"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


03 Disember 2006

Air Mata Berembang

Kronologi berlakunya penindasan ke atas rakyat oleh Kerajaan Islam Hadhari Negeri Selangor pimpinan Khir Toyo yang tak hadhari! -petikan dari http://harakahdaily.net/v061/index.php?option=com_content&task=view&id=5508&Itemid=50


Lokasi Surau Ar-Rahimah Kampung Berembang, jam 9.00 pagi...hujan gerimis
 • Renyai hujan pagi itu, menandakan kesuraman di suasana Kawasan Kampung Berembang sedang bersedia 'meratapi' kesayuan kerana rumah Allah yang dibina atas limpahan peluh dan jerih payah akhirnya bakal tumbang walaupun dihalang dengan kudart, darah dan air mata hamba-Nya.
 • Penduduk kira-kira 30 orang sudah mula berkumpul dan mundar-mandir sekitar surau dua tingkat yang tersergam gagah.

10.00 pagi
 • Secara perlahan-lahan empat buah jentolak mula memasuki kawasan berhampiran surau.
 • Tidak terkecuali, dua buah trak tunda untuk 'menarik' kenderaan penduduk yang menghalang jalan.

10.15 pagi
 • Ketumbukan pasukan 'angkatan pemusnah' yang terdiri daripada pasukan Majlis Ampang Jaya (MPAJ) lebih 100 orang, anggota polis berpakaian preman dan seragam termasuk FRU dan dua pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menghampiri penduduk dan orang awam yang mula membenteng surau tersebut.
 • Dari jauh, kelibat beberapa orang daripada pihak pemaju sedang memerhatikan kerja-kerja yang bakal di lakukan oleh 'angkatan pemusnah'
 • Pegawai Jais cuba memujuk penduduk dan meminta penduduk mengosongkan kawasan surau tersebut
 • Penduduk dengan air mata merintih supaya pihak Jais berunding dengan pihak MPAJ akan menangguhkan perobohan surau tersebut.
 • Kata penduduk, jika keputusan tidak menyebelahi, mereka reda dan mereka masih mempertahankan surau tersebut kerana selain tempat solat dan beribadat, ia menjadi 'pusat perlindungan' sementara bagi penduduk kerana beberapa hari lalu MPAJ telah bertindak merobohkan lebih 50 kediaman dan penempatan mereka. Di sekeling surau, kelihatan khemah-khemah didirikan oleh penduduk kerana mereka tiada tempat berlindung.
 • Surau tersebut juga adalah tempat tidur bagi sesetengah kanak-kanak malang yang rumah mereka telah dirobohkan.

10.45 pagi

 • Rundingan gagal malah pegawai Jais tidak langsung berusaha untuk memujuk MPAJ dan tanpa hati kemanusiaan, MPAJ dengn keras hati memulakan kerja-kerja dengan mengarahkan supaya memasuki surau tersebut, namun pintu pagar hadapan dikunci oleh penduduk.
 • Sementara MPAJ mencari jalan, kira-kira 20 orang menunaikan solat hajat di hadapan pintu pagar tersebut. Selesai sahaja mereka kemudian berzikir dan berselawat secara beramai-ramai bersama penduduk kampung yang berada di situ kerana mahu mempertahankannya.
 • Seorang anggota MPAJ menghidupkan enjin gergaji besi untuk memotong pagar tepi surau tersebut dan melihat sahaja keadaan itu penduduk dan orang awam mula membina benteng - tangan bersilang tangan bagi menghalang daripada MPAJ merempuh masuk ke dalam surau.


11.00 pagi

 • 'Perang bermula' Tanpa sekelumit rasa simpati dan perikemanusiaan MPAJ dengan kasar merempuh benteng manusia dengan mengasari mereka, memukul, menyiku, mencekak dan menumbuk beberapa orang penduduk.
 • Asak-mengasak berlaku, dan dua daripadanya telah diheret daripada kumpulan benteng manusia itu ke satu sudut oleh enam orang MPAJ dan polis
  Kanak-kanak yang berada di atas surau menyanyikan lagu 'Negaraku'.
 • Pergelutan terus berlaku di empat penjuru yang berbeza dan keadaan menjadi tegang dan hilang kawalan. Keadaan menjadi bertambah buruk apabila anggota polis dan FRU turut masuk campur dan bertindak memukul penduduk serta penyokong mereka yang berhimpun di situ.
 • Setelah pagar tepi dipotong, penguat kuasa MPAJ meluru masuk ke dalam surau dan merempuh kumpulan remaja perempuan dan kanak-kanak yang menjadi 'kubu manusia' di dalam surau tersebut.
 • Seorang wanita pengsan kerena diheret dan bergelut dengan anggota wanita MPAJ
  Di bahagian bawah surau, tiga beranak merantaikan diri mereka di tiang surau tersebut kerana tidak sanggup membiarkan MPAJ merobohkannya.
 • Peristiwa memilukan ini berakhir dengan MPAJ memotong rantai besi tersebut dan bergasak dengan tiga beranak itu yang mengakibatkan si suami tersebut muntah-muntah dan kemudiannya pengsan.
 • MPAJ menyelongkar, mengumpil cermin tingkap dan memecahkan bahagian dalam surau tersebut bagi memudahkan jentolak untuk 'memusnahkan' surau itu.
 • Di luar surau masih berlaku pergaduhan serta pergelutan kecil dan insiden kejar mengejar antara anggota dan beberapa penduduk di situ.
 • Teriakan, jeritan dan pekikan kaum wanita kerana meratapi perbuatan ganas MPAJ menyelubungi suasana
 • Di bahagian tepi surau kelihatan tiga remaja perempuan hampir pengsan dan longlai akibat bergelut dengan MPAJ
 • Kemuncaknya, 11 ditahan oleh anggota polis yang terdiri daripada pendudk kampung dan aktivis pelajar
 • Tragedi Kampung Berembang seolah-olah mengulangi situasi Memali apabila pihak berkuasa merempuh masuk ke madarasah untuk menangkap individu tertentu. Bezanya tiada tembakan dan gas mata mewarnai suasana kali ini. Bezanya pihak berkuasa kali ini merempuh masuk, untuk memusnahkan surau.

12.30 tengah hari

 • Sebuah jentolak merobohkan bahagian hadapan surau ketika para penduduk dan sukarelawan melaungkan "Allahu-Akbar","Hidup rakyat" dan "Hidup Islam" bergema di ruang angkasa Kampung Berembang.


01.00 petang

 • Akhirnya, 'Rumah Allah' roboh jua dan azan Zuhur sudah tidak berkumandang lagi...
  Kampung Berembang kelihatan seperti 'zon perang' dengan penduduk "bergelimpangan", antaranya menangis kesakitan, manakala sebahagian lagi pengsan dan cedera dipukul MPAJ dan polis.
 • Yang masih tersergam di surau tersebut ialah sebatang tiang elektrik yang dililit dengan bendera-bendera kecil Barisan Nasional.

Penutup

Menutup 'acara pesta' meroboh surau pada hari itu ialah, acara 'majlis makan nasi bungkus' anggota MPAJ dan polis secara beramai-ramai di dalam trak, di bawah dan di celah pokok sambil memerhatikan penduduk-penduk yang kesedihan, kepenatan apatah lagi kelaparan.
 • Dan yang paling menarik upacara nasi bungkus itu khabarnya ditaja oleh pemaju yang bakal membina projek di atas tapak surau...
 • Kalami

  • Kronologi Kg Brembang ni, saya tak dapat meneliti secara penuh, mengapa ianya berlaku, dan kenapa ianya berlaku secara tepat.
  • Dalam pada kerajaan selangor melancarkan kempen Setinggan Sifar, adalah salah satu proses pembangunan yang sepatutnya berstrategi dan mesti dirancangkan dengan baik. Jika berlaku hal2 seperti ini, dan pernah juga berlaku sebelum ini. Ia sebenarnya menggambarkan ada sesuatu yang berlaku yang kita tidak ketahui.
  • Yang hairannya, mengapa ada undang-undang yang membolehkan, pihak Majlis merobohkan rumah2 yang ada isi?
  • Yang hairannya, dari kenyataan ketua atau orang yang menghantar bantahan kepada kerajaan bahawa tarikh dirobohkan dilanjutkan, dan ianya diterima, Tetapi pihak majlis tetap melanggarnya.
  • Yang hairannya, walaupun ianya satu arahan dari kerajaan Negeri kepada pihak Majlis, tetapi dengan Ruh Kemanusian Islam, mengapa orang2 MPAJ tetap berkeras. Bahkan anggota wanitanya yang bertudung lengkap sanggup mengheret dan memukul wanita2 kampung berkenaan. Nak kata orang2 majlis ni orang kaya, selepas selesai hanya dibekalkan nasik bungkus ajer, nak kata diberi gaji berjuta takde pun sampai berjuta. Sebenarnya ada hati nak temuramah anggota2 majlis yang buat kerja2 camni. Na tanya isi hati mereka sebenar...
  • Lebih baik sebenarnya hidup di kelantan. Walaupun ada yang agak miskin tetapi, ada rumah ada tanah ada kebun. Di negeri Selangor luas lagi tempat2 yang mahu dijadikan kawasan pembnagunan, tetapi kawasan2 penduduk setinggan yang dijadikan mangsa.  Rujuk pula kepada 10 prinsip Islam Hadhari:

  1. Keimanan dan ketaqwaan kepada Ilahi.(wallahua'lam)

  2. Kerajaan adil dan beramanah.(mengikut kes yang berlaku totally out!!)

  3. Rakyat berjiwa merdeka.(mengikut kes yang berlaku totally out!!)

  4. Penguasaan ilmu pengetahuan.

  5. Pembangunan ekonomi yang seimbang dan komprehensif.(mengikut kes yang berlaku totally out!!)

  6. Kehidupan berkualiti.(mengikut kes yang berlaku totally out!!)

  7. Pembelaan hak kumpulan minoriti dan wanita.(mengikut kes yang berlaku totally out!!)

  8. Keutuhan budaya dan moral.(mengikut kes yang berlaku totally out!!)

  9. Pemeliharaan dan pemuliharaan alam semula jadi.

  10. Kekuatan Pertahanan dan Perpaduan.

  Di manakah hilangnya 10 gagasan ini??

  Tiada ulasan:

  Catat Ulasan

  Related Posts with Thumbnails
  Kalami boleh dilanggan secara
  Email atau pun RSS.


  KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
  Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

  Credit untuk DIMAN

  Follow ibnuali1949 on Twitter

  Pro-Tajdid Segar

  Palestin & Tarbiah

  Wasiat Sepuluh


  1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

  2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

  3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

  4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

  5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

  6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

  7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

  8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

  9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

  10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

   

  Rukun Bai'ah

  1. Faham
  2. Ikhlas
  3. Amal
  4. Jihad
  5. Pengorbanan
  6. Ketaatan
  7. Thabat
  8. Tajarrud
  9. Ukhuwah
  10. Thiqah

  Solawat!

  My Days

  Komen-Komen

  Arkib

  Promo


  Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

  Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

  Blog Aku Juga

  Mata Rantai