"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


08 Ogos 2007

MPM gagal!

Satu lagi perancangan licik pihak Kedutaan Besar Malaysia dengan kerjasama pihak Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah dengan mencadangkan agar menubuhkan satu jawatankuasa pimpinan pelajar ala Majlis Perwakilan Mahasiswa di Mesir ini. Persepsi awal saya berkenaan tujuan mewujudkan MPM ini tidak lain tidak bukan untuk melemahkan lagi kesatuan yang sedia ada, terutama PMRAM dan persatuan-persatuan yang bernaung dibawahnya.

Hari ini saya bersama YDP ke Majlis Kolokium Sehari Mahasiswa Mesir. Saya diberi peluang setelah memangku jawatan Setiausaha Agung. Bukan ini yang hendak diceritakan, cuma apa yang dibincangkan dalam Kolokium Sehari Mahasiswa Mesir ini amat kelakar dan sangat-sangat tidak profesional.

Kita di Mesir ini, selalu digembar-gemburkan supaya menjadi mahasiswa Islam yang profesional menguasai segenap perkara dalam bidang. Hatta juga perlu mahir dalam bidang elektronik dan elektrik bak kata Pegawai HEP Badan Anak Selangor. Beliau menyebutkan dalam selingan perbincangan ini, malu bila "keling" yang membetulkan alat pembesar suara masjid atau surau. Beliau juga menambah, pelajar al azhar perlu mengusai segala bidang disiplin ilmu, baik sains dan sebagainya, dengan tujuan mestiu menandingi bangsa-bangsa lain di Malaysia terutama Cina dan India yang nampak jelas mengusai peluang-peluang di Malaysia. Bagaimanapun kolokium ini yang berobjektifkan untuk membentuk sebuah Majlis Perwakilan Mahasiswa akhirnya ditolak mejoriti pimpinan persatuan-persatuan pelajar di sini, termasuklah sahabat kita dalam Kelab UMNO Mesir.

Persoalan demi persoalan ditimbulkan oleh para pimpinan pelajar terutama ketidakjelasan mekanisma jawatankuasa ini akan bergerak. Sedangkan mejoriti dan agak sebatinya pelajar-pelajar di Mesir ini bergerak atas satu persatuan yang dinamakan Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir yang penubuhannya lebih awal dari Kedutaan Besar Malaysia Kaherah. Berkenaan dengan hubungan pelajar agama dan perubatan yang semakin meningkat juga tidak mendatangkan sebarang masalah. Hubungan semakin rapat, bahkan ada sahaja program-programn atau aktiviti bersama PMRAM dan PERUBATAN.

Pengarah JPMK, pernah satu ketika muncul di kaca tv atas kes pembunuhan pelajar Mesir tempohari sering mengutarakan pendangan-pandangan yang tidak sepatutnya ditujukan ke muka para pimpinan pelajar. Ia sepatutnya disemburkan ke atas para pimpinan negara. Terutama dalam hal pengusaan bangsa Melayu dalam sektor ekonomi, pendidikan, sains dan sebagainya. Saya melihat di sini bukan masalah tersebut datang dari kami pelajar-pelajar. Ia lahir dari suasana negara kita. Jika kembali di negara kita, kita lihat ummat Islam duduk dalam kerangka ekonomi kapitalis, yang bergelumang dengan penipuan dan riba. Sejauhmana ekonomi Islam yang dipraktikkan telah berjaya?

Pengarah JPMK juga sering menyatakan kita perlu merebut peluang-peluang yang diberi kerajaan. Masalahnya di sini, saya tidak lihat kerajaan serius dalam pembangunan Islam secara menyeluruh, ia hanya memenuhi tuntutan sebilangan kecil pendesak dalam UMNO yang mahu menjaga survival politik mereka terutama bersama rakyat bangsa Melayu Beragama Islam. Ini kita dapat lihat sendiri apa yang berlaku dalam negara kita sekarang. Pihak kerajaan tidak boleh menafikan hal-hal ini. Ianya berlaku di hadapan mata rakyat itu sendiri.

Baik, berbalik kepada MPM ini. Perlu dijelaskan di sini, PMRAM telah melalui 70 tahun penubuhannya dan melalui pelbagai latar belakang objektif penubuhan. Ada kadangkala berada dalam zaman ago-go hingga ke zaman tarbiyyah Islamiyah. Kadangkala dengan muslimahnya berskirt akhirnya berjubah dan bertudung litup. Ini berlaku dalam perjalanan PMRAM itu sendiri. Melihat pula dari sudut PMRAM di peringkat antarabangsa, boleh dikatakan PMRAM satu-satunya persatuan Melayu yang berjaya dalam mendahului dalam hal-hal internasional ini. walaupun pejabat tidak sehebat persatuan-persatuan lain, hanya menyewa sebuah rumah untuk dijadikan pejabat, namun PMRAM dilihat terkehadapan dari sudut ini. Sebagai contoh yang boleh saya bawa di sini adalah berita yang saya quotekan dari laman web rasmi PMRAM:

1 April 2007, Kaherah – Persidangan Mahasiswa Islam Timur Tengah (PERMIT) telah menatijahkan satu persepakatan mahasiswa-mahasiswa Islam Mesir, Syria, Yaman dan Jordan yang diharapkan menjadi titik permulaan kepada kesatuan tindakan dan kefahaman Islam bagi mahasiswa Islam Timur Tengah dalam memperkasakan misi dakwah kepada masyarakat Islam di Malaysia.

Hasil daripada persidangan meja bulat yang diwakili oleh Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM), Persatuan Pelajar Malaysia Syria (PPMS), Persatuan Pelajar Malaysia Yaman (PERMAYA) dan Majlis Perwakilan Pelajar Malaysia Jordan (MPPM), tertubuhlah satu sekretariat yang bakal menjadi wadah kesatuan suara seluruh mahasiswa Islam Timur Tengah yang dinamakan ‘SEKRETARIAT MAHASISWA ISLAM ASIA BARAT’ (SMART).

Para pimpinan pelajar dari Mesir, Syria, Jordan dan Yaman telah sebulat suara bersetuju untuk melantik Mohd Akmal Kamaruddin yang merupakan Presiden Persatuan Pelajar Malaysia Syria (PPMS) sebagai Setiausaha Agung ‘Sekretariat Mahasiswa Islam Asia Barat’ atau nama ringkasnya ‘SMART’. Dalam perbincangan bersejarah ini juga para pimpinan mahasiswa 4 negara tersebut telah bersetuju untuk mengambil 9 resolusi sebagai Deklarasi Persidangan Mahasiswa Islam Timur Tengah (PERMIT) yang telah berlangsung selama dua hari bermula dari 31 Mac hingga 1 April.

Juga ini:

Jumaat - 13 Julai 2007.

PMRAM sekali lagi memahat di kanvas sejarah agungnya apabila Persatuan Pelajar Kambodia Republik Arab Mesir atau dalam bahasa Inggerisnya Cambodian Student's Association In Arab Republic of Egypt (CSAE) telah bernaung di bawah Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) secara rasminya pada Jumaat lepas.

CSAE yang diketuai oleh saudara Mansur Sabri telah ditubuhkan secara rasmi pada tahun lepas. Beliau telah diamanahkan untuk menjadi Presiden CSAE semenjak ditubuhkan hingga ke saat ini.
Dalam lawatan rasmi para pimpinan CSAE ke pejabat PMRAM ini, saudara Mansur Sabri menjelaskan kepada Presiden PMRAM, saudara Hairul Nizam Mat Husain bahawa bilangan pelajar Kambodia yang menuntut di Mesir adalah seramai 28 orang lelaki sahaja.

Dalam perbincangan dua hala antara PMRAM dan SCAE yang menjadikan bahasa Arab sebagai bahasa pengantar ini, saudara Mansur Sabri selaku Presiden SCAE mengharapkan tunjuk ajar dan nasihat PMRAM dalam membawa persatuan yang muda ini. Para pimpinan SCAE juga mengharapkan buah fikiran yang bernas dalam menjana ekonomi yang merupakan antara perkara terpenting di dalam mana-mana persatuan.

Presiden PMRAM, saudara Hairul Nizam di dalam ucapannya mengharapkan agar para pelajar Kambodia tidak malu untuk menyatakan masalah yang dihadapi oleh mereka agar pihak PMRAM dapat mencari jalan untuk menyelesaikan dan meringankan kesulitan yang dihadapi oleh para pelajar Kambodia di Mesir.

Turut hadir dalam pertemuan dua hala ini Naib Presiden 1, saudara Mohamad Hud bin Saleh Huddin.

Semoga kemasukan SCAE ke dalam naungan PMRAM akan mengukuhkan lagi tali persaudaraan Islam antara para mahasiswa Malaysia dan Kambodia.

Dan yang terkini:

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir melancarkan kutipan derma besar-besaran untuk semua ahli dan pendokong PMRAM bagi menyahut kesepakatan para pimpinan mahasiswa Asia Barat yang telah bersetuju untuk bergandingan bahu dalam mengumpulkan dana untuk membantu masyarakat Palestin yang dizalimi oleh rejim haram Yahudi.

Tindakan untuk melancarkan derma secara besar-besaran ini telah dikuatkan lagi apabila Kementerian Kemasyarakatan Mesir meminta jasa baik Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir agar mengumpulkan sumbangan daripada para ahli untuk diserahkan kepada rakyat Palestin melalui Bulan Sabit Merah Mesir.

Maka dalam pertemuan secara maya pada 20 Julai lepas, seluruh kepimpinan mahasiswa Islam di Asia Barat yang menyertai Sekretariat Mahasiswa Islam Asia Barat (SMART) yang terdiri dari kepimpinan mahasiswa Islam dari Syria, Mesir, Jordan, Sudan dan Yaman telah bersetuju untuk melancarkan kutipan dana besar-besaran secara bersama dan sekata dalam menjiwai kepedihan perjuangan umat Islam di Palestin.

Hasil dari kesepakatan ini, PMRAM yang mewakili mahasiswa Islam Mesir telah menubuhkan satu jawatankuasa bertindak yang bernama Projek Sumbangan Amal Palestin 2007 atau lebih dikenali dengan PROSMA membuka ruang seluas-luasnya untuk para mahasiswa Islam di Mesir bagi menyalurkan derma dari sudut wang dan pakaian atau apa sahaja bentuk yang sesuai untuk menjadi sumbangan ikhlas kepada rakyat Palestin yang tertindas.

Sumbangan yang berbentuk bukan wang akan dilelong semasa program A MIND untuk dijual dan wang yang terhasil dari pembelian dan lelongan tersebut akan disumbangkan kepada rakyat Palestin melalui Bulan Sabit Merah Mesir.

Sebenarnya banyak lagi berita-berita yang saya nak selitkan di sini, tetapi rasanya ini memadai untuk mebuktikan PMRAM terkehadapan dalam isu-isu nasional dan internasional. Boleh rujuk sendiri di laman web PMRAM.

Berbalik semula dalam isu MPM ini, maka tidak nampak adakah relevan ianya ditubuhkan, bahkan jika ianya berlaku ianya dilihat bakal menimbulkan pertubuhan atas pertubuhan, pimpinan atas pimpinan. Keserabutan jelas akan berlaku terutama dalam menyelaraskan kerja dan hubungan di antara persatuan yang sedia ada dengan pihak Kedutaan Besar Malaysia, dan sebenarnya masalah timbul bukan dari pihak mahasiswa. Ianya timbul dari pihak lain. Persatuan-persatuan yang sedia ada sebenarnya sudah memadai untuk menggalas tugas menjaga kebajikan mahasiswa di sini. Ia tertakluk pada "penerimaan" pihak kedutaan dan jabatan penuntut.

Wallahua'lamTiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai