"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


21 Jun 2010

Militan: Kalimah yang dikambinghitamkan

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. (lihat sini)

1. Militan (bahasa Inggeris: militant) berasal daripada perkataan Latin "militare" yang bermaksud "untuk berkhidmat sebagai askar". 

2. Dalam konteks moden, militan digambarkan sebagai seseorang yang suka berkonfrontasi, tak kira melalui keganasan fizikal atau cara yang aman. Seorang militan boleh jadi terlibat dalam keganasan untuk berjuang apa yang dia percaya menentang penindasan.

Penggunaan dalam media massa

Media massa menggunakan istilah militan dalam konteks keganasan. Wartawan selalu menggunakan istilah militan kepada gerakan menggunakan taktik keganasan. Mereka juga menggunakan istilah kumpulan militan untuk organisasi pengganas.

Akhirnya manusia melayu bebas menafsirkan perkataan MILITAN itu. Dari Perdana Menteri, Ketua Polis Negara juga kepada mereka yang sekepala membawa rakyat Malaysia salah dalam menggunakan perkataan militan dengan maksud sebenar.


Lihat sini , sini


Militan ada gerakan lembut?

Aku tak pasti samada ada atau tidak pergerakan seperti ini. Ianya lemah lembut tidak menggunakan senjata tetapi militan.

Atau Malaysia sudah terbawa-bawa maksud militan yang digunakan Amerika?

Palapes, Kadet Polis, Kadet Tentera pelopor pengaruh militan di pusat pengajian?

Seperti mana kita tahu, PALAPES, Kadet Polis, Kadet Tentera merupakan kelab bagi pergerakan militan di Malaysia. Ini kerana mereka mempelajari selok belok berjuang ala militan. Mempelajari bagaimana menggunakan senjata dan sebagainya.

Semestinya unsur ganas tu ada pada setiap pergerakan militan. Ya! Ganas tu unsur utama dalam militan. Ada mereka boleh dikaitkan dengan pergerakan militan yang dimaksudkan oleh Ketua Polis Negara?

Dikira militan jika tidak sehaluan dengan UMNO

Pas menjadi sasaran utama jika mahu dikaitkan dengan hal militan. Dahulu cubaan ini dilakukan dan As Syahid Ustaz Ibrahim Libya dan yang bersamanya menjadi sasaran. Ianya juga mahu mengaitkan dengan PAS.

Cubaan kedua, penangkapan Kumpulan Al Maunah. Kumpulan silat yang merompak senjata di kem askar yang didakwa mahu berjihad menentang Yang DiPertuan Agong dengan cara militan. Hal ini sekali lagi mahu mengaitkan dengan PAS.

Cuba ketiga, penangkapan besar-besaran mereka yang dikenali sebagai Kumpulan Mujahidin Malaysia (KMM) dan kemudiannya bertukar kepada Kumpulan Militan Malaysia. Ramailah mereka yang pernah belajar di Pakistan, India dan Afghanistan di tahan dan dikenakan ISA, termasuk guru sekolah aku dahulu.

Tak dinafikan, mereka ini kebanyakan menyokong perjuangan PAS. Namun ingin mengaitkan mereka dengan pergerakan militan dan keganasan ianya agak keterlaluan. Apatahlagi jika tidak sebarang perbicaraan dilakukan bagi membuktikan pertuduhan tersebut. Hanya mahu menunjukan kepada Amerika yang Malaysia juga berjaya membanteras pengganas.

Kajian Erica Miller berkenaan dengan PAS dan beberapa kumpulan Islam di dunia.
(Boleh download di ruangan Kongsi Bersama di bawah blog ini)

Bukanlah nak katakan 100% kajian dia ni benar. Tapi kita boleh nilai sendiri.


1 ulasan:

 1. KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, sila google tajuk-tajuk seperti di bawah ini:-

  (a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
  (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
  (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
  (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
  (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
  (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
  (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

  BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai