"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


22 September 2007

Takziah Dari Warga PMRAM di Bumi Mesir Buat Keluarga Adik Nurin

Pilu hati saya apabila membaca kisah sedih yang berlaku kepada keluarga sepasang suami isteri, Jazimin Abdul Jalil dan Norazian Bistaman apabila Allah menguji kedua pasangan ini dengan kes kematian anak kesayangan mereka berdua, adik Nurin Jazlin yang telah dibunuh dengan begitu kejam. Saya pasti seluruh warga PMRAM akan turut tersentuh dengan kejadian yang begitu menyedihkan.


Saya selaku wakil seluruh para mahasiswa Islam di Mesir mengucapkan takziah kepada keluarga adik Nurin Jazlin dengan harapan seluruh ahli keluarga adik Nurin Jazlin khususnya ayah dan ibu beliau agar bersabar di atas ketentuan Allah Taala.

Saya suka untuk mengirimkan kalam Nabi Muhammad s.a.w yang diriwayatkan oleh Al-Imam Ahmad buat keluarga adik Nurin Jazlin yang berbunyi:

لاَ يَزَالُ الْبَلاَءُ بِالْمُؤْمِنِ أَوِ الْمُؤْمِنَةِ في جَسَدِهِ وفي مَالِهِ وفي وَلَدِهِ حتى يَلْقَى اللَّهَ وما عليه من خَطِيئَةٍ
yang bermaksud:

Akan berterusan seseorang mukmin dan mukminah itu menerima bala pada jasadnya, hartanya dan anaknya sehinggalah dia menemui Allah dalam keadaan dia tidak mempunyai langsung sebarang dosa (disebabkankan kesabarannya yang telah mengundang keampunan Allah Taala).


Inilah antara beberapa siri kekejaman yang berlaku di Malaysia walaupun Malaysia terus bergerak dalam dunia kemodenan yang semakin pesat. Saban hari kira mendengar dari jauh berita-berita kekejaman yang tidak berperikemanusiaan sedangkan angka kezaliman ini terus membuak-buak.

Bagi saya, kes-kes yang berlaku khususnya yang melibatkan jenayah seksual adalah berpunca dari sikap masyarakat Malaysia itu sendiri yang terus lalai dalam hiburan. Malaysia hari ini masih lagi belum mampu untuk menyahkan penyakit hedonisme. Malaysia masih lagi melampau dari sudut hiburan yang sebenarnya telah berjaya menyumbang kepada seks bebas dan gejala sosial di kalangan muda-mudi khususnya.

Lihat saja bagaimana cara rakyat Malaysia menyambut merdeka. Merdeka yang disambut adalah dengan konsert hiburan dengan iringan lagu-lagu para artis yang telah menyumbangkan kepada perhimpunan muda-mudi yang pastinya telah membawa kemurkaan Allah Taala.


Bagaimana kita perlu untuk bersedih dengan jenayah rogol, bunuh, zina dan liwat yang semakin berani menunjukkan belangnya di Malaysia sedangkan kita masih bersikap acuh tidak acuh dengan punca kesuburan kemungkaran itu.

Iklan-iklan yang memampangkan gambar wanita yang semestinya akan membuka auratnya yang seboleh-bolehnya mesti mampu untuk menggiurkan nafsu sang lelaki adalah dibenarkan oleh pihak yang bertanggungjawab. Majalah-majalah separa lucah seperti Mangga, URTV dan kawan-kawannya adalah disebarluaskan kepada seluruh warga Malaysia tanpa ada salahnya.

Kenapa filem-filem yang memaparkan susuk tubuh sang wanita seperti filem GUBRA dibenarkan dalam negara Malaysia yang agama rasminya adalah ISLAM?
Bukankah penyubur-penyubur gelora seks seperti mana yang saya sebutkan di atas adalah punca utama kepada berlakunya kes-kes rogol yang disusuli bunuh, zina dan seribu satu maksiat yang sememangnya sudah cukup untuk melayakkan Malaysia dimusnahkan oleh Allah dek kerana kebejatan akhlak para muslim di Malaysia yang terlalu parah?

Kenapa para pemimpin di segenap lapisan tidak memandang serius kepada budaya-budaya hiburan yang terlalu menakutkan ini?


Usah kita bersedih dengan kematian adik Nurin Jazlin sedangkan kitalah yang telah redha untuk memberikan laluan kepada si penjenayah dengan cara kita benarkan program-program maksiat terus mendapat tempat di Malaysia tanpa sekatan. Silakan kepada penganjur maksiat untuk terus merosakkan akhlak muda-mudi dan silakan kepada pihak yang bertanggungjawab untuk terus memberikan kebenaran kepada agensi perfileman, majalah dan para penyanyi untuk terus mempamirkan tubuh wanita kepada rakyat dengan harapan akan lahir ribuan penjenayah seksual yang keseterusnya yang telah mendapat semangat untuk terus menjalani aktiviti dosa setelah mana mereka dighairahkan dengan program berunsur lucah atau separa lucah yang terlalu murah di Malaysia.


Teruskan untuk kita saksikan adik-adik kita yang tidak berdosa yang bakal dibunuh kejam setelah mana kita melatih manusia untuk menjadi seorang pendosa.
Nurin Jazlin adalah salah seorang mangsa yang tidak berdosa yang hidup dalam dunia kesuburan jenayah maksiat yang cukup meruncing.

Selagi mana aktiviti-aktiviti yang menyumbangkan kepada dunia seks tidak dicegah, saya pasti akan muncul buat yang keseterusnya Nurin Jazlin yang kedua, ketiga dan angka yang seterusnya yang akan menjadi mangsa atas kesilapan kita yang redha untuk terus membiarkan agenda penyuburan maksiat hidup tanpa sebarang sekatan.


Teruskan untuk melihat mangsa yang keseterusnya sekiranya anda masih lagi menyokong konsert yang tidak mengikut aturan syarak, para penyanyi yang melalaikan masyarakat, filem-filem separa seks dan majalah-majalah hiburan.
Teruskan dan anda akan bertanggungjawab di hadapan Allah kelak.

Saudara anda,

Hairul Nizam Mat Husain
Presiden,
Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir 2007

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai