"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


16 Disember 2006

Hensem VS Tak Hensem, Cun VS Tak Cun

Entry kali ini agak santai rasanya. Tiada apa yang mahu disentuh, hanya sekitar persoalan yang sering berlegar di sekitar kita. Diri yang bergelar lelaki mahupun wanita. Apa status mereka pun termasuk dalam entry yang bakal ana sentuh ini.

Merujuk kepada tajuk di atas, mungkin sedikit sebanyak antum semua dapat mengagak bagaimana agaknya yang bakal ana sentuh ini. Tidak menjadi hal sekiranya antum dapat mengagak atau tidak, ana tetap akan menulis.

Jika kita perhatikan, renungkan kembali kepada peristiwa Israk Dan Mikraj, ketika mana Nabi SAW telah di izinkan oleh Allah SWT untuk melihat penghuni-penghuni syurga dan neraka, dan bagaimana suasananya berlaku. Selepas itu apa yang Nabi SAW menseritakan kepada ummatnya? Mungkin antum semua pernah mendengarnya dalam tazkirah atau mana-mana ceramah. Tak perlulah rasanya ana sebutkan di sini.

Persoalan ini sering menjadikan seseorang yang bernama wanita mahupun lelaki akan tertanya-tanya. Bagaimanakah jodoh mereka? Yang lelaki seringkali terbayang-bayang ataupun terfikir, yang cantik kah atau tidak? Begitu juga dengan wanita, sedikit sebanyak mesti terkesima dengan para lelaki yang dikategorikan dengan hensem atau segak serta paras rupa yang menarik dan "cantik". Tidak dapat menafikan bahawa inilah fitrah kita sebagai manusia. Perasaan seperti ini telah dianugerahkan oleh Allah kepada kita. Bagaimanapun sejauhmana kita mengawalnya dan sejauhmana ianya betul-betul memberikan makna keikhlasan kepada kita?

Sesetengah daripada kita termasuklah dari kalangan mutadayyin/ustaz/ustazah yang agak memilih kriteria hensem dan cun itu sebagai batu asas memilih pasangan mereka. Bukan mahu memmerli golongan seperti ini. Tapi inilah yang berlaku. Tidak dinafikan juga bahawa hal seperti ini juga berlaku kepada diri ana sendiri. Seringkali melontar persoalan ini di dalam diri. Adakah ini yang perlu ada dalam kriteria seseorang calon untuk ana memilih sebagao seorang isteri? Bila difikir-fikir kembali dengan timbangan akal dan apa yang ana belajar selama ini maka persoalan ini bukanlah satu perkara yang besar dalam menentukan nilai usrah muslimah itu sendiri.

Mengikut dari survey yang ana lakukan secara tidak langsung, hampir seratus peratus lelaki mahukan isteri yang cantik dan sedap mata memandang. Menjadikan ianya menjadi ciri yang pertama dalam bab memilih pasangan. Begitu juga dengan apa yang berlaku kepada si perempuan. Bagaimanapun ini adalah survey secara tidak langsung, jika antum semua tak termasuk dalam ketagori ini maka janganlah terasa ya!.

Maka di sini, ana mengajak antum semua kembali memikirkannya. Kepada yang merasakan dirinya hensem (walaupun tak sebutnya depan khalayak hanya dalam hati), cuba-cubalah cerminkan kembali diri antum dan kembali kepada fitrah kejadian antum semula. begitu juga kepada cik adik yang cun (walaupun tak sebutnya depan khalayak hanya dalam hati), cuba-cubalah cerminkan kembali diri antum dan kembali kepada fitrah kejadian antum semula.

Kepada para lelaki, cuba intai kepada wanita yang cun. Rata-ratanya mereka ini menjadi model, pelakon, pelayan GRO, suka tayang gambar kat dalam frienster, dalam blog pun kadang2 ada (jangan marah ini kenyataan). Orang yang cun juga sering mendapat perhatian ramai, samada di universiti, kolej, sekolah, pejabat atau mana-mana ruang yang membolehkan para lelaki meilhat mereka. Wanita yang dikategorikan sebagai wanita cun ini juga sering menjadi isu dalam mana-mana perdebatan. Dulu pernah kecoh sekali berkenaan dengan wanita cantik yang disentuh oleh Tuan Guru Dato Nik Abduk Aziz, MB Kelantan.

Sehinggakan waita cantik ini menjadi penghias kepada iklan-iklan yang ditayang. Samada di televisyen, papan-papan iklan di tepi jalan, produk-produk kecantikan. Mereka sanggup menjadi alat sebagai daya tarik kepada barang-barang kegunaan. tak kurang juga di Mesir ini, iklan pemanas air pun, disebalahnya kelihatan wanita cun yang gaya menggoda. Padahal nak jual "sakhonah" saja.

Begitu juga dengan pertandingan Ratu Cantik, apa kelebihan dari pertandingan ini pun ana tak pasti, sekadar menjadi pemuas nafsu para lelaki melihat mereka. Rata-rata yang menyertai pertandingan ini sudah semestinya yang cantik dan cun. Yang cun juga yang suka pakai ketat-sendat, tayang itu dan ini, "katanya anugerah Tuhan buat apa nak sorok?"

Begitu juga apa yang berlaku kepada industri seni negara kita. Mana-mana pelakon wanita yang "kurang" cun atau "tak" cun, kurang mendapat tempat dalam mana-mana filem. Tempat yang menjadi tempat bagi mereka sekitar file-filem lawak, sebagai tukang gaji, sebagai wanita gila. Hanya dijadikan mereka ini bahan lawak untuk menterbahakkan para penonton menontonnya. Begitulah sebaliknya yang berlaku kepada lelaki yang tak hensem. Inilah realiti yang berlaku (jika ada yang mahu menafikkannya silalah komen).

Seperti yang Nabi SAW pernah sebut, perempuan yang ramai masuk neraka, perempuan jugalah yang ramai masuk syurga. Tapi tak pastilah yang ramai ke neraka tu yang cun atau tidak. Tapi bila dalam syurga kesemuanya dijadikan cantik-cantik dan muda. Hal ini menjadikan kita sedar kembali cantik bagaimana yang sebenarnya yang dianjurkan oleh Islam. Cantik, hensem yang bagaimana yang Islam mahukan. Saya mahu menyeru kepada diri sendiri juga kepada antum semua supaya sedar bahawa kita dijadikan oleh Allah dari air yang hina, fitrah kejadiannya yang sama, taqwa yang menjadikan kita ada perbezaan di sisi Allah.

"Sapa yang lebih mulia antara yang cantik menyanyi depan orang ramai dan yang tak cun yang sering berdakwah"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai