi apabila mendapat kemuncak taqwa kepada Allah. Semoga medan ini bertambah ketaqwaan kita kepada Allah. Berjayalah mereka yang bertaqwa!

Takbir!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai