"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


19 Mei 2008

Antara Pak Lah, UMNO dan Kita

Sekali lagi, Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku Mursyidul Am PAS memainkan perasan peting kepada umat Islam, terutama yang masih berada bersama UMNO. Masalah dasar masih menjadi topik penting bagi Tuan Guru untuk membetulkan UMNO. Tetapi ini bukan sahaja peringatan bagi ahli-ahli UMNO sahaja, tetapi bagi ahli-ahli serta pendokong gerakan Islam Parti Islam SeMalaysia (Pas).

Bila dilihat secara zahir tujunya kepada UMNO tetapi intipatinya perlu dilihat secara menyeluruh. Jangan selaku ahli Pas hanya memandang sebelah mata apa yang dinyatakan oleh Tuan Guru tersebut. Ianya perlulah difikirkan bersama, tertutama negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat terutama yang ditunjangi PAS dan ada exco-exco Pas.

Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat menyatkan:


Pada saya, bukan masalah mahu Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meletak jawatan, tetapi masalah Umno itu sendiri yang sejak dahulu sehingga sekarang mengasingkan politik dengan agama.

Apa yang pemimpin Umno hendak jawab di depan Allah Taala di akhirat kelak kerana tidak menggunakan kuasa diberi untuk memartabatkan agama Islam.

Masalah Abdullah yang didesak meletak jawatan adalah soal peribadi. Saya hanya minat bincang masalah dasar Umno itu sendiri, katanya di sini.

Rujuk: Harakah Daily

Konsisten dengan apa yang kita perjuangkan! Jangan bimbang, pertolongan Allah pasti ada. Ini jelas bila kita melihat Kelantan Darul Naim yang sejak 18 tahun memerintah Kelantan berjaya dengan dasar Membangun Bersama Islam. Hal-hal berkenaan dengan akidah pemerintahan negeri berjaya dijalankan dan nampak hasilnya, dan juga berjaya dipertahankan.

Sektor ekonomi, perancangan kerja, undang-undang dan sebagainya menjadikan Islam sebagai sumber rujukan. Sekali gus membuktikan Islam itu memerintah, bukan diperintah.

UMNO perlu melihat kembali rekod 50 tahun lalu. Apakah yang berlaku sekarang? Bagi saya amat gusar sekali, UMNO yang memimpin Malaysia mengalami kepupusan pemimpin. Terutama dalam keadaan dunia sekarang ini, yang menuntut pemimpin Islam yang berani, tidak mudah mengalah dengan desakan barat, mengutamakan agama dari yang lain iaitu pandai serta cerdik menyelia "awlawiyat" (keutamaan) dalam pemerintahan negara.

Kita lihat sahaja, di Palestin. Bagaimana keadaan mereka sekarang? Adakah diwaktu ini jihad ekonomi menjadi awlawiyat di sana? Siumankah kita bila kita menyeru mereka jihad ekonomi?

Sebab itu apa yang diperingatkan oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz tadi merupakan peringatan kita seluruhnya baik di semua peringkat. Rasanya sudah banyak kali peringatan seperti itu diberikan.

1 ulasan:

  1. SALAM.........

    PEMBANGKANG SUKA AMBIL KESEMPATAN..
    PEMBANGKANG YANG MENGAMBIL PELUANG..

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai