"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


27 Oktober 2010

Tanggungjawab sebagai ahli PAS

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

"Maka wajiblah ke atas kamu berjamaah kerana sesungguhnya serigala hanya memakan kambing yang jauh daripada kumpulannya" (Hadith Riwayat Nasa'i)

Sabda Rasulullah SAW kepada Huzaifah bin Al Yaman RA yang bermaksud:

"Kamu hendaklah bersama-sama jamaah muslimin dan imam mereka" (Hadith riwayat As Syaikhan dan Abu Dawud)

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

"Tangan Allah (keredhaan Allah) bersama-sama jamaah, barangsiapa keluar (mengasingkan diri) atau (menyimpang) daripada jamaah maka ia menyimpang ke neraka" (Hadith Riwayat At Tirmizi)

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

"Sesiapa yang mahu keluasan syurga, maka hendaklah berpegang kepada jamaah" (hadith Riwayat At Tirmizi)

Seorang muslim yang menggabungkan diri dengan gerakan Islam (jamaah) sudah selesai satu tuntutan agama yang besar, tetapi apabila seseorang itu berada dalam jamaah maka keanggotaan itu meletakkannya kepada satu tanggungjawab yang tertentu pula.

Sebagai anggota jamaah tugasnya tidak tamat dengan menjadi anggota semata-semata, di sana ada disusuli dengan beberapa kawajipan-kewajipan yang tertentu yang mesti dikerjakan dan ditunaikannya.

Imam Bukhari R.A meriwayatkan daripada Saidina Umar bin Al Khattab R.A, bahawa beliau berkata yang bermaksud:

"Tidak ada Islam melainkan dengan jamaah, dan tidak sempurna jamaah tanpa pemimpin , dan tidak ada erti kepimpinan tanpa ketaatan"

Di dalam jamaah ada ahli biasa dan pula ahli jawatankuasa (ketua, setiausaha, bendahari dan sebahagiannya) yang menjalankan tugas menurut bahagian masing-masing, menyusun kerja-kerja, mengatur tugas, mengeluarkan arahan-arahan atau menyampaikan arahan, mengatur segala langkah yang diperlukan.

Di sini betapa peri pentingnya ketaatan kepada ketua (amir). Ianya merupakan syarat penting dalam sebuah organisasi apatahlagi mereka yang menggabungkan diri dengan gerakan Islam seperti PAS. Demikian PAS itu sendiri terlibat dengan semua aspek ecoposial yang wajib menterjemahkan diri setiap anggota di tengah-tengah masyarakat Malaysia dengan akhlak yang terpuji dan kerja-kerja dakwah dan tarbiah yang tidak terhenti.

Ada sesetengah ahli anggota berhenti dari kerja-kerja jamaah setelah tamat tempoh sebagai Presiden, Pesuruhjaya, YDP Kawasan atau Ketua Cawangan atau sebagainya. Ianya merasakan seperti sudah pencen tanpa memikirkan tanggungjawab yang sebenarnya belum selesai hingga terputus nyawa dari badan.

Sepatutnya, walaupun mereka tidak berpegang dengan apa-apa jawatan penting, seperti digugurkan atau melepaskan jawatan tidak bermakna mereka berlepas diri dari melaksanakan tugas sebagai anggota harakah siasah, harakah tarbiah dan dakwah!.

Lebih teruk jika perebutan jawatan berlaku di dalam gerakan Islam ini. Ruh takutkan balasan Allah jika tak mampu memimpin itu sudah hilang. Sepatutnya rasa takut untuk memegang jawatan itu timbul, dan suasana ukhuwah itu terbit. Tetapi rasa diri itu mampu memimpin hingga ukhuwah itu menjadi renggang. Mengutamakan kepentingan sendiri dari kepentingan jamaah.

Melibatkan diri dengan gerakan Islam sepatutnya membantu diri untuk mengamalkan prinsip hidup Islam dalam semua aspek, baik ibadat, akhlak, muamalat yang termasuk dalamnya; pakaian, pergaulan, ekonomi, pentadbiran, politik dan lain-lain lagi.

Dari yang tidak kenal solat, menjadi tahu solat. Dari yang merokok dapat berhenti dari merokok. Dari yang mengamalkan muamalat konvensional kepada Islam. Dari tak kenal Al Quran jadi pandai membaca. Inilah sepatutnya yang berlaku apabila seseorang itu melibatkan diri dengan jemaah Islam seperti PAS!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai