"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 September 2009

Jangan angkuh!

Sebagai sebuah gerakan Islam. Antara tunjang kekuatannya ialah Al Amru Bil Makruf Wan Nahyu Anil Munkar (Menyeru kepada kebaikan dan membasmi kemungkaran). PAS tidak terlepas dari tanggungjwab ini. Samada sebelum atau selepas berjaya memerintah negeri. Sekarang baru 5 negeri berjaya diperintah. Walaupun Pulai Pinang dan Selangor dari rakan komponen lain tanggungjawab sebagai gerakan Islam tetap sama bahkan wajar dipertingkatkan.

Ustaz Azman Shapawi sebelum ini menyatakan garis panduan Pemuda PAS bagi mengawal jualan arak di negeri-negeri Pakatan Rakyat bukanlah retorik politik. Bahkan ianya dibincang lama dalam peringkat pemuda PAS. Draf cadangan ini sebenarnya sebagai langkah awal yang diambil oleh pemuda untuk kerajaan negeri yang ditadbir pakatan rakyat. Nama pun draf cadangan, dan cadangan boleh diterima atau ditolak. Itu tak jadi masalah.

Yang menjadi masalahnya, apa yang lahir dari pandangan Menteri Besar Kedah, Ustaz Azizan Abdul Razak. Beliau menyatakan antaranya:

Azizan dilaporkan beranggapan cadangan Pemuda PAS bukan keperluan mendesak kerana Kedah sudah ada undang-undang sendiri berhubung kaedah penjualan minuman itu.

Beliau juga melahirkan rasa terkejutnya mengenai cadangan supaya kerajaan negeri yang ditadbir Pakatan mengharamkan terus penjualan arak di negeri yang mempunyai majoriti umat Islam.
"Bila pula Dewan Pemuda Pas ada kuasa ke atas kerajaan negeri," Azizan dipetik sebagai berkata.
Kenyataan seperti ini sebenarnya tidak patut dikeluarkan oleh seorang Menteri Besar apatahlagi ia datang dari kalangan ulama PAS dan dari kem Pakatan Rakyat. Usaha yang dilakukan oleh Dewan Pemuda merupakan usaha yang terpuji. Sepatutnya tidak mendatang polemik lain dari pimpinan. Bahkan draf ini bukanlah draf pertama dan terakhir. Akan datang akan tersedia beberapa draf cadangan terutama berkenaan dengan undang-undang murtad dan lain-lainnya yang dirasakan sangat diperlukan oleh kerajaan Pakatan Rakyat.

Tindakan Dewan Pemuda PAS jika dipandang sepi oleh pimpinan ianya menampakkan tiada kesaksamaan fikrah dan amal. Satu fikrah dan satu amal yang sering diucapkan oleh pimpinan boleh sahaja termakan diri sendiri nanti. Budaya seperti ini jarang berlaku dalam PAS.

Dalam kertas putih, memang tiada termaktub PAS tiada sebarang hubungan dengan Kerajaan Negeri Kedah. Apatah lagi mahu memaksa MB menerima setiap cadangan. Tetapi harus diingat bahawa kita semua dalam PAS merupakan satu jemaah. Apa gunanya duduk dalam gerakan Islam apabila ada negeri yang berjaya diperintah, tidak dapat melakukan apa-apa perubahan? Bahkan darf cadangan pun dipandang sepi, malah diperli lagi?

Jangan diperlekeh usaha-usaha dari peringkat akar umbi. Merekalah yang bersusah payah, tampal poster, ceramah sana-sini, korban tenaga dan harta.

Aku harap Presiden PAS, Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang dapat kerap melakukan mesyurat bersama pesuruhjaya-pesuruhjaya setiap negeri bagi menyelaraskan hasrat dan kerja-kerja Islam ini tidak terganggu kelak!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai