"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 Mac 2008

Muktamar PMRAM: Bersediakah kita?

Tanggal 19 Mac 2008 ini merupakan satu lagi detik bersejarah buat Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM). Muktamar Sanawi kali ke 75. Badan kebajikan yang tertetua ini di kalangan mahasiswa-mahasiswi Malaysia di Mesir akan bertukar barisan pimpinannya. Bagi yang sedar atau tidak PMRAM boleh dikatakan satu anugerah Allah bagi kesatuan Melayu/Islam di rantau asia tenggara ini. Detik bersejarah pada tahun 1930 penubuhan rasmi PMRAM tercatat dalam logo rasminya.

Jika sesiapa yang berjaya menyelidik atau membuat kajian berkenaan dengan PMRAM secara terperinci akan dapat melihat bagaimana susur galur serta kesinambungan perjuangan mahasiswa di bawah panji PMRAM ini. PMRAM di awal penubuhannya boleh dikatakan tercetus atas rasa sifat nasionalis melayu asia tenggara ketika itu yang merasakan perlunya suara-suara anak-anak melayu ini disatukan di bawah satu naungan. Walaupun begitu di awal penubuhannya boleh dikatakan proses Islamisasi dalam pentadbiran agak tidak ketara, walaupun ianya digagahi dengan mahasiswa-mahasiswi Al Azhar. Saya tidak pasti samada pembaca boleh menerima apa yang saya tulis ini atau tidak. Ada yang mengatakan bahawa PMRAM lahir kerana kesan dari kejatuhan khilafah Islamiyah sekitar 1924 masehi, seterusnya membawa kepada penubuhan PMRAM.

Ada beberapa tokoh atau ustaz-ustazah senior yang boleh dikatakan datuk dan nenek zaman sekarang, pernah berpesan kepada anak, cucu mereka yang belajar ke Mesir supaya tidak menyertai atau mendekati PMRAM. Ini kerana PMRAM yang mereka kenali dahulu tidak sama dengan PMRAM yang ada sekarang. Corak dan gaya pentadbiran, biah atau suasana kepimpinan yang ada sekarang berbeza mungkin dengan PMRAM yang mereka kenali dahulu. Ikhtilat tanpa batasan, hiburan melampau, aurat tidak terjaga menyebabkan persepsi itu terbawa-bawa hingga kini. Boleh dikatakan inilah antara sebab-sebab generasi penuntut dahulu agak tidak menyenangi dengan PMRAM.

Namun realitinya berbeza dengan sekarang. Terdapat juga dalam lipatan sejarah proses Islamisasi dalam pentadbiran dan pembinaan biah atau suasana solehah berlaku sekitar tahun 70an. Dapat dilihat gambar-gambar dari awal-awal penubuhan hingga kepada proses islamisasi tadi membuktikan berlakunya proses tersebut. Angin perubahan serta revolusi Islam yang bertiup kencang juga melanggar organisasi PMRAM ini. Dari muslimatnya yang berskirt dan tidak bertudung kepada bertudung sehinggalah sekarang ternyata proses Islamisasi tadi berjaya. Para mahasiswa dan siswi sudah tidak segan atau merasa janggal dengan pakaian yang menjadi syiar Islam. Kalau berkesempatan mengunjungi Mukatamar Hewi PMRAM anda merasa sejuk mata memandang dengan suasana dan keadaan Muktamar Hewi PMRAM yang boleh boleh dikatakan "keputihan". Suasana ini terus kuat sehingga tercetus untuk menubuhkan sayap kiri PMRAM iaitu Hal Ehwal Wanita Islam (HEWI) dengan organisasinya tersendiri dibawah pantauan Presiden yang juga Pengerusi HEWI PMRAM.

Jika hendak diceritakan sejarah PMRAM ini memang panjang, rasanya elok sahaja lawat ke laman rasmi PMRAM.

PMRAM merupakan satu persatuan yang tua ni melalui zaman-zaman peralihan dan perubahan yang ketara. Semangat dan kekentalan mereka yang mendokong perjuangan PMRAM wajar diberi penghormatan. Generasi sekarang hanya merealisasi perjuangan suci ini perlu memikirkan dan menggembleng tenaga supaya kesatuan ini terus kekal hingga kiamat hendaknya demi merealisasikan hadaf suci untuk disemai di tanah air kelak.

Saya selaku anggota PMRAM secara ikhlas mendoakan kesejahteraan Badan Pengurus PMRAM serta AJK HEWI PMRAM samada yang bakal turun atau yang bakal menggalas tugas yang bakal mencabar. Namun jangan bimbang kerana KITA PMRAM. Yakinlah, Allah bersama orang-orang yang mendokong panji kebenaranNya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai