"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


18 Mac 2009

Catitan Selepas Subuh

Sebentar selepas subuh tadi, hati saya tergerak untuk membelek Youtube. Apa yang saya cari ialah debat bahasa arab. Alhamdulillah tidak mengecewakan. Banyak video-video debat dalam bahasa arab diupload di Youtube.

Kebanyakannya adalah dari pertandingan-pertadingan debat bahasa arab yang dianjurkan oleh pihak universiti mahupun sekolah. Pertama sekali, alhamdulillah! Takjub, petah sekali mereka berdebat dalam bahasa arab dalam lenggok fus-hah. Sejak saya sekolah arab hinggalah ke Kolej Islam di Kelantan tidak pernah saya menyertai mana-mana pertandingan debat bahasa arab mahupun syarahan. Apa yang pernah ialah pembentangan assignment subjek Bahasa Arab di koleh dahulu.

Bila melihat suasana pertandingan debat tersebut, terbayang saya bagaimana suasana Malaysia bila dikuasai bahasa arab. Manalah tahu lingkungan tahun 2020 nanti Malaysia sudah berubah pertuturannya dengan bahasa arab! Tak pun saya pulang ke Malaysia, turun di KLIA kesemuanya telah bertutur dalam bahasa arab. Mungkin saya antara yang terkedu dan tak bercakap sepatah haram!

Tetapi bila diamati, suasana "berdebat" itu agak biasa pula di kalangan pelajar-pelajar di sini. Bahkan bukanlah berdebat sesama melayu sepertimana pertandingan debat bahasa arab, tetapi dengan orang arab. Tempat-tempat berdebat boleh berlaku di beberapa tempat dan keadaan. Sebelum, semasa atau selepas menggunakan perkhidmatan teksi. Ketika membayar bil-bil. Semasa membeli-belah atau ketika di pasar dan ketika arab meminta upah lebih selepas menggunakan khidmatnya. Mungkin mereka yang pernah melalui beberapa situasi yang saya sebutkan tadi tersengih. Masakan saya tidak? Saya juga tersengih bila teringatkan di awal saya di Mesir dahulu. Boleh dikatakan sering sahaja "berdebat" dengan arab dek kerenah mereka. Sehingga kini tiada perubahan! Hinggakan saya pula malas nak "berdebat".

Siapa kata pelajar Mesir tidak petah berbahasa arab? hehe..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai