"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


04 September 2007

Takkan Nak Pasang 24 jam Ngaji Quran?

Kalau 50 tahun masih muda, masih baru nak berubah, agak-agak berapa tahun lagi Common Law akan digantikan dengan Syariah Islam? Kali ini sambutan hari kemerdekaan Malaysia kali ke 50 di Mesir agak meriah. Kerana apa? Kerana ada dua kali sambutan hari kemerdekaan Malaysia. Satunya sambutan yang dianjurkan oleh Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir dan satu lagi sambutan yang dianjurkan oleh Kedutaan Besar Malaysia Kaherah.

Kenapa ianya boleh berlaku? Tak perlu saya ulas di sini, mungkin anda dapat mengagak kenapa ianya berlaku. Namun pihak PMRAM tetap menyambut baik dengan program yang dianjurkan oleh pihak kedutaan. Bahkan satu-satunya kontinjen yang mendapat tepukan paling gemuruh oleh hadirin di Stadium Tertutup Kelab Sukan Bandar Nasr, Kaherah, Mesir. Satu-satunya kontinjen yang hampir-hampir diboo oleh kontinjen lain dan para hadirin ialah Kelab UMNO Mesir. Mengapa ianya berlaku? Juga tidak perlu saya sebutkan di sini dan merasakan anda semua boleh mengagak.

Apa yang saya hendak ulaskan pada entri kali ini ialah berkenaan dengan wakil khas Perdana Menteri YB Senator Tan Sri Muhammad bin Muhammad Taib yang dihantar khas oleh kerajaan bagi memenuhi jemputan dari pihak kedutaan di sini atas acara Sambutan Hari Kemerdekaan Kali Ke 50. Kehadiran beliau dikatakan tidak disenangi oleh sebahagian besar mahasiswa-mahasiswi Al Azhar di Mesir. Mana tidaknya, tiadakah tokoh lain yang boleh dikirim oleh kerajaan Malaysia untuk menjadi wakil khas PM kita untuk sambutan hari kemerdekaan kali ke 50 kali ini di Mesir? Rata-rata soal selidik secara rambang yang saya lakukan menunjukkan bahawa rata-ratanya mahasiswa mahasiswi di sini tidak bersetuju dengan wakil khas PM kita bahkan, terkejut dengan apa yang diputuskan oleh kerajaan Malaysia.

Semangat sambutan 50 tahun kemerdekaan Malaysia seperti terbantut bila dikatakan wakil khas PM kita ialah beliau. Paling tidak hantarlah mana-mana ulama yang berada di dalam kerajaan sebagai wakil khas. Seperti Dato Dr Abdullah Mat Zain atau sesiapalah yang agak "bersih" sedikit rekodnya dalam kerajaan. Saya masih ingat lagi dengan masalah-masalah, kes-kes pertuduhan ke atas beliau dahulu. Walaupun ketika itu saya masih bersekolah menengah.

Bagaimanapun ada yang menarik dengan kehadiran beliau dan agak menggelikan hati saya. Saya adalah antara orang yang menghadiri jemputan untuk bersidang ringkas bersama beliau. Di antara lain yang hadir ialah pimpinan dari beberapa badan-badan kebajikan anak negeri, Kelab Munatada Islam Hadhari dan lain-lain. Dalam pertemuan ringkas ini lingkungan selama 2 jam di sebuah rumah badan kebajikan anak negeri di Mesir ini, membuatkan saya tergelak seorang walaupun tidak dipamerkan dari memek muka. Apa tidaknya, rasa seperti salah seorang majlis tertinggi UMNO yang menghadiri mesyuarat. Tak tahu kenapa, apakah Mat Taib perasan atau tidak siapakah yang hadir dalam perjumpaan tersebut? Saya hanya duduk selang dua orang dari tempat duduk beliau.

Kenapa saya sebut saya seperti ahli MT UMNO sedang bermesyuarat? Mengapa tidak, pertamanya kami yang hadir diberikan sebuah buku kecil sedutan dari buku Pendita Za'ba, yang tertera dibelakangnya "Disusun oleh Bahagian Penerangan UMNO Malaysia" bukan dari Jabatan Perdana Menteri atau mana-mana jabatan kerajaan. Keduanya sepanjang perbincangan tersebut segala masalah yang dihadapi oleh UMNO, kemudian apa yang digusarkan dengan pihak pembangkang terutamanya Keadilan dan PAS, seperti memberitahu kegusaran tersebut kepada ahli Mesyuarat UMNO. Masalah-masalah kerajaan yang dibangkit oleh Anwar Ibrahim adalah sangat dibimbangi, terutama pengundi cina. Kerana UMNO hanya masih mengharapkan undi kaum cina. Jika berlaku apa-apa undi cina akan berpecah, maka peluang untuk PAS terutama di negeri-negeri utara memang cerah. Apatah lagi sekarang PAS telah ada Kelab Penyokong PAS Bukan Islam.

Itu antara isu-isu yang dibangkitkan oleh beliau. Antara lainnya seperti biasa projek-projek kerajaan. Tapi rata tak terkesan dengan cerita-cerita begitu. Ada juga komen-komen terhadap negara-negara Islam lain. Lanjutan dari cerita cadangan Ketua Hakim Negara berkenaan dengan saranan menggantikan Common Law kepada Undang-undang Syariah. Juga isu-isu bangsa melayu yang ketinggalan dari pengusaan ekonomi. Sebenarnya isu ini bukan sekali bahkan agak beribukali juga dah diperdengarkan. Sekaligus memperlihat kejelekan pemerintahan UMNO.

Bersambung...

2 ulasan:

  1. Sesekali.. ambillah pengalaman.. hehehe..

    Imam pun disarankan menoleh ke belakang dahulu sebelum memulakan solat untuk melihat khalayak yang dipimpinnya. Agaknya beliau terlupa melihat khalayak yang menghadiri sidang tersebut. Kenapa tidak ditegur, "Err.. Dato', kami tidak boleh komen.. AUKU.." hehe..:P

    BalasPadam
  2. Hehe.. memang begitulah. Pelajar-pelajar Mesir tak terikat dengan AUKU, kerana kami pelajar lua negara. Cuma ada gertakan sahaja dari penaja masing2, terutama pelajar medic.

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai