"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 Mei 2006

Ayuh mempertahankan bendera yang telah dipacakkan oleh Hamas di bumi Palestin supaya terus berkibar


Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, umat Islam di seluruh dunia mempunyai kewajipan yang sangat besar untuk mempertahankan bendera yang telah dipacakkan oleh Hamas di bumi Palestin supaya terus berkibar.
?Maka kewajipan untuk mempertahankan Palestin dan mempertahankan bendera Islam yang telah dipacakkan oleh Harakat al-Muqawamah al-Islamiyyah (Hamas) yang telah berjaya mengibarkan bendera Islam beberapa bulan yang lalu adalah kemenangan besar bagi umat Islam?
ujarnya ketika menyampaikan khutbah Jumaat di Masjid Rusila
Tambahan pula, katanya seluruh kuasa kuffar, Amerika dan sekutu-sekutunya mengisytiharkan supaya dikepong pemerintahan Palestin.Beliau menambah, kuasa-kuasa kuffar juga mahu supaya kewangan yang ada di dalam tabung pemerintah Palestin supaya dirompak manakala sebarang sumbangan daripada negara-negara dunia hendaklah dihalang.
?Umat Islam di seluruh dunia mempunyai kewajipan yang sangat besar dengan harta benda, jiwa raga mereka, dengan segala nikmat yang diberikan oleh Allah SWT untuk mempertahankan bendera yang telah dipacakkan di bumi Palestin supaya bendera itu terus berkibar?
Bagaimanapun, katanya sebahagian besar umat Islam khususnya pemimpin-pemimpin negara umat Islam tidak faham atau sengaja tidak memahami kewajipan mereka untuk mempertahankan bendera yang telah dipacakkan di bumi Palestin itu.
?Marilah kita menyedari bahawa kemenangan itu adalah kemenangan kita dan mempertahankan kemenangan itu adalah lebih besar daripada kita mempertahankan kemenangan di bumi kita sendiri?
Ini, katanya kerana bumi Palestin adalah bumi nabi-nabi, tempat israknya Rasulullah s.a.w. dan bermulanya mikraj baginda.Tambahnya lagi, bumi Palestin juga tempat nabi-nabi dan rasul-rasul berhimpun di malam Israk dan Mikraj.
?Sekiranya kita menyedari hakikat ini, maka kita menyedari betapa besarnya tanggungjawab dan kewajipan kita terhadap perjuangan Palestin?
Jelasnya, mereka yang menganjurkan usaha-usaha damai di Palestin hari ini adalah perompak-perompak besar yang merampas bumi Palestin selepas ketiadaan khilafah Islamiyah setelah jatuhnya Kerajaan Othmaniah. Katanya, penjajah barat yang bersekongkol dengan penjajah timur bergabung melalui Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu menubuhkan negara Israel dengan merompak bumi Palestin daripada umat Islam.
Beliau berkata, walaupun umat Islam di bumi Palestin dibuli, dibelasah, dilanyak, dipukul, dipenjara, dibunuh dengan cara yang dahsyat dengan senjata yang paling canggih, namun kebangkitan yang dinamakan intifadhah rakyat Palestin di atas nama Islam tidak boleh dipadamkan oleh musuh-musuh Islam dari seluruh dunia.
?Perjuangan rakyat Palestin berdepan dengan Yahudi bukan bagi pihak diri mereka bahkan mereka berdiri tegak bagi pihak umat Islam dan agama Islam?

1 ulasan:

  1. Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

    Saya ada website peluang perniagaan di rumah. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

    Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai