"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


24 Disember 2008

Tanjung Puteri: Tiada Puteri di tanjung ini.

Gambar: Posing pagi raya haji bersama Ustaz Ahmad (jiran) dan Fendi (ex-tanjung, jiran juga)

Merujuk kepada tajuk entri sebelum ini, merupakan catatan ingatan kepada rumah sewa saya dan segala isinya. Ianya tidak terhenti di situ sahaja. Saya kini berteduh di rumah yang popular di kalangan kami keluarga pelajar Johor di Mesir. Iaitu rumah yang dinamakan dengan Tanjung Puteri (Tanjung), ialah antara rumah pilihan selepas berpindah dari Hayyu Zahraa. Ianya terletak di Hayyu Thamin, Madinat Nasr di pusat bandar Kaherah.

Menurut sejarah yang dikatakan oleh beberapa orang lama di sini. Rumah Tanjung ini sudah menjangkau 10 tahun lamanya, mungkin lebih. Penghuninya sudah berganti dari generasi demi generasi. Saya pun tak pasti apakah pentingnya saya isikan entri ini kepada pembaca. Cuma niatnya mahu abadikan kisah famili Tanjung ini di blog sendiri.

Rumah Tanjung ini sudah beberapa kali dinaikan kadar sewanya. Bermula rasanya dari LE450 dan kini LE1000 sebulan. Seramai 8 orang penghuninya, rasanya tidaklah terlalu mebebankan. Keselesaannya masih terasa hingga kini. Rumah ini juga sering menjadi tempat transit bagi rakan-rakan dari luar Kaherah selain Asrama Pelajar Johor dan Rumah Johor Lama di Abideen.

Candid: Saya (duduk, berkot hitam) dan Basir bual-bual pagi raya haji, tempohari.

Antara generasi awal yang saya kenal sebagai penghuni Rumah Tanjung ialah Asmuni Habullah. Kemudian Ridwan Roslan, Abdul Kahar, Muhd Hairi, Hafiz Noramli dan Saufi. Kemudian sekarang, semua yang saya kenali itu sudah tiada di Mesir, masing sudah kembali ke Malaysia. Ada yang telah pun berumahtangga, bertugas dan menyambung pengajian. Didoakan agar mereka semua tak lupa tanggugjwab utama masing-masing.

Kini Rumah Tanjung telah menjadi tempat berteduh, mungkin juga terakhir untuk menghabiskan sisa baki pengajian tahun akhir di Al Azhar ini. Rata-rata yang tinggal di Rumah Tanjung adalah kawan-kawan yang bermula dari sesi 2005 dan 2006. Tapi nampaknya walaupun saya junior di kalangan mereka, tapi saya paling sulung di antara mereka (5 Januari 1983). Mereka adalah Nuruddin Zanki, Ishaq Hanis (roomate semasa di Hayyu Zahraa, memilih destinasi sama di Tanjung), Mohd Sufie, Shahrul Nizam, Syazrin Zekri, Hidayatus Saufi dan Basir.

Tanjung Puteri ini juga mempunya blognya tersendiri. Untuk lebih lanjut boleh layari blog tersebut.

Terima kasih famili Tanjung Puteri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai