"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


18 September 2010

Maaf Zahir dan Batin

Sejak pulang ke tanah air 6 September 2010 lalu, baru kni sempat mencuri masa meng-update blog. Masa dipenuhi dengan persiapan akhir Ramadan dan Syawal. Kebetulan hanya abang dan emak sahaja yang ada di rumah, adik beradik lain semua beraya di rumah mertua masing-masing. Namun ianya lumrah bernama hari raya. Hasil tarbiah di Madrasah Ramadan masih hangat terasa, Tak tahulah adakah sempat bertemu dengan Ramadan akan datang.

Namun di sebalik peristiwa-peristiwa Ramadan dan Syawal ini, aku dikejutkan satu peristwa yang mengubah landskap keluarga. Satu kejutan yang sangat berbekas di hati ini. Namun ianya satu pengajaran besar yang sangat-sangat berguna bagi yang mahu mengambil pengajaran. Tapi bagi mereka yang tidak melihat ianya tarbiah dari Allah, malah ianya bala yang menyesakkan dada, ianya sememangnya begitu dan terus begitu. Hati yang dibiarkan tanpa diubat, malah diracun pula.

Hidup perlu diteruskan dan sebaik-baiknya memalui jalan yang disediakan oleh Allah dan diajar oleh NabiNya. Supaya hidup ini tidak rosak dan terus sesat tanpa panduan. Ikut sahaja panduan. ianya dijamin Allah dan Rasul tidak sesat, bahkan tidak menyusahkan.

Manusia terus serabut memikirkan bagaimana memainkan peranannya sebagai khalifah Allah di muka bumi. Mencipta teori dan pemikiran yang tersendiri, yang membelakangkan panduan Allah, yang mana akal itu pun anugerah Allah yang istimewa. Namun bila tidak mengikut "buku panduan" dan berbangga pula degan teori sendiri, jadi tidak perlulah kecewa dan buntu dengan hasil tersebut, yang sememangnya akan gagal dan tidak boleh berjaya.

Tidak kiralah anda di sektor mana, baik individu, institusi keluarga, masyarakat, pendidikan, ekonomi, politik dan lain-lain, apabila "teras" Islam itu ditinggalkan, tunggu sahaja bala Allah. Bala yang datang tidak semestinya berbentuk seperti bencana Alam. Masalah sosial, pembuangan bayi, pluralisme, sekularisme, umat yang jahil, penguasaan kafir atas sistem, semuanya ialah bala yang ditimpa kepada kita tanpa kita sedari. Ianya bagaikan anai-anai. Tapi, berapa ramai yang sedar mahu kembali kepada Islam? Malah ditambah dengan tekanan-tekanan lain, membuatkan kita lebih jauh dari Islam, apatah lagi mahu mempraktikkannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai