"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


24 Jun 2008

Memulangkan balik kembali

25 Jun 2008 masihi insyaAllah tepat jam 4.50 pagi waktu Mesir, saya akan bertolak ke tanahair. Berat sebenarnya untuk melangkah pulang, memandangkan ianya bukanlah pulang untuk selamanya. Sekadar pulang bercuti. Tetapi bukan sebarang cuti. Cuti yang bakal mempunyai beberapa misi yang hendak diselesaikan. Setelah melakukan istikharah, hati ini seperti mengatakan perlu pulang.

Ibu di Malaysia pada awalnya berat untuk memberi kelulusan dan lampu hijau untuk pulang ke tanahair. Juga seperti redha dengan kata-kata ibu. Bagaimanapun lain cerita dari adik beradik. Juga mungkin dengan kesan pujukan dari saya. Akhirnya ibu memberi lampu hijau. Diri ini berjanji, kepulangan kali ini bukan sebarang pulang, tetapi pulang yang mempunyai beberapa misi.


Seorang manusia tidak akan lari dari masalah. Pelbagai masalah yang dihadapi, dan perlu diselesaikan dan diredakan. Semakin dibiarkan masalah ini, semakin panas ia membakar. Bagaimanapun tidak semua yang merasakan masalah ini satu beban, bahkan ia menyeronokkan, risiko yang menyeronokkan. Bak kata orang putih "No Risk No Fun". Bagi saya ada yang menyeronokka
n dan juga ada yang sangat membebankan. Bebanan ini bukan sebarang beban, beban sebagai seorang muslim yang membawa banyak taklifan. Sejak diutuskan Nabi Adam AS di muka bumi ini, secara automatik menggalas taklifan-taklifan yang perlu dilaksanakan.

Menjangkau tiga tahun di bumi Anbia ini, sebenarnya telah memberi banyak pengalaman kepada diri. Pengalaman yang susah dicari ganti. Thaqafah di bumi ini bukan sebarangan thaqafah. Mesir itu sendiri ialah thaqafah. Meletakkan diri di tengah-tengah kepadatan penduduk Mesir ini sangat-sangat memberi pengajaran. Pengajaran menghadapi kesulitan, pengajaran me
nghadapi kesenangan, pengajaran menghadapi kemalasan, pengaran menghadapi kerajinan, pengajaran menghadapi kekosongan masa, pengajaran menghadapi kepadatan masa dan banyak lagi lah.

Bagaimanapun pengajaran bersemuka dengan suasana ilmu adalah sangat berharga. Mesir ini dunia ilmu. Kiblat ilmu. Anak melayu membanjiri Mesir sejak sekian lama dan telah menjangkau ribuan. Ia sepatutnya menjadi Tsunami ilmu di Malaysia bila ribuan anak Malaysia ini pulang ke tanahair. Membentuk suasana sihat dengan kematangan ilmu. Tidak jumud dan sangat terbuka terhadap ilmu. Tetapi hakikat yang perlu dihadapi ialah tidak semua akan membawa pulang perubahan-perubahan tersebut dari hayunan ilmu. Tetapi hanya membawa perubahan penampilan dan perubahan yang tidak diharapkan. Membawa mentaliti yang sama, membawa budaya yang sama. Bahkan juga ada yang menjadi beban kepada agama dan ummah nau'zubillah.


Istimewa buat seorang housemate Mohd Khairul Anwar Tajudin yang bakal berseorangan selama beberapa bulan kerana keempat-empat housemate-nya pulang ke Malaysia. Ada pesanan, "Jaga elok-elok rumah ni". "InsyaAllah Aidilfitri nanti aku call"

Jumpa di tanahair insyaAllah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai