"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


22 Mei 2008

Pengajian Islam Tak Laku Di Malaysia?

Pelik, lagi tak percaya, mahu terbeliak biji mata ni. Lebih-lebih lagi bila terbaca keratan akhbar yang tertera di Harian Metro. Manakan tidak pengakuan itu dibuat oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia Dato Idris Harun. Beliau menyatakan:

“Apabila kita mengkaji kehendak dan kemahuan pasaran khususnya (ke atas) graduan yang sudah keluar mendapati antara kursus yang kurang mendapat perhatian ialah mengenai Pengajian Islam selain kursus Teknologi Komunikasi Maklumat (ICT)"

Pertama yang saya sedih dengan kenyataan ini ialah, taraf Pengajian Islam sama taraf dengan kursus Teknologi Komunikasi Maklumat. Saya tidak kisah bila kalau pengajian ICT ini tidak mendapat sambutan. Mungkin berikutan rakyat Malaysia rata-ratanya sudah maju dalam bidang ini, dan mungkin tanpa memegang ijazah ICT pun boleh pandai dengan belajar sendiri. Tapi jika beliau mengatakan Pengajian Islam ini juga terlibat sama, ini sama sekali saya tidak boleh terima.

Pada pandangan saya, pengajian Islam tidak boleh samakan dengan pengajian-pengajian lain. Keistimewaan pengajian Islam ini telah dinyatakan banyak di dalam hadis Rasulullah SAW. Pengajian Islam jika hendak dilihat dari sudut memenuhi sektor pekerjaan hakikatnya masih belum dapat dipenuhi kehendak ummat Islam. Ummat Islam di Malaysia secara umumnya masih memerlukan kepada insan-insan pengajian Islam ini.

Rata-rata rakyat Malaysia yang beragama Islam di Malaysia masih rapun dengan kefahaman Islam itu sendiri. Lihat sahaja gejala sosial yang melanda muda-mudi Islam, yang hanyut dengan gelombang hedonisme, sukakan hiburan dan hanya mahu enjoy siang malam. Jangan dilupakan peningkatan jenayah terutama jenayah rogol, zina dan sebagainya. Ini berlaku dan meningkat sebelum kerajaan batalkan MoU dengan Al Azhar lagi peningkatan demi peningkatan yang tidak menunjukan kebejatan masalah sosial di Malaysia. Realitinya pengajian Islam jangan dilihat hanya perlu memenuhi sektor pekerjaan semata, ialah perlu dilihat sebagai penyumbang modal insan dalam pembangunan negara.

Setelah 50 tahun merdeka, inilah akhirnya yang berlaku. Sebelum ini bantuan perkapita ditarik oleh kerajaan pusat terhadap sekolah-sekolah agama rakyat, dan masih belum ada ura-ura untuk dikembalikan semula. Kemudian, kes pembatalan MoU ini pula timbul dan ianya melibatkan pengajian Islam. Sudahlah kemana pergi ke mana Islam Hadhari, masalah lain timbul. Bagaimana dengan kedudukan kolej-koleh Islam yang mengadakan MoU ini, sememangnya terancam dengan pembatan MoU ini. Sekaligus, menyusahkan dan kembali memikirkan bagaimana menyelesaikan masalah ini.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai