"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


01 Disember 2006

Memerangi Golongan Berakal


Andaikata ada yang bertanya kepada saya, ?kenapa bila kita kentut, kena amik wudhuk kalau nak solat? Tak boleh ke cebuk jer cam biasa?? dengan spontan saya akan jawab dengan persoalan semula ?kenapa engkau melakukan solat??.

Banyak persoalan-persoalan ini timbul dalam benak kepala orang Islam sekarang. Lalu ramai yang membuat andaian rigkas dengan menggunakan akal mereka yang disangkakan hebat. Mentafsirkan ajaran agama mengikut kepala sendiri. Tanpa menyandarkan kepada sumber-sumber yang soheh. Perkara seperti ini sudah lama berlaku, dan mungkin ia akan terus berlaku sehingga hari kiamat.

Sejarah telah membuktikan, situasi ini pernah berlaku. Banyak kisah yang boleh kita ambil untuk iktibar kita semua. Kisah Nabi Ibrahim AS mencari kebenaran Tuhan. Melihat matahari dan Nabi mengatakan bahawa Matahari itu Tuhan, maka tidak kerana ia tenggelam dan timbul. Seterusnya kisah Nabi Muhammad SAW yang dituduh pendusta dan sebagainya. Seterusnya timbulnya golongan yang dinamakan Muktazilah. Sehinggalah melarat ke zaman kita sekarang ini. Golongan seperti ini tetap ada dan terus akan memberikan hujjah-hujjah yang sama. Manakala para ulama RA pula akan terus mempertahankan hujjah-hujjah yang sama untuk menyangggah pendapat-pendapat orang yang ?berakal? ini. Bak kata Saidina Umar Al Khattab: ?Jika Islam ini menggunakan akal semata, nescaya aku akan menyapu khuf aku ini di tapaknya bukan di atas?. Benarlah kata-kata Umar dalam menguatkan hujjah bahawa akal kita ini terbatas dalam menentukan hala tuju Islam yang kita anuti.

Kebejatan masalah menggunakan akal yang tidak disandarkan kepada wahyu Allah dan bayan (keterangan) oleh Nabi SAW semakin berleluasa sekarang. Ianya banyak berlaku di Malaysia khususnya dan dunia umumnya. Akal manusia mengatasi segala apa yang difirmankan oleh Allah dan di sebut dalam Hadis oleh Nabi SAW. Apabila ianya berlaku tanpa ada imbangan atau sekatan, maka ia bakal merencatkan tumbesaran akidah dalam mencapai darjat ketaqwaan kepada Allah yang sebenar. Dengan itu berlakulah penyimpangan-penyimpangan dari natijah yang diputuskan oleh akal.

Iya!!! Benar sekali bahawa akal dikurniakan oleh Allah kepada makhluk yang bernama manusia ini untuk berfikir. Tidaklah apa yang dijadikan Allah itu sia-sia. Kesemua makhluk yang diciptakanNya ada daya masing-masing yang ditetapkan oleh Allah. Seperti api, yang sangat panas dan boleh membakar, tetapi ia akan padam jika disimbah dengan kesejukan air, bahkan air panas sekalipun boleh memadam kepanasan api. Di sini boleh kita mengatakan bahawa makhluk bernama akal juga mempunyai keterbatasan tertentu, tidak semudah yang kita sangka bahawa 5+5=10, kerana ianya juga menggunakan proses berfikir dengan betul. Ianya juga mempunyai tahapan-tahapan yang boeh dicapai. Ianya akan terbatas jika sampai ke satu tahap yang amat kritikal.

Sebagai contoh dalam masalah ghaibiyat, syurga-neraka, pahala-dosa, dan sebagainya. Akal tidak boleh menggambarkan perkara-perkara seperti ini jika ia tidak dibimbing oleh suatu yang boleh memimpinnya. Sepertimana kajian-kajian sains yang akhirnya memberikan konklusi bahawa ada yang menjadikan perkara-perkara yang serumit-rumitnya. Molekul-molekul, virus, protozoa. Maka tidak hairanlah ada para saintis yang membuat kajian langit akhirnya memeluk agama Islam.

Baiklah, ada juga yang mengatakan bahawa kita hidup hanya sekali, tiada kehidupan lain selepas kematian. Hujjah-hujjah seperti ini membuktikan bahawa benarlah akal ini mempunyai keterbatasan tertentu. Ianya tidak boleh memikirkan dalam ertikata membuat natijah dalam perkara-perkara yang akan datang yang belum berlaku.

Kesyumulan Islam dalam menentukan gaya hidup seseorang muslim itu membuktikan bahawa akal manusia perlu dibimbing supaya waras dalam menentukan perkara-perkara yang hak dan batil. Kerana kadangkala ianya menyimpang dari landasan yang sebenar semasa berfikir.

Islam menetapkan beberapa hukuman yang tetap iaitu thabit yang qatei dalam al quran. Seperti hukuman hadd bagi penzina. Diwartakan dalam Al Quran bahawa perlu dikenakan sebnayak 100 kali sebatan. Kenapa 100? Kenapa tak 20 ke? 10 ke? Atau seribu kali sebatan? Perkara-perkara seperti inilah yang mempunyai rahsia-rahsia serta hikmah-hikmah yang Allah tentukan.

Golongan-golongan yang ?berakal? ini ada bermacam-macam golongan yang menguasai beberapa bentuk pendekatan untuk mencari pengaruh. Kadang-kadang ianya berorientasikan agama. Adakalanya melalui pendekatan politik. Ianya akan terwujud dengan sendirinya apabila seseorang muslim itu tidak meletakkan tapak yang betul untuk mendirikan kecerdasan akal yang dikurniakan. Maka lahirlah fahaman-fahaman moden kini seperti sekularisme, nasionalisme, sosialisme dan sebagainya. Ianya meracuni pemikiran-pemikiran hamba Allah tadi dengan cara yang amat licik, dari taabbud kepada kufur kepada Allah. Bagaimanapun mereka yang tergolong dalam golongan ini tidak perasan dengan tindakan-tindakan yang amat bertentangan dengan ruh kemanisan beriman kepada Allah SWT. Ada juga yang perasan dan secara sengajanya terus memperlekehkan apa-apa yang lahir dari Islam, maka dikatakan pula Islam itu di dalam hati. Mungkin anda semua pernah terbaca kata-kata seperti ?Walaupun saya seksi, tetapi saya juga menunaikan solat?. ?Ah.. hukuman apa ini? Tak bertamadun! Nanti habis kudung tangan rakyat!? dan sebagainya.

Baru-baru ini terkeluar kenyataan dari salah seorang menteri di Mesir ini mengatakan bahawa orang yang berniqab dan berjilbab ini jumud dan terkebelakang. Ini kerana ia lahir dari ?kecerdasan ? akalnya yang tidak disandarkan kepada Al Quran da As Sunnah. Di Malaysia pelopor-pelopornya sudah ada dan ramai kini yang menjadi sebahagian pengikutnya. Mengatakan tudung itu tidak wajib, perlu diberikan taarif sebenar salahlaku melakuka perkara tak senonoh. Teringat kes-kes penangkapan ratu cantik ?islam? oleh JAIS, kes Jaslina Hashim. Kes-kes seperti ini mendapat pembelaan dari menteri-menteri kerajaan dan pertubuhan-pertubuhan NGO, rata-ratanya mereka ini orang Islam. Bahkan pertubuhan tersebut tertera nama Islam. Inilah akibatnya Malaysia kan menjadi haru biru dalam mensabitkan kesalahan-kesalahan yang bertentangan dengan syarak apabila akal sudah mendahului syarak.

Maka tugas kita selaku makhluk Allah yang dikuniakan akal dan diminta untuk menjadi khalifah di bumi ini mesti ?memerangi? golongan ?berakal? ini, supaya mereka meletakkan akal mereka pada tempat yang betul. Pendekatan-pendekatan dakwah dengan pelbagai uslub boleh dilaksanakan untuk mencantas fikrah-fikrah seperti ini berleluasa. Ini kerana fitrah manusia adalah sama, iaitu memerlukan Tuhan. Kerana itu tak mustahil akal yang mempunyai tahap dan daya yang terbatas ini akan kembali memperhambakan dirinya kepada Allah SWT.

Firman Allah yang bermaksud: ?Tunjukkanlah kami jalan yang lurus. Jalan yang engkau beri nikmat kepada mereka dan bukan jalan kemurkaan ke atas mereka dan bukan jalan orang-orang yang sesat? ?Surah al fatihah: ayat 6 dan 7.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai