"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


12 Jun 2010

Puasa penuh bulan Rejab, Syaaban dan Ramadhan

Diriwayatkan dari Aisyah R.A "Sesungguhnya (Nabi SAW) tidak berpuasa penuh melainkan bulan Ramadhan. Ini bertentangan dengan apa yang diamalkan sesetengah negara Arab dan selainnya. Mereka berpuasa tiga bulan iaitu bulan Rejab, Syaaban ddan Ramadhan. Kemudian diikuti dengan 6 hari di bulan Syawal yang mereka namakan sebagai Yaum Baidh (hari putih).

Mereka berpuasa bermula di awal bulan Rejab hingga hari ke tujuh pada bulan syawal, kecuali sehari pada 1 Syawal. Hal ini tiada sandaran atau asalnya dari Nabi SAW, para sahabat R.A dan tabi'in.[1]

Dari Aisyah dia berkata “Adalah Rasulullah saw berpuasa sehingga kami mengatakan dia tidak berbuka. Dia saw berbuka sehingga kami mengatakan dia tidak berpuasa. Aku tidak pernah melihat Nabi saw berpuasa penuh satu bulan melainkan (dalam bulan) Ramadan. Aku tidak pernah melihat dia saw berpuasa lebih banyak selain dari bulan Syaaban” -Sahih Muslim. [2]

Dan kadang-kadang Nabi SAW berpuasa hari Isnin dan Khamis, kadang-kadang tiga hari setiap bulan dan khasnya hari-hari putih bulan Qamariah.

Kadang-kadang Baginda SAW berpuasa sehari, berbuka sehari, sepertimana puasa Nabi Daud AS:

"Puasa yang paling disukai oleh Allah ialah puasa Nabi Daud, Baginda berpuasa sehari dan berbuka sehari" - Riwayat Bukhari dan Muslim.

Bagaimanapun Nabi SAW tidak banyak berpuasa melainkan dalam bulan Syaaban. Ini adalah kerana persediaan Nabi SAW menyambut Ramadhan. [3]

Ada riwayat yang baginda pernah berpuasa sebulan sepnuh pada bulan Syaaban dan bukan pada bulan Rejab. 

Hadith yang bermaksud: 

Aisyah ra meriwayatkan kepadanya dengan berkata, “Nabi saw tidak pernah berpuasa dalam satu bulan lebih banyak dari bulan Syaaban. Nabi saw berpuasa bulan Syaaban semuanya." Nabi saw bersabda, “Beramallah dengan mengikut kemampuan kamu, kerana sesungguhnya Allah tidak akan jemu sehingga kamu yang jemu”. Aisyah ra menyambung, “Solat yang paling disukai Nabi saw ialah solat yang dikerjakan berterusan walaupun sedikit. Adalah Nabi saw apabila solat, dia mengerjakannya secara konsisten” [4]

Wallahua'lam

[1], [3] Fatawa Mua'sarah, Dr Yusuf Al Qaradhawi.
[2], [4] Fathul Bari, Darul Taqwa, 265.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai