"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


23 Mei 2008

Berantai

Blog Politik


"Blog kau blog politik, asyik ulas isu politik sahaja, cubalah ulas isu-isu lain juga". Salah satu ungkapan yang sering juga saya dengar dari kenalan-kenalan saya. Namun bagi saya blog yang saya persembahkan ini saya tak anggap langsung ianya blog politik. Tiada ciri-ciri tertentu yang boleh menyifatkan blog saya ini blog politik. Ini pandangan saya selaku empunya blog ini.

Namun saya tidak nafikan saya berminat mengulas isu-isu yang cenderung kepada lapangan siasah. Adapun bagi saya, peduli apa saya, biarkan sahaja pelawat atau komentar tentang kurang gemarnya mereka tentang persembahan di blog saya. Kerana blog ini antaranya adalah tempat luahan dan komentar saya tentang hal-hal tertentu termasuk isu politik. Kerana bagi saya selaku seorang muslim tidak perlu ada penghalang untuk saya mengulas isu-isu tertentu, dan saya tidak perlu takut atau bimbang ke arah mana saya cenderung. Kerana apa yang saya kata tidak lebih dari seorang blogger lebih-lebih lagi seorang lelaki yang berakal yang dikurniakan oleh Allah SWT.

Saya seorang hamba Allah, saya juga ummat Muhammad, saya juga anak kepada kedua ibubapa, saya juga seorang pelajar sebuah universiti, saya juga seorang rakyat Malaysia, saya juga itu, ini dan lain-lain. Oleh kerana ini saya tidak perlu berpendirian aku tidak wajar begitu atau mesti begini, selagi mana tidak melanggar batas-batas syarak yang jelas. Namun saya tetap mengalu-alukan komentar atau sebarang teguran membina serta pendapat yang berbeza.

Kepala Paip

Sudah beberapa minggu kepala paip sinki bilik air dan dapur rumah sewa saya dan sahabat-sahabat masih belum dibetulkan. Sejak kerosakan di sinki bilik air seterusnya berjangkit ke sinki dapur membuatkan masing-masing sedikit tertekan, lebih-lebih lagi di musim-musim imtihan ini.

Banyak faktor-faktor yang membuatkan kerja-kerja membetul ini lambat siap. Pertama perbezaan pendapat di kalangan ahli rumah bagaimana hendak membetulkannya. Keduanya masing-masing tidak mengetahui "benda" dalam kepala paip tu dalam bahasa arab, membuatkan kami malas nak membelinya. Ketiga, selalu terlupa nak singgah kedai peralatan paip bila pulang dari Rumah Johor atau dari mana-mana tempat, juga selalu mengamalkan sikap bertangguh. Melayu, memang suka bertangguh.

Tuan Rumah


Apabila bertemu dengan hari Jumaat, kami sering saling memberitahu atau memperingatkan tentang kehadiran tuan rumah kami. Namun sehingga jumaat ini, masing belum kelihatan sebarang kelibat tuan rumah. Tujuannya tidak lain mahu mengutip sewa bulanan yang dah tertangguh beberapa bulan.

Hal-hal sangat menguji saya dan kawan-kawan serumah, kerana terpaksa membataskan pergerakkan untuk ke mana-mana. Terpaksa duduk di rumah sahaja menunggu. Lebih-lebih lagi di waktu-waktu dekat dengan cuti penggal ini, masing-masing sibuk memikirkan banyak perkara.

Tak Tidur Malam

Sejak musim sejuk melabuhkan tirainya. Secara automatik saya merasa sukar untuk tidur malam. Kalau baring tutup mata sahaja tetapi tidak lena hingga ke pagi. Fenomena ini membuatkan waktu tidur berganti selepas subuh.

Cuaca yang agak sejuk diwaktu pagi menambah lagi keasyikan lena diwaktu pagi. Berlanjutan hingga waktu zohor. Hidup ku bermula selepas zohor. Rasa tidak seronok, tapi sering tidak dapat mengelak.


1 ulasan:
 1. Saya selalu berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan peminjam yang meminjamkan uang tanpa membayar terlebih dahulu.

  Jika Anda mencari pinjaman, perusahaan ini adalah semua yang Anda butuhkan. setiap perusahaan yang meminta Anda untuk biaya pendaftaran lari dari mereka.

  saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah SUZAN INVESTMENT COMPANY. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir Rp35 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

  Pembayaran yang fleksibel,
  Suku bunga rendah,
  Layanan berkualitas,
  Komisi Tinggi jika Anda memperkenalkan pelanggan

  Hubungi perusahaan: (Suzaninvestment@gmail.com)

  Email pribadi saya: (Ammisha1213@gmail.com)

  BalasPadam

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai