"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


02 Julai 2008

Nasik Lemak, Roti Canai & 100 Plus

Tiba di KLIA membuatkan saya terkejut. Terkejut bukan dek kerana moden dan canggihnya KLIA hingga menyusahkan pelanggan, tetapi dek kerana wanita bertudung di kedai minuman keras, wanita melayu berskirt pendek berkerja di situ. Itulah kejutan pertama yang saya lihat di KLIA. Lapangan terbang tercanggih di Malaysia bahkan di dunia.

Untuk hari pertama di Malaysia saya beristirehat sekejap di rumah famili kakak saya di Subang Suria. Berjumpa dengan anak-anak saudara yang dah besar panjang, bahkan dah petah bercakap dan berlari pun. "Paksu balik hilang rindu jumpa korang".

Esok harinya, saya tidak melepaskan peluang untuk ke warong berhampiran di apartmen Subang Suria itu. Menu utama pilhan saya ialah nasik lemak sambal kerang,roti canai dua keping dan milo tarik derta setin minuman isotonik yang tiada di Mesir 100 Plus. Sambil membeli beberapa akhbar perdana, mengulangi suasana yang pernah saya alamai sebelum ke Mesir.

Sebelum itu maaf kepada pelawat, kerana baru berkesempatan untuk mengemaskini blog sejak pulang dari Mesir. InsyaAllah di hari-hari berikutnya saya akan berusaha untuk mengemaskini sekerap mungkin. Terutama isu-isu yang hangat sekarang. Sebelum ke Mesir "LIWAT" dan pulang ke Malaysia dengan "LIWAT" haha. Dah tiada kerja agaknya orang Malaysia ini, rakyat terpaksa untuk memikirkan masalah-masalah peribadi pemimpin! Sudahlah dibebankan dengan kenaikan harga barang dan minyak. Saban hari berbual sehaja dengan keluarga semestinya keluhan "minyak dah mahal" semestinya terpancul dari mulut.

Setakat ini dulu buat masa ini. Bagi sahabat-sahabat di Malaysia jangan lupa program-program ini:

1. 5 Julai, Solat Hajat dan Ceramah Perdana bersama Tuan Guru Dato Dr Haron Din, di Dataran Dahlia, Tampoi, Johor Bahru. Bermula selepas solat maghrib (jamuan). Jangan lupa bawa sejadah sendiri.

2. 6 Julai, Himpuan Sejuta Umat membantah kenaikan harga minyak! Di Petaling Jaya!

Sama-sama kita menjayakannya!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai