"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 September 2007

Bicara puasa

Ramadhan kali ini di bumi Mesir lagi. Anak saudara dari Malaysia bakal tibal insyaAllah di sini 24 September nanti. Pakcu-nya tak balik-balik Malaysia lagi. Berangan agaknya kat Mesir ni. Bila buat panggilan ke Malaysia, orang Malaysia sering tertanya-tanya bila nak balik? Satu soalan yang semakin sukar untuk dijawab. Tetapi rasa mudah nak jawab sebelum ke sini dahulu. Tak silap jawapannya "setahun jer". Tapi nak masuk tahun ketiga tak balik-balik lagi.

Kadang-kadang memang terasa risau juga dengan diri sendiri. Rupanya di Mesir ni tak boleh jangka kita bagaimana. Namun di sini juga sebenarnya tempat yang pengalamannya tak boleh dicari ganti. Ada sahaja suara-suara sumbang yang masuk menusuk corong telinga ini. Tetapi hati ini tetap teguh takkan berganjak selagi mana belum melepasi sasaran. Peluang di bumi para Nabi ini memang terbuka luas, dan sememangnya sedang merebut peluang ini. Tetapi bukan mudah seperti yang dikata. Tanggungjawab semakin banyak dan kadang-kadang diri sendiri tak perasan dengan tanggungjawab yang digalas.

Berbicara tentang tanggungjawab, dan semua orang boleh bercakap tentang tanggungjawab. Melaksanakan tanggungjawab adalah satu amanah, dan amanah inilah yang sebenarnya kita terlepas pandang. Kadang-kadang sangsi mana sebenarnya tanggungjawab kita. Kadang-kadang ada orang membahagikan tanggungjawabnya. Pada saya semua yang tergalas sekarang adalah tanggungjawab yang perlu diselesaikan. "Kewajipan lebih banyak dari masa". Kita boleh melihat orang itu melaksanankan tanggungjwab dengan baik apabila dia dapat menguruskan masa dengan baik. Berjayanya dia menguruskan masa dengan baik sebenarnya bukan terletak dalam kuasa atau tangan dia sendiri. Sebenar "ada" yang mengaturnya. Kadang-kadang kita lihat seorang itu sibuk dengan tanggungjawabnya memimpin, tetapi kerana keberkatan yang diberikan Allah SWT pada dia, dia juga boleh menulis dan menerbitkan banyak kitab dan buku ilmiyah. Boleh mengambil masa untuk mengajar dan mencurahkan ilmu.

Kadang-kadang masa bertegas dengan kita, kadang-kadang kita kena bertegas dengan masa. Kadang-kadang masa menjadi alasan terbaik untuk kita, namun sebenarnya banyak beralasanlah, membuang masa kita.

Selamat Berpuasa
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai