"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


10 Jun 2008

50 tahun, tanggung padah!

Pengundi Melayu tanggung padah

Menurut beliau, sebelum ini kerajaan negeri Selangor telah memberikan jaminan untuk melaksanakan sistem akidah Islamiah.

''Tetapi apa yang boleh dilakukan melainkan terpaksa bersetuju kerana suara mereka hanyalah suara minoriti.

''Cuma saya ingin beritahu orang Islam di Selangor, itulah harga mahal yang terpaksa mereka bayar kerana salah memilih kerajaan,'' katanya.


Kenyataan jahat Zahid Hamidi ini tidak boleh diterima. Zahid cuba membangkitkan isu perkauman dan sensitiviti agama. Tetapi tidak kena dengan isunya. Apakah dengan keluasan rumah ibadat bukan Islam menjadi punca utama masalah akidah di orang Islam di Malaysia?

Dengan menyekat penganut agama lain bebas untuk membina sebesar mana pun rumah ibadat mereka adakah itu caranya menjaga akidah rakyat yang beragama Islam? Adakah dalam sejarah ada dilakukan begitu? Jika ada sila bawa sekali.

Malaysia sejak dahulu terkenal dengan sekat menyekat terhadap kebebasan beragama. Termasuk agama Islam sendiri, yang tidak boleh dilaksanakan secara total di Malaysia ini. Firman Allah SWT:


"Wahai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu. " Surah Al Baqarah ayat 208.

Lihat sahaja tokong buddha di Tumpat, Kelantan. Bahkan merupakan tokong terbesar di Malaysia. Cuba Zahid bagitau umum, masalah masalah akidah yang meruncing berlaku di Kelantan? Adakah dengan sebab ini akidah umat Islam di Malaysia tercabar?

Lihat sahaja masalah yang timbul sejak dahulu, dengan black metalnya, skin head, punk, seks bebas, golongan anti hadis, murtadisme, hedonisme, sekularisme dan segala penyakit akidah, akhlak dan syariah tetap berlaku. Adakah zahid boleh mengatakan ini berlaku kerana kawasan peribadatan agama lain yang besar? Jika sebelum ini Kerajaan Selangor menghadkan keluasan rumah ibadat bukan Islam. Adakah masalah akidah umat Islam tiada masalah? Jangan disalahkan penganut agama lain jika masalah akidah berlaku ke atas umat Islam.

Kenyataan jahat Zahid ini menggambarkan bahawa selama 5o tahun BN memerintah Malaysia, masalah akidah umat Islam tiada masalah dan terbela. Dalam masa yang sama segala bentuk perkara yang boleh merosakan akidah dan akhlak umat Islam dibiarkan dan diberikan bergerak bebas.

Lihat sahaja, apa yang berlaku di Pulau Pinang, sebelum ini. Oleh kerana lompangnya undang-undang syariah di Malaysia ini, maka seorang muallaf dibebaskan keluar Islam. Juga dengan banyak undang-undang Islam lain yang tidak mendapat tempat di Malaysia, seperti hudud dan qisas.

Sumber-sumber keruntuhan akidah dan akhlak juga tidak hanya berlaku apabila umat Islam murtad sahaja! Mereka yang tidak mengamalkan ajaran Islam sepenuhnya juga masalah akidah yang berlaku sekarang. Yang tidak tahu solat berapa ramai, tak tahu mengaji quran, tak tahu mengucap, bebas berzina,tak tahu apa yang perlu dibuat sebagai umat Islam juga masalah besar yang melanda. Orang-orang seperti ini bukan sahaja menimbulkan masalah tehadap diri sendiri, tetapi kepada kelauarga, masyarakat juga negara!

Masalah konflik agama dan jiwa ini akan menghakiskan rasa cinta kepada keluarga, masyarakat juga negara! Budak-budak skin head, punk, black metal, dan ramai lagi golongan belia rosak, terfikirkah mereka dengan masalah negara? Berapa ribu yang tidak daftar sebagai pemilih? Tetapi yang dirisaukan golongan yang mengambil peduli dengan negara, takut dengan kebangkitan mereka. Mereka yang teguh akidahnya tidak akan berdiam diri dengan suasana pemerintahan sekarang, maka golongan seperti ini perlu diambil perhatian, di-ISA-kan mereka dan sebagainya.

Zahid sepetutnya sebagai Menteri yang menjaga hal ehwal agama Islam ini memikirkan cara terbaik menurut Islam untuk mengatasi masalah-masalah tersebut. Banyak jaminan-jaminan Allah SWT disebut dalam Al Quran jika berhukum dan menuruti secara baik dan menyuluruh akan diberikan berkat, kebahagian, kekuatan, ketakwaan, keampunan, petunjuk, pencegahan dan sebagainya. Setelah 50 tahun merdeka kenyataan menyalahkan penganut lain sepatutnya tidak keluar dari mulut seoarang menteri di Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai