"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


17 Mac 2009

Pra-Muktamar PMRAM Kali ke 76

Bersediakah Pimpinan dan Perwakilan?


Muktamar Sanawi Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) kali ke 76 bakal berlangsung pada 26 Mac ini. Ianya menjadi rutin wajib tahunan bagi persekutuan ini. Bagi mereka yang pertama kali di bumi Mesir ini mungkin akan melihat bagaimana bentuk perjalanan muktamar ini. Bagi yang lama dan mungkin telah beberapa kali menjadi perwakilan telah pun mendapat gambaran bagaimana ianya berlangsung.


Muktamar Sanawi PMRAM ini merupakan platform akhir setiap sesi bagi pimpinan dan para perwakilan menunjukkan sifat "kita PMRAM". Segala bentuk usul, perbahasan, soal jawab, cadangan dan sebagainya akan dibawa. Seterusnya menjadi tugas pimpinan dan ahli pada sesi akan datang untuk merealisasikan. Samada terealisasi atau tidak terletak pada kita pundak utama pimpinan dan ahli yang memahaminya.

Muktamar ini juga menjadi platform untuk menilai sejauhmana mahasiswa Malaysia di Mesir berkeperibadian mahasiswa. Terutama apabila sesi perbahasan, dapat menilai tahap pengusaan mahasiswa dalam hal bercakap, menguasai fakta, matang mengeluarkan pendapat dan paling penting tidak melalut seterusnya tercampak ke lembah lembab seorang mahasiswa.

Setiap sesi muktamar juga semestinya menghidangkan sesuatu yang panas. Tak kira dari bentuk apa ianya lahir. Tetapi isu-isu panas juga boleh menilai sejauhmana kecerdikan dan kematangan seorang mahasiswa melontarkan pendapat atau pandangan dan menjawab persoalan.

Setiap kali muktamar, medan perbahasan seperti dikuasai oleh para perwakilan siswa. Perwakilan siswi pula seperti tenggelam. Jika terbangkit sekalipun sekitar isu boikot dan soal jawab. Jarang sekali siswi melihat siswi aktif untuk melontarkan usul atau cadangan. Tak pastilah adakah para perwakilan siswi sudah selesa dengan keadaan sekarang? Muktamar kali ini saya secara pribadi mahu melihat para siswi keterhadapan di muktamar dan wajah yang segar. Tak terlepas kepada pimpinan Hal Ehwal Wanita Islam, yang dilihat sebahagiannya hanya duduk hingga tamat muktamar. Wal hal, banyak boleh dibawa hal-hal siswi dalam kerangka hala tuju mahasiswi di Mesir ini.

Ujian paling besar ialah para pimpinan PMRAM. Mereka terpundak segala amanah. Samada berjaya atau tidak melaksanakannya hanya tuan badan sahajalah yang tahu. Terutama cadangan dan segala usul yang diterima semasa muktamar-muktamar lalu, adakah ianya terealisasi atau tidak tiada sebarang makluman dari pimpinan. Para ahli mungkin tertanya-tanya bagaimana follow-up yang dilakukan oleh pimpinan. Bagaimana gerak kerja yang telah dilakukan. Jika tidak dilaksanakan apakah alasannya. Jika persoalan-persoalan ini tidak dijelaskan sehingga ke muktamar, ada dua kemungkinan ia bangkit kembali menjadi isu perbahasan atau ianya hanyut terus dibawa sungai Nil. Mungkin hanya tertulis sebagai sejarah di buku minit laporan tahunan muktamar.

Namun, saya menjangkakan muktamar kali ini bakal panas dan lain panasnya. Atas isu apa kita tunggu dan lihat nanti.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai