"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


08 September 2009

Kepentingan UMNO atau kepentingan umat?

Kepentingan umat Islam dipelihara bukan di masa terdesak sahaja. Perjuangan yang dibawa PAS merupakan mata rantai dari perjuangan Islam orang terdahulu. Ya, PAS mungkin ada kelemahan. Kelemahan itu bukanlah bermakna perjuangan ini salah. Perjuangan menegakkan kebenaran sentiasa dipandu Allah. Dalam meneruskan perjuangan ini, musuh tak kira dari atas, kiri, kanan mahupun bawah. Ianya menjanjikan seribu ujian.

Kita yang duduk dalam penjara demokrasi ini, menjadikan kita bebas dalam menentukan masa depan negara. Kuasa besar sentiasa memerhatikan negara-negara yang mempunyai gerakan Islam aktif. Samada gerakan Islam tersebut yang dikatakan liberal mahupun fudamental ataupun ekstrim. Mengikut keadaan. Apakah Hamas di Palestin boleh dikatakan ekstrim? Dan apakah PAS di Malaysia dikatakan liberal yang menerima jalan demokrasi sebagai wasilah?

Kita ada mauqif (pendirian) tapi kita juga ada uslub (kaedah).

Najib Razak sekali lagi menyatakan sedia untuk berunding dengan PAS untuk kepentingan umat Islam. Dan pejuangan PAS bukan semata terhadap umat Islam walaupun ianya menjadi salah satu keutamaan. Perjuangan Islam bersifal universal. "Ramatan lil a'lamin" memberi rahmat ke seluruh alam. Ianya bukan terbatas dalam sesetengah aspek sahaja.

Sepanjang negara kita merdeka aku lihat UMNO merupakan parti yang angkuh. Bahkan sanggup menikam kawan sendiri untuk kepentingan sendiri. Hakikat ini perlu UMNO terima. Walaupun sesetengahnya berat. Tetapi ianya hakikat.

PAS sudah lama bersedia memberi nasihat. Bahkan sejak sebelum merdeka lagi nasihat telah disampaikan. Dalam parlimen mahupun dalam sektor-sektor lainnya. Sehinggalah UMNO tak makan nasihat dan kita berjaya memerintah beberapa negeri.

Ahli dan pimpinan kita pernah dibunuh. Ramai yang pernah penat dan lelah dalam perjuangan ini. Tak kiralah dari sisi mana pun dia datang. Perjuangan suci ini bukan untuk menuntuk kepentingan peribadi atau kesenagan duniawi. Bahkan ada di antara kami kais pagi makan pagi, dan kais petang makan petang.

Najib kata "PAS sebagai sebuah parti yang memperjuangkan Islam tidak sepatutnya berlagak warak dan menilai akidah orang Islam yang lain kerana mereka daripada parti berlainan." Ini bukan masalah ertinya berlagak warak dan menilai akidah. Apa yang disampaikan oleh PAS merupakan tuntutan Islam. Jika ada salahnya, tunjukan di mana? Baru kita tahu.

Hal-hal yang berkaitan dengan akidah dan syariat bukanlah hal sekecil kita nak buat nasi lemak. Ianya berkaitan dengan hidup di duni dan selepas mati.

Najib kata lagi "Dan (tindakan) persoalkan keIslaman kita ini bukan kerja manusia, ini kerja Allah. Ia jelas dalam Quran dan hadis". Kalau ini bukan kerja manusia. Nescaya Allah tak kirimkan Nabi s.a.w sebagai manusia. Ataupun Nabi s.a.w itu bukan di kalangan manusia.

Bahkan Abu Bakar r.a mungkin hanya membiarkan sahaja gejala riddah berlaku. Apa nak pening-pening? Itu semua kerja Allah dan Nabi. Nabi dah wafat. Biarlah sampai kiamat dunia ini. Tanpa lakukan apa-apa.

Wahai Najib, aku bersyukur jika UMNO luput di dunia ini. Benteng perkauman diruntuhkan. Islam akan berkembang pesat. Hakikatnya di Malaysia, perkembangan pesat Islam terbantut bukan dek kerana orang kafir, tetapi dek kerana umat Islam itu sendiri!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai