"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


07 April 2008

FITNA: Kemuncak filem penghinaan terhadap Islam?

Agak sibuk sejak kebelakangan ini, sehingga memakan hampir sebulan blog saya tidak diupdate. Ini dek kerana tugasan yang banyak perlu diselesaikan terdahulu. Sehingga terlepas beberapa isu penting. Sejak hari Maulid Ar Rasul SAW, barulah hari ini sempat saya mencuri masa sedikit. Inipun selepas selesai beberapa urusan kuliyah yang tertangguh juga kerja-kerja persatuan yang perlu dibereskan terdahulu. Namun tidak mengapa, sebab jika mahu dibandingkan dengan penulis-penulis maya yang lain seumpama Ustaz Hasrizal Jamil dan Ustaz Zaharuddin Abdul Rahman bagai langit dengan bumi. Jika lambat untuk update blog, terutama setelah muncul isu-isu terbaru, ia bakal diperingatkan oleh pengunjung-pengunjung setia. Sementelah saya tiada siapa yang perasan mungkin di celah-celah kesibukan alam maya ini.

Rasa seperti terlambat, tapi rasanya tidak, lambat atau tidak bukan pengukurnya, tetapi sejauhmana kita mengambil tahu. Terutama berkenaan dengan isu filem pendek dari Belanda yang bertajuk "Fitna". Saya mula menggeledah maklumat dari "sahabat" saya iaitu Google dan Youtube. Ini kerana mungkin ada maklumat-maklumat awal yang boleh diterima dari "sahabat" saya tersebut. Nah! banyak sekali pelanggan-pelanggan YouTube telah meng-upload filem pendek yang dibuat oleh seorang ahli parlimen Belanda Geert Wilders.

Apa yang saya lihat, tajuk yang diberikan oleh pencipta filem tersebut seperti "ikhlas" menghina agama suci kita. Tidak lain tidak bukan ia sememangnya fitnah. Ia menggambarkan Geert Wilders tidak segan silu atau rasa bimbang dengan apa yang dia buat, yang secara terbuka membuat fitnah.

Apabila melihat selama lebih kurang 15 minit filem pendek tersebut. Fikiran melayang sejenak. Tersentak seketika teringat semasa Khilafah Islam dahulu. Mana mungkin orang-orang kafir bermudah sahaja menghina dan melanyak maruah Islam dan ummatnya.

Dunia Islam seumpama meletup sekejap, bahkan terlalu sekejap. Letupan tersebut umpama letupan kecil mercun. Asapnya sekejap sahaja dan terus menghilang. Tak tahu ummat Islam ditenggelami dengan apa. Tapi ternyata setelah kenyataan serang balas dan kutukan terhadap peristiwa ini dan siri-siri demonstrasi kecil yang tidak sebesar gelombang kuning 10 November 2007 lalu, ianya terus senyap dan terlalu cepat. Entah mengapa.

Jangan pula nanti, ramai ummat Islam terpengaruh dengan fitnah yang dimainkan oleh filem "Fitna" ini sudahlah! Tidak cukup dengan peristiwa 11 September 2001 ummat Islam menjadi sasaran fitnah tersebut. Malah ummat Islam ternyata terikut-ikut dengan rentak barat dengan terus melancarkan fitnah besar-besaran. Sekaligus menampakkan bahawa ummat Islam kini tenggelam dengan fitnah atas kejahilan mereka terhadap agama mereka.

Kita sudah merasai perit selepas peristiwa 11 September, semua kerajaan ummat Islam di dunia termakan fitnah dan dek kerana "takut" dengan desakan barat, lalu rakyat menjadi mangsa. Sudah lupakah tentang tahanan ISA yang dituduh pengganas ditahan dan ada tidak dibebaskan hingga ke hari ini? Lupakah kita dengan serangan habis-habisan terhadap sekolah agama rakyat serta pondok-pondok pengajian Islam seluruh negara! Masih ingatkah kita Universiti Al Azhar didesak agar mata pelajaran Jihad dikaji semula! Siapa yang menyambung rentetan fitnah besar yang dilakukan Amerika dan Israel ini?

Kejahilan ummat abad ini sememangnya mengundang padah. Fitna bagi saya merupakan kemuncak terhadap penghinaan Islam dan ummatnya. Ini selepas siri-siri penghinaan yang dilakukan oleh ummat Islam itu sendiri terhadap agamanya. Sebelum ini di negara kita sering sahaja mengundang kontreversi dengan kelahiran filem-filem fitnah terhadap agama sendiri. Pengarahnya sahaja sudah cukup mengundang fitnah dengan filem yang dilahirkan. Malah lambakan filem-filem tersebut menjadi kebanggaan kepada negara. Kononnya inilah usaha dalam menobat filem-filem negara ke arena antarabangsa!

Aksi ghairah, separuh bogel, kata-kata lucah dan banyak lagi yang terang-terang dikaitkan dengan agama suci, malah dengan selamba menyebut ini realiti masyarakat hari ini. Tanpa segan silu pula mengajak supaya banyakkan lagi filem seperti ini. Orang-orang ini juga sering mendapat tempat dalam media-media arus perdana. Media cetak lebih-lebih lagi media elektronik memberi tempat yang sewajarnya kepada mereka. Siri-siri kuliyah agama boleh dikatakan hanya sejam seminggu. Adakah mereka-mereka ini sensitif dengan apa yang berlaku sekarang? Malah mungkin mereka tidak tahu menahu dengan penghinaan oleh barat terhadap Islam, dek kerana kerja mereka lebih kurang sama sahaja!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai