"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


19 April 2008

Terima Kasih Lim!

Lim Guan Eng, nama seorang lelaki cina meniti di bibir masyarakat Malaysia. Beliau dikenali terutama selepas penahanan beliau yang membela seorang gadis melayu. Teringat saya semasa itu bising dengan ungkapan "melayu rogol melayu, cina masuk jel!". Ungkapan ini sering disebut dalam ceramah-ceramah politik pembangkang. Namun siapa sahaja yang perasan?

Namun kali ini agak berbeza sedikit. Penampilan bari beliau selepas pilihanraya umum ke 12 ternyata berbeza. Dahulunya pernah merengkok dalam penjara, tetapi kini selaku Ketua Menteri Pulau Pinang. Apa yang menarik perhatian umum sejak beliau dilantik menjadi Ketua Menteri Pulai Pinang ialah berkenaan dengan DEB. Kecoh sekejap orang melayu. Ada yang menyokong tindakan beliau tidak kurang juga yang menentang. Apa yang dikata Lim ialah "kerana pelaksanaan yang penuh dengan korupsi, rasuah sebab itu beliau "mengharamkan" DEB di Pulau Pinang". Ternyata UMNO tak lama nak melayan "kerenah" Lim kerana rumahtangga UMNO dan BN sedang bergolak.

Satu lagi ungkapan beliau yang sangat menarik perhatian terutama orang-orang Islam ialah

"Semasa saya di penjara, antara orang yang kerap mengunjungi saya ialah Dato' Fadhil Noor (Al Marhum Presiden PAS). "Dan dialah yang membekalkan kepada saya buku-buku berkaitan Islam, termasuk satu buku tentang Umar Abd Aziz. Bermula dari situ saya kenal tokoh yang hebat ini...."


Mungkin ada yang prejudis dengan apa yang disebutkan oleh Lim terutama selepas beliau menang dan menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang, tentunya mahu menarik perhatian masyarakat Melayu di sana.

Namun pada saya apalah salahnya, dan sebenarnya bila direnung tidaklah terlalu pelik. Malah ramai kalangan orang-orang Islam yang mengambil tokoh-tokoh bukan Islam sebagai idola.

Hal ini terus mengikatkan saya kepada Al Marhum Dato Fadzil Noor. Rupa-rupanya "kerja" beliau hinggakan Guan Eng tidak merasa janggal dengan menyebut Khalifah Zuhud Umar Abdul Aziz di khalayak umum. Bahkan mahu mencontohi beliau. Terima kasih Lim kerana menonjolkan seorang tokoh Islam terbilang!

Semoga ia menjadi lebih dari idola Lim! InsyaAllah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai