"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


03 Disember 2008

Zaid: Lebih Minat PKR dan DAP?

Seorang yang pernah menyatakan untuk menyaman kerajaan PAS Kelantan kerana Enakmen Jenayah Syariah (Hudud & Qisas). Penentangannya terhadap undang-undang Islam amat jelas sekali dengan menyatakan untuk mengheret kerajaan PAS ke mahkamah. Menyatakan undang-undang tersebut bertentangan dengan perlembagaan persekutuan. Itulah Zaid Ibrahim, salah seorang pimpinan UMNO Kelantan yang kini telah dipecat oleh jawatankuasa disiplin UMNO.

Alasannya ialah kerana beliau sering menghadiri majlis-majlis pembangkang. Kehadiran beliau ke majlis-majlis anjuran pembangkang amat tidak disenangi oleh beberapa pimpinan UMNO. Tindakan beliau meletakkan jawatan sebagai anggota kabinet di Jabatan Perdana Menteri memberi tamparan hebat kepada kerajaan. Tindakan tersebut lahir kerana memprotes tindakan kerajaan terhadap penggunaan ISA, kerana bagi beliau tindakan ISA tidak boleh dikenakan kepada orang politik.

Beliau menerima pujian demi pujian selepas meletak jawatan. Tidak pernah terjadi dalam sejarah menteri kabinet meletakkan jawatan bagi memprotes tindakan dari kerajaannya. Namun semuanya boleh berlaku selepas Pilihanraya Umum Ke 12.

Sekarang parti-parti pembangkang dari Pakatan Rakyat mengalu-alukan Zaid untuk menyertai Pakatan Rakyat. PKR, DAP mahupun PAS sudah menyatakan hasrat tersebut. Masing-masing mahukan zaid menyertai Zaid. Anwar sudah awal-awal lagi menyatakan pendirian tersebut, diikuti dengan Lim Kit Siang, namun PAS dinyatakan oleh Ustazah Nuridah Saleh Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat.

Bagi saya Zaid boleh menyertai mana-mana parti pembangkang, kerana itu haknya. Tetapi bagi PAS Zaid perlu "mandi wajib" dahulu sebelum menyatakan mahu menyertai PAS. Pandangan Zaid sebelum ini sangat jauh menyimpang dengan perjuangan PAS. Jika beliau mahu menyertai PAS, beliau hendaklah bersedia dengan segala persiapan menjalani segala tarbiyah yang PAS laksanakan terhadap setiap ahli-ahlinya.
Boleh dikatakan Hu Pang Chow lebih baik dari Zaid Ibrahim.

Menjadi ahli gerakan Islam yang solid bukan mudah seperti menyertai mana-mana parti politik. PAS tetap mempunyai kelainan yang tidak boleh disamakan dengan parti-parti lain. Kerana PAS bukan sekadar parti politik malah kedudukannya sebagai sebuah parti adalah merupakan wadah sahaja sebagai jambatan untuk menyertai pilihanraya di Malaysia. Mengambil kuasa melalui salah satu jalan di Malaysia ialah melalui pilihanraya.

Jika beliau tetap dengan pendirian dan "fikrah" beliau sekarang, saya merasakan Zaid lebih selesa dengan PKR atau DAP. Tetapi jika mahu menyertai PAS perlu lakukan seperti apa yang saya nyatakan tadi. Sekadar berpendapat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai