"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 Mac 2008

Faizal Sabhon melenting?

Agak terkesima sekejap dengan apa yang baru saya tahu dari sebuah blog seorang graduan Mahasiswa Al Azhar. Saya agak berminat dengan tulisan beliau, menulis artikel-artikel yang menarik dan bagus untuk dibaca, namun terpulang bagi mereka yang menilai. Namun bagi saya blog beliau ada juga nilai.

Bagaimanapun artikel terbaru beliau kali ini, amat mengejutkan saya. Terutamanya muat satu perenggan berkenaan dengan saya. Saya tak pasti, kenapa dan mengapa, cuma yang saya amat pasti, ianya satu tindakan yang mahu melihat kesan dan implikasi selepas tersiarnya artikel yang seperenggan berkenaan dengan saya.

Tajuk artikel tersebut membicarakan berkenaan dengan pelajar-pelajar Al Azhar yang pro Barisan Alternatif. Perincian yang diberikan ternyata satu persepsi rambang dan ianya boleh dikatakan betul atau salah. Namun seperti yang saya katakan tadi, seperrenggan berkenaan dengan saya membuatkan saya terkejut dan sedikit tergelak. Namun saya tidaklah mahu menafikan apa yang ditulis ataupun tidak juga mahu meng-ia-kan. Bagaimanapun terima kasih daun keladi kepada beliau kerana secara tidak langsung mempromosi blog saya kepada umum.

Begitupun, saya sudah memberi respon terhadap artikel tersebut, juga artikel-artikel beliau sebelum ini. Namun banyak yang beliau padam. Entah mengapa tanya sendiri kepada beliau. Bagi saya, pelajar cemerlang seperti beliau tidak perlu ego dengan respon-respon yang diberi, langsung padam tanpa memberi sebarang respon. Mungkin hanya menanti respon yang blur dan mengampu hanya disiarkan.

Mungkin pelajar-pelajar di Mesir boleh memberi jawapan, sejauhmana saya berkempen untuk BA di Mesir? Ataupun rata-rata pelajar Mesir hanya melihat sebuah kelab parti politik sahaja yang mewarnai pelajar Malaysia iaitu Kelab Umno Mesir. Siapa yang tidak menghormati suasana pelajar di sini saya tak pasti, adakah saya yang menulis secara peribadi dalam blog sendiri atau Kelab UMNO yang tidak segan silu berkempen tak sudah di bumi Mesir ni?

Untuk akhirnya mungkin pembaca boleh menilai apakah bezanya antar blog saya dan blog beliau. Bagi saya sama sahaja, cuma wadah yang dipaut adalah berbeza. Beliau memilih UMNO dan saya memilih PAS. Mungkin bagi beliau hanya UMNO yang layak memerintah hingga kiamat dan hanya UMNO yang Melayu mesti ikut.

2 ulasan:

  1. assalamualaikum. mal, kenapa mamat tu melenting? siap menyerang peribadi terus...

    BalasPadam
  2. alaikumsalam. Ntahlah gani, tetiba jer. Dulikan jer..

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai