"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 Februari 2006

Kita dan Ilmu

Assalamualaikum wrt wbh

Alhamdulillah syukur ana kepada Allah kerana diberikan kudrat sekali lagi untuk menulis, yelah baru mula2 belajar menulis, agak terketaq jugala bila menceburi bidang penulisan ni. Banyak lagi perlu ana belajar selain menghadap kitab2 kuliah serta kitab2 muktabar masa kini.

Mahasiswa yang bergelar mahasiswa, jika direnung2 sebenarnya tiada masa kosong yang diperuntukan oleh Allah kepada Insan yang bergelar mahasiswa dalam ertikata yang sebenar. seperti mana seruan baginda Rsulullah SAW yang bermaksud: "tuntutlah ilmu dari dalam buaian hingga ke liang lahad". Begitu besarnya apa yang dituntut oleh Islam dalam skop atau ruanglingkup manusia yang bernama Muslim.

Lihat sahajalah sejarah yang terkebelakang, dari sejarah teciptanya manusia iaitu Nabi Adam as, dan menjalar ke susur2 galur umat Islam yang bertunjunagkan kalimah "tiada Tuhan melainkan Allah", seruan menuntut ilmu tidak terbatas dengan keterbatasan masa. lahirnya Ibnu Sina, Al Jibra dan lain2nya yang menjadi momentum kepada dunia ilmu untuk menjana pemikiran dan thaqafah bagi menjadikan manusia itu bertamadun.

Allah taala berfirman yang bermaksud "Dan Dia (Allah) telah mengajar Adam akan nama-nama". Bermula diciptakan Nabi Adam as, kita diseru untuk mendalami ilmu Allah SWT.

Ilmu itu luas dan bercabang-cabang tetapi harus diingat ianya mesti kembali kepada pokoknya yang mana semua akan kembali kepada mentauhidkan Allah SWT. Tak kira laa ilmu apa pun ianya mesti berdasarkan agama yang kita anuti ini.

Akhirkalam,

"jika kamu berbantah-bantah dalam sesetengah perkara, maka kembalilah kepada Allah dan Rasul, jika kamu beriman kepada Allah dan rasulNya"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai