"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


24 Oktober 2009

BKAN buat EGM tarik pendaftaran!

Badan Kebajikan Pelajar-Pelajar Johor di Mesir pernah mengadakan Mesyuarat Agong Tergempar (EGM) sebelum ini khusus bagi membuat keputusan samada berdaftar di bawah Jabatan Penuntut Malaysia atau sebaliknya. Keputusan tersebut menunjukan ahli mahu berdaftar dengan JPMK. Di sini Badan Kebajikan Anak Negeri (BKAN) yang masih belum berdaftar dengan JPMK ialah Keluarga Pelajar-Pelajar Kelantan Mesir (KPKM).

Sejak aku melangkah ke bumi Mesir ini, perkara berdaftar dengan JPMK selalu sahaja bermain dimulut-mulut mahasiswa dan pegawai-pegawai JPMK di sini. Tapi aku pun tak tahu apa sebenarnya kelebihan berdaftar dan apakah kekurangan sebelum berdaftar. Agaknya sebelum masuk kurun ini, BKAN-BKAN di sini merupakan pertubuhan haram di mata JPMK.

Kanapa timbul isu pendaftaran? Bagi aku BKAN yang sedia ada merupakan naungan PMRAM yang tersedia berdaftar di bawah Kementerian Kemasyarakatan Mesir. Sepatutnya tak timbul kenapa perlu berdaftar dengan JPMK. JPMK sepatutnya hanya menjalankan tugas yang sepatutnya mereka dihantar ke sini. Termaktub dalam misi dan visinya sahaja tidak lebih dari itu. Firasat aku, JPMK mahu menekan PMRAM apabila BKAN-BKAN dibawah naungannya berdaftar di bawah JPMK.

Aku perhatikan, tiada yang membuatkan pelajar-pelajar Kelantan terhalang dari membuat urusan di JPMK mahupun kedutaan. Samada membuat terjemahan surat-surat pengesahan, terjemahan sijil-sijil, pengesahan surat menyurat, pembelian rumah negeri, hatta menyertai konvokesyen anjuran JPMK pun tiada halangan. Bahkan KPKM antara yang ramai ahlinya di bumi Mesir ini. Pengerusi pelajar di Asrama Rumah Melayu pun diketuai oleh pelajar Kelantan. Lainlah oleh kerana KPKM ini tidak berdaftar dengan JPMK, semua urusan-urusan tersebut tergendala, ataupun menjadi susah. Jadi apa yang menjadi kelebihan berdaftar dengan JPMK.

Baik, kita lihat sudut lain. Sebelum ini pihak pimpinan BKPJM memohon surat pengesahan pendaftaran dari JPMK bagi memudahkan urusan membuat akaun di Malaysia. Tapi malangnya, pihak yang bertanggungjawab tidak boleh menyediakannya, bahkan dikatakan tak tahu ke mana perginya surat tersebut. Begitu juga dengan penggunakan dewan di ARMA. Penggunaan dewan tersebut dikatakan juga perlu disewa, membuatkan BKAN perlu mengeluarkan inisiatif di kantung sendiri. Sepatutnya urusan tersebut JPMK boleh diselesaikan bersama kerajaan negeri masing-masing. Samada sudut penyelenggaraan, kepenggunaan dan sebagainya. Ibu bapa pelajar di sini pun membayar cukai di Malaysia untuk kerajaan gunakan sebaik mungkin. Bukannya buat mahligai perdana menteri.

Kalau lihat di sini, tiada apa perbezaan antara BKPJM dan KPKM, malah KPKM nampaknya lebih beruntung. Dari segi ini apa makna pendaftaran sebenarnya di sisi JPMK? Mungkin pihak pengarah atau TYT boleh jelaskan hal ini?

Melihat kronologi yang berlaku antara PMRAM dan JPMK, PMRAM dirasakan banyak memberi kerjasama dengan JPMK dan pihak KBMK sepanjang wujudnya PMRAM. Bahkan PMRAMlah yang memohon agar kerajaan Malaysia mewujudkan kedutaannya di sini. Namun sekaranang wajah tersebut berubah. Kerjasama-kerjasama yang diberikan oleh PMRAM dipandang sepi oleh JPMK. Program bersama perdana menteri, sambutan kemerdekaan yang diwakili Muhamad Taib yang tiada jawatan dalam kerajaan pusat pun, kes-kes kebajikan pelajar dan sebagainya, yang kadang-kadang pada sesetengah kes pihak JPMK sendiri terpaksa meminta bantuan dari PMRAM.

Tapi banyak sekali permainan tikam belakang ini dilalui PMRAM dengan jerit perihnya. Apatah kes yang terbaru berkenaan dengan program Kutub Sittah! Maka tak sepatutnya PMRAM hanya menadah begitu sahaja dan menahan sakit ditikam! Maka proksi-proksinya dari BKAN dan DPM perlu bangkit dalam hal ini. Kita perlu menunjukan mahasiswa tidak boleh diperkotak-katikkan! Atau dipermainkan sebegitu!

Dengan ini aku sebagai ahli BKPJM, wajar mengadakan EGM untuk menarik balik pendaftaran dengan JPMK!

1 ulasan:

  1. Tuan Akhmal,

    Saya adalah insan yang paling gembira apabila BKPJM menarik semula pentadtarannya dengan pihak bodoh itu

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai