"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


08 Mei 2006

Syubhah Kita..

Oleh: Ibnu Ali
Masalah syubhah. Adakah sahabat sahabiah semua mengalami masalah ini sekarang? Sering dilontarkan masalh ini dalam diri, terutama bila kita ini bergelar seorang pelajar, juga seorang muslim yang mukmin khasnya. Sejauh mana kita boleh lari dalam masalah syubhah. Bila melihat suasana kehidupan kita sekeliling memang susah nak lari jauh dari perkara-perkara seperti ini.
Berbagai-bagai bentuk syubhah yang kita alami. Berbentuk makanan, pakaian, persekitaran dan sebagainya. Segala bentuk muamalat kita sering berhadapan dengan masalah-masalah ini. Masalah ini sering berlaku kerana banyak sebab, dari sekecil-kecil sebab hinggalah sebesar-besar sebab.
Dari apa yang saya saya sering perhatikanlah, dari aspek muamalat kita seharian. Kita terlepas pandang dengan praktikal muamalat secara Islam. Jika kita sama-sama amati, manakah muamalat yang benar-benar menepati sistem muamalat dalam Islam? Kadang-kadang makan di restoran pun kita tak mengikuti sistem muamalat Islam. Kadang-kadang (yeke? kadang-kadang)kita makan dulu sebelum makan. Sedangkan Islam anjurkan bayar dulu sebelum makan. Jika menuruti pendapat dikalangan fuqaha Syafieyyah.
Dulu sering saya sendiri sering beli akhbar, sedangkan akhbar sekarang, serta syarikat akhbar tidak menjalan sistem muamalat secara Islam, bahkan di dalam akhbar sendiri banyak tersiar unsur-unsur yang tidak sesuai dan haram, seperti ruangan hiburan yang banyak memaparkan kisah-kisah artis, dan gambar-gambar melampau, begitu juga dengan perjudian nombor ekor spot toto dan sebagainya. Secara tidak langsung kita memberi sumbangan terhadap perkara-perkara tersebut. Bagaimanapun sejauhmana kita dapat lari dari realiti tersebut? Inilah realiti sekarang.
Ini disebabkan kita telah lama ditenggelami dengan sistem muamalat sekular, yang tidak menekankan dari aspek kerohanian, ta'abbud, ukhuwwah, tasammuh. Kesan dari penjajahan awal oleh Bristish telah mula melupuskan sistem serta undang-undang syariah seterusnya memperkenalkan sistem muamalat mereka kepada kita. Tidak kurang juga peranan yang dimainkan oleh barua-barua (orang suruhan) Inggeris yang mendakwa Inggeris telah membawa kita jauh lebih moden serta bersistem. Lama kelamaan ia sudah menjadi tepu dalam kehiduan seharian kita. Sudah tidak mementingkan "perhatian", selidikan akhirnya kita lemas dengan sistem ini dan akhirnya tercungap-cungap bagaikan hilang punca bila mahu dikembalikan sistem-sistem Islam. Bagaimana mahu diselarikan, sedangkan rakyat rata-rata sudah sebati dengan sistem sekular.
Bagaimanapun jika pihak-pihak berwajib sedar akan kesilapan-kesilapan yang lalu, dan mahu kembalikan sistem yang disusun oleh Islam, amat dialu-alukan. Tapi, jangan pula melaksanakannya seperti orang melepaskan batuk di tangga. Ianya hendaklah dilakukan bersungguh-sungguh dengan menyeliputi setiap sektor dalam negara kita. Adapun setiap sektor dan mana-mana badan hendaklah menekan kepentingan menerapkan sistem ini dengan bersungguh-sungguh. Bagi mereka yang diterapkan dengan sistem ini hendaklah menyambutnya dengan rasa keimanan kepada Allah, jangan pula banyak dolak dalihnya.

1 ulasan:

  1. Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

    Saya ada website kaya dengan cepat. Peluang kaya dengan cepat di sini.

    Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai