"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


18 Mac 2008

UMNO akan dimuziumkan?

Ini sekadar sangkaan saya tanpa sebarang selidikan khusus. Tetapi mungkin benar, cuma tunggu danlihat. UMNO akan dimuziumkan! Ini pun jika UMNO dengan dasar dan sikap pemimpinnya seperti ditunjukan hari ini. Ini bukan perkara remeh. Walaupun ramai yang tak perasan tetapi hakikat kebenarannya semakin terserlah. UMNO akan dimuziumkan!

Pesan Tok Guru kepada pemimpin UMNO dah banyak kali, namun sayangnya Tok Guru kepada pemimpin UMNO masih tidak berhenti memberi nasihat kepada mereka supaya kembali kepada Islam sepenuhnya. Jelas, inilah akibatnya (lihat Malaysia sekarang) apa UMNO tidak secara Kaffah dengan Islam. Islam hanya pada juzuk tertentu. Kasihan kat Nabi, pernah patah giginya, pernah dibaling najis, pernah diherdik, pernah melalui zaman getir . UMNO akan dimuziumkan!

Perubahan boleh berlaku jika dari peringkat akar umbi UMNO bangkit dengan selaraskan Islam sebagai method perjuangan dalam UMNO. Kita akan lihat masalah kritikal dalam negara akan pulih sedikit demi sedikit. Walaupun masalah perkauman. DEB jangan diperalat sebagai faktor keratakan kaum di Malaysia. Ia hanya mekanisme. Banyak lagi faktor-faktor lain yang menyumbang kepada keretakan kaum.

Paling ketara ialah ketuanan Islam. Ketuanan Islam saya melihatkan ia lebih penting, bukan ketuanan Melayu. Faktor orang bukan Islam susah nak bangkit kerana adanya kuasa Istana di negeri-negeri bersekutu dan tertera undang-undang tubuh yang menyatakan pemerintah tertinggi mestilah Melayu/Islam. Tapi sejauhmana ianya boleh bertahan? Jika UMNO sendiri tidak amalkan Islam secara kaffah? Sejauhmana masyarakat majmuk ini boleh dipertahankan? Mereka hidup dengan undang-undang yang sama dengan orang Islam. Dalam masa yang sama jelas menunjukan ada unsur-unsur berat sebelah dalam polisi DEB.

Ruginya kita, sepatutnya bukan DEB yang diusulkan kerajaan tahun 1971 dahulu, tetapi penerapan Islam secara total dikesampingkan. Lihatlah masalah hindu dan budha masih tidak selesai di negara kita. Di Mesir ni selalu masyarakat arab tanya hal ini kepada saya, sepatutnya zaman sekarang tiada lagi kepercayaan seperti hindu dan buddha. Tiga agama utama dunia sekarang ini Islam, Kristian dan Yahudi. Tetapi bila saya mengatakan masih ramai penganut Hindu dan Buddha, mereka menganggap itu masalah serius. Juga mereka pelik kerana Malaysia ada lagi yang menganut dua agama tersebut. Pernah hal ini disebut oleh Syeikhul Azhar sekarang Dr Sayyid Tantawi, mengatakan graduan Malaysia harus memikirkan bagaimana mahu menyelamatkan rakyat Malaysia yang masih beragama Hindu dan Buddha. UMNO akan dimuziumkan!

Saya tak pasti, adakah pemimpin kerajaan Malaysia memikirkan hal ini? Ketika Syeikhul Azhar nyatakan hal ini pun hadir sama Penasihat Agama Perdana Menteri Dr Abdul Hamid Othman dan Duta Besar Malaysia Mesir TYT Dato Zainal Abidin. Sejauhmana dibawa hal ini kepada kepimpinan negara saya tak pasti. Pernah ke dalam sejarah negara pemimpin utama kita menyeru rakyat Malaysia yang bukan Islam memeluk Islam? Tak pernah bukan? UMNO akan dimuziumkan!

Kelantan dan negeri yang berjaya diperintah oleh PAS boleh memainkan peranan penting. Ketika Nabi baru menguasai Madinah ternyatakan peluang itu tidak disia-siakan dengan usaha kerajaan dakwah kerajaan. Apatah lagi apabila mengusai semenanjung tanah arab. Mengutuskan utusan kepada raja-raja kerajaan-kerajaan dunia ketika itu untuk memeluk Islam. "Islamlah kamu, necaya kamu selamat". Kita bagaimana? UMNO akan dimuziumkan?

Bagi saya UMNO sekarang tiada apa-apa. Mereka dikelilingi dengan orang-orang yang mengamalkan rasuah. Dalam pemilihan UMNO pun penuh dengan rasuah. Pemimpin diangkat dengan amalkan rasuah. Tiada langsung unsur demokratik dalam UMNO. Lihat sahaja mereka yang mengkritik pimpinan akan dikenakan tindakan disiplin. Mereka yang berpendidikan tinggi dalam UMNO terus dikesampingkan walaupun mereka berpotensi. Ini kerana mereka bukan mengamalkan rasuah untuk jadi pemimpin. Kelayakan akademik tidak menjamin mereka kekal sebagai pemimpin UMNO. Maka UMNO akan dimuziumkan!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai