"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


01 Ogos 2007

Komentar Terhadap Peguam Syarie menulis: Sejarah bukti Malaysia bukan negara sekular

"Sebuah negara sekular tidak boleh mengeluarkan dana awam bagi perkembangan sesuatu agama kerana ia bertentangan dengan prinsip sekularisme. Namun, di Malaysia, Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri memperuntukkan ratusan juta ringgit bagi pengembangan dan kemajuan agama Islam, sama ada untuk pembinaan masjid, peruntukan jabatan berkaitan agama Islam dan banyak lagi."

Klik di sini untuk artikel penuh.

Adalah saya berdukacita dengan hujjah seorang peguam syarei dengan hujjah sebegini. Mengajak berincang secara ilmiah, tetapi langsung tidak mencerminkan ilmiahnya hujjah anda.


Saya tidak berkenan untuk quote beberapa hujjah anda. Kerana semakin saya baca semakin rasa jelek di hati ini. Apabila sorang peguam syarei, menilai dengan fakta lemah untuk mempertahankan bahawa Malaysia sebuah Negara Islam.


Negara barat seperti Amerika Syarikat, Britain, Prancis malah Spanyol merupakan sebuah negara sekular. Bagaimanapun sebagai sebuah kerajaan yang mempunyai rakyat berbilang kaum, etnik dan agama tidak dapat menafikan peranan dalam member kebajikan terhadap rakyat. Termasuk yang beragama Islam. Mereka (Muslim) mendapat dana untuk membangunkan prasarana mereka dalam hal-hal kepentingan mereka dalam agama. Begitu juga dengan agama-agama lain.


Singapura, Thailand antara contoh terdekat yang mempunyai rakyat yang beragama Islam. Bahkan ada Majlis Agama dan Majlis Mufti Negara mereka sendiri. Adakah negara mereka kita boleh mendakwa sebagai sebuah negara Islam?


Setakat pembinaan Masjid, sekolah Islam dan sebagainya negara-negara tersebut juga membantu. Bahkan Amerika, Britain dan juga Spanyol mempunyai ratusan ribu buah masjid. Sebanyak mana atau seikhlas mana tak perlu dibincangkan.


Tidaklah sebodoh yang anda gambarkan kepada para pemimpin sekular, terus menerus mendiskriminasikan agama dalam pemerintahan terutama Islam. Sejauh mana mereka terus mahu bersifat demikian. Demi menjaga hati setiap rakyat yang diperintah, semestinya mempunyai tindakan yang bijak. Sepertimana Presiden Bush yang pernah beberapa kali menganjurkan jamuan berbuka puasa di White House.


Secara kasarnya beginilah, saya tak berkenan untuk memanjangkan tulisan. Berkenaan dengan denifisi sebuah Negara Sekular atau Negara Islam, semestinya perlu kepada rujukan yang muktabar. Sirah perjuangan Nabi SAW sehingga jatuhnya Khilafah Islamiyah terakhir di Turki. Rujukan tersebut mestilah bersandarkan kepada sumber-sumber yang soheh lagi diktiraf dari jumhur ulama, bukan dari minoriti mahupun orang perseorangan.


Saya juga menasihati diri saya sendiri juga saudara supaya kembali kepada ilmu Islam yang syumul, lengkap dan melengkapi. Tiada sejernih keikhlasan melainkan apabila kita fahami konsep "Tiada Tuhan Melainkan Allah, nabi Muhammad Itu Pesuruh Allah".


Sekian,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai