"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 Oktober 2009

Zahiriah juga penting

Daripada situ, emosi Siti dicurahkan untuk memberikan hasil yang terbaik agar ia mampu meninggalkan impak yang besar kepada peminat mahupun pencinta muzik amnya.

"Jujurnya, merakamkan album Tahajjud Cinta memberikan kepuasan yang berbeza berbanding dengan album-album sebelum ini.

"Kepuasan itu dapat diukur dari sudut batiniah apabila menyampaikan lagu-lagu seperti Asma Ul Husna dan Selawat yang memberikan ketenangan yang cukup indah dan mendamaikan.

"Bukan itu sahaja, lagu-lagu sebegini juga mampu membawa kita merenung diri sambil memikirkan betapa besarnya kuasa Allah SWT dan mengenang betapa kerdilnya hidup kita ini.

"Inilah yang saya mahukan dan sampaikan kepada masyarakat dan peminat menerusi album ini kerana pada saya, tidak salah jika kita berkongsi bakat yang diberikan ke arah yang betul dan benar.

"Setidak-tidaknya, selepas ini saya tidak mempunyai masalah untuk menyanyikan lagu-lagu berunsur keagamaan jika dijemput ke majlis yang mengkehendaki saya menyanyi ritma ini," ulas Siti panjang lebar saat tentang album Tahajjud Cinta yang mula berada di pasaran sejak 9 September lalu.

Selanjutnya klik sini.

"Don't judge a book by it's cover". Mungkin hujah ini mudah terpancul dari mulut orang. Perkara yang baik sememangnya mengundang pujian. Namun kali ini aku nak betulkan persepsi apa yang dinamakan dengan perbuatan baik.

Al Ma'ruf adalah perkara-perkara yang baik yang banyak tercatat dalam Al Quran dan Sunnah. bahkan ianya boleh dilihat dari perspektif yang luas yang bukan hanya pada ibadah khusus seperti solat, zakat atau haji. Ianya berbentuk amalan atau perbuatan yang cenderung kepada ketaatan kepada Allah.

Bagaimanapun wajar diingatkan. Tidak sekali-sekali Allah s.w.t memberi kata tunggal kepada Al Ma'ruf ini. Bahkan ia berpasangan dengan Al Munkar. Ada perbuatan ma'ruf (baik) tapi ada juga perbuatan munkar (buruk, maksiat). Munkar ini ialah setiap amalan atau perbuatan yang cenderung kepada maksiat dan ingkar kepada Allah. Ianya banyak dan mungkin jelas dan tidak. Syirik juga ada yang khafi (tersembunyi) dan jali (jelas). Kita tak perasan yang kadang-kadang kata-kata kita membawa kepada syirik. Nau'zubillah.

Baik, berbalik kepada apa yang dikatakan oleh Siti Nurhaliza memang tiada salahnya. Bahkan dakwah perlu diterokai dari segenap pelusuk cadangnya. Hatta ianya bukan hak pada orang yang digelar ulama sahaja, ianya tugas setiap orang yang bergelar muslim. Tapi, dakwah atau dalam erti kata lain Al Amru bil Ma'ruf dan Nahyu A'nil Munkar (menyuruh manusia berbuat baik dan melarang mereka berbuat perkara buruk dan maksiat) mempunyai langkah dan uslub (cara) yang ditentukan.

Firman Allah bermaksud:

"Serulah ke jalan Tuhanmu (Wahai Muhammad) Dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran Yang baik, dan berbahaslah Dengan mereka (yang Engkau serukan itu) Dengan cara Yang lebih baik; Sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua Yang lebih mengetahui akan orang Yang sesat dari jalannya, dan Dia lah jua Yang lebih mengetahui akan orang-orang Yang mendapat hidayah petunjuk." Surah An Nahl ayat 125

Wasilah pertama ialah hikmat kebijaksanaan yang dikurniakan kepada kita. Ianya mestilah dari kata-kata yang benar dan jelas dengan kebenaran itu sendiri dan menghilangkan kebatilan. (Tafsir Al Wasit, Dr Muhammad Sayyid Tantawi, 8/262)

Perlu kita sedar membawa kebenaran ini ialah amanah. Sepertimana yang disebut oleh Siti Nurhaliza. Jadi, kita wajar memberi seratus peratus perhatian dan komitmen yang tidak berbelah bahagi. Bahkan wajib yakin dengan jalan yang kita bawa dan syariat yang kita dokong. Dengan ini setiap kebatilan yang kita mahu memerangi akan ditenggelamkan. Lafaz bagaimana yang boleh mengatakan kita mendekatkan diri kepada Allah jika kita sendiri seperti tidak yakin dengan kebenaran yang kita dokong?

Wasilah kedua pula "Nasihat kepada pengajaran yang baik". Iaitu kata-kata yang syumul dengan nasihat dan pengajaran yang boleh melembutkan hati dan jiwa, dan ianya sangat bermanfaat kepada mereka yang didakwah dengan apa-apa yang benar kepada mereka. Juga mendorong kepada taat kepada Allah dan membawa mereka jauh untuk bermaksiat kepada Allah. (Tafsir Al Wasit, Dr Muhammad Sayyid Tantawi, 8/262)

Nah, jika ini yang kita mahu. Tidak dapat tidak wasilah yang kita gunakan betul-betul murni dan bersih dari mana-mana unsur yang merosakan jiwa. Ianya uslub yang terbaik sepatutnya yang wajar kita fahami. Bukan setakat hanya cenderung kepada kebaikan tetapi menafikan kebenaran yang lain. Ini merupakan wasilah yang salah dan jauh dari nusrah (pertolongan) Allah. Kita tahu syaitan dan kerosakan itu musuh kita, tetapi kita sering menerima setiap "nasihat" darinya dan melakukan keburukan. Lebih buruk menonjolkan satu fahaman songsang yang akan membawa kerosakan fikrah kepada masyarakat.

Bagi aku, Siti wajar terlebih dahulu mendapatkan nasihat dan pandangan dari mana-mana para ulama sebelum melakukan sesuatu. Kerana tidak dinafikan dia adalah ikon yang menjadi tarikan utama masyarakat. Ia lebih baik dan jelas yang sepatutnya Siti lakukan kerana dari apa yang diucapkan bahawa ianya amanah. Amanah ini tanggungjawab berat yang bakal dipersoalkan oleh Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai