"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


09 Jun 2008

Nilai Sehelai Kain Bernama Tudung

Sehelai kain yang dinamakan tudung dipakai oleh kaum mukminah. Mukminah senantiasa mengenakan kain tersebut di hadapan khalayak umum. Mukminah yang selalu menepati firman Allah:


"
Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka melabuhkan jilbab*nya ke seluruh tubuh mereka". Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." - Surah Al Ahzab ayat 59

*Jilbab:
Tudung dan Baju yang longgar yang dapat menutup kepala, dada dan tubuh.

Kain tudung ini mempunyai nilai yang tinggi di sini mukminah. Jika tertanggal tudung dari diri seseorang mukminah itu, maka hilanglah nilai besar sebagai seorang mukminah. Tudung bukanlah sebagai nilai kecil. Ianya nilai yang besar. Bahkan azab yang sangat pedih bagi muslimah yang tidak mengenakan tudung (menutup rambut hingga ke dada). Semoga Allah memberi hidayah dan petunjuk kepada para muslimah agar mengenakan tudung.

Berbanggalah mukminah yang lengkap mengenakan pakaian yang menepati ciri-ciri mukminah. Ianya tidak harus merasa rendah diri kerana ianya adalah syiar Islam yang wajib dipertahankan. Biarlah fasiqah, munafiqah dan kafirah di luar sana tak habis-habis mengejek-ejek pakaian mukminah. Mereka tidak merasa dibawah lindungan Allah. Bahkan berbangga bersama toghut sebagai wali mereka. Mereka dan wali toghut mereka akan dicampakkan ke dalam kesengsaraan yang amat pedih yang dijanjikan Allah. Firman Allah:


"Allah Pelindung orang-orang yang beriman; Dia mengeluarkan mereka dari kegelapan (kekafiran) kepada cahaya (iman). Dan orang-orang yang kafir, pelindung-pelindungnya ialah toghut (syaitan), yang mengeluarkan mereka daripada cahaya kepada kegelapan (kekafiran). Mereka itu adalah penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya." - Surah Al Baqarah ayat 257

Mereka juga berbangga dengan menghalang segala perkara-perkara yang baik iaitu perkara yang menjadi suruhan dari Allah Yang Maha Berkuasa, dan bertindak menyuruh dan memerintahkan melakukan perkara yang mungkar yang mendapat larangan dan tentangan dari Allah. Golongan munafik dan fasiq ini sentiasa tidak menolak peringatan kebenaran dan seronok bersama gigitan nafsu jahat yang tidak terbendung.

Harus diingat! Dunia ini bukanlah tempat selamanya buat kita. Ianya sementara. Bahkan kita adalah petani yang perlu bercucuk tanam dan mahu mendapatkan hasilnya di akhirat kelak. Dunia juga merupakan syurga bagi orang kafir dan munafik dan penjara begi orang mukmin.

Para mukminah solehah. Kekalkanlah dirimu dengan tudung yang menapat lindungan terus dari Allah. Janji Allah memelihara kamu dari sebarang kejahatan. Mohonlah kepada Allah agar terus istiqamah dengan tudung.

Nilai sehelai kain ini boleh di baca di sini juga di sini dan di sini.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai