"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


04 Ogos 2007

"FAM perlu dua bulan bedah siasat prestasi merudum" Murtad bila???

"DUA bulan diperlukan Jawatankuasa Khas Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bagi melakukan bedah siasat secara mendalam dan mencari jalan penyelesaian berikutan kegagalan teruk pasukan kebangsaan pada pusingan akhir Piala Asia baru-baru ini. - Berita Harian

Dalam hal ini, jika sekali kita imbas, kerajaan Malaysia pimpinan UMNO sangat cepat mengambil tindakan. Sehinggakan mahu tubuhkan Jawatankuasa Khas. Begitu seriusnya pihak kerajaan mengambil tindakan setelah prestasi pasukan Malaysia jatuh merudum teruk di kejohanan Piala Malaysia lalu. Satu-satunya pasukan tuan rumah yang sangat longlai bermain bola. Seperti baru beberapa hari belajar main bola. (Sedap jer aku cakap) Padahal hari-hari main, liga super lagi. Tapi tahap permainan langsung tak mencerminkan gaya sebenar.

Bagaimanapun kecewa dengan sikap kerajaan dengan mengamalkan double standard dalam menangani masalah-masalah dalam negara. Melihat prestasi pasukan bola yang teruk begitu cepat membuat beberapa tindakan, bagaimana dengan masalah murtad di negara kita? Masalah yang semakin lama semakin membarah, kes terbaru Siti Aisyah. Tiada pula kedengaran Jawatankuasa Khas dibuat. Prestasi akidah lebih utama dari prestasi bola, namun awlawiyatnya disalah letak tempatnya.

Kita ni kalau kalau melayarkan kapal, guna kompas, pandu pesawat guna kompas. Begitu juga hidup ni kena guna kompas, baru tahu halatuju kita nak ke mana. Agama ni ibarat kompas yang hala tujunya ke syurga Allah dan redhaNya. Bila tiada "kompas" ini dalam hidup kita nak ke mana? Maka amat malanglah jika ada yang menganggap agama ini candu bagi manusia. Lebih malang jika yang bercakap itu orang melayu dan beragama Islam.

Ingatlah! Sedikit pun Allah SWT tidak rugi sekelumit pun bagi hambaNya yang sombong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai