"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 Ogos 2008

Dakwah Melangkaui Batas Kepentingan Politik

Pertama: "Tetapi apa yang kita lakukan untuk memastikan mereka menerima Islam"

Kedua: "rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat perlu didakwah sepanjang masa biar pun kita berada dalam satu bumbung dengan PAS sekarang. Politik adalah alat, manakala PAS merupakan wadah untuk meneruskan kerja-kerja dakwah berasaskan al-Quran."

Ketiga: "Sayangilah jemaah dengan panduan al Quran dan bukan sahaja dengan kepentingan politik. "Pastikan segala langkah yang diambil oleh ahli mestilah berdasarkan panduan dari al-Quran,"

Tiga kenyataan ini lahir dari Timbalan Presiden Parti Islam Se-Malaysia YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa, ketika merasmikan muktamar peringkat Dewan Pemuda. Kenyataan ini yang saya harapkan selepas isu muqabalah atau muzakarah bersama UMNOI hangat diperkatakan, sehingga cetus rasa gusar di kalangan ahli PAS. Ini kerana PAS mempunyai ahli yang pelbagai latar belakang pendidikan, ilmu dan pemahaman. Alhamdulillah para pimpinan tidak serik selalu memberi kefahaman yang baik kepada ahli.

Tugas kita semakin besar dan lebih mencabar jika Pakatan Rakyat berjaya menubuhkan Kerajaan Pusat. Tugas kita di dalam kerajaan untuk membawa fikrah yang jelas dengan Islam untuk disadur-lumatkan dalam pemerintahan.

Dua parti dalam Pakatan Rakyat iaitu PKR dan DAP mempunyai ahli yang pelbagai fahaman dan agama juga. Mempunyai kepentingan-kepentingan yang mereka mahukan. Jika kita lambat seperti apa yang disarankan oleh Ustaz Nasha tadi, maka tunggu akibat yang bakal terima. Dakwah ini melangkaui sempadan fahaman politik. Wajib kita menegur, berjumpa pemerintah untuk menyampaikn risalah Islam. Nabi Musa AS juga diperintahkan Allah untuk ber"muqabalah" dengan Firaun kerana melampaunya beliau.

Semua ini perlu dimainkan oleh peringkat akar umbi, garis panduan yang telah diberikan dari peringkat berperingkat perlu difahami. Jangan kita bawa separuh tinggal separuh dan mendakwa nak bina negara Islam. Sedangkan ahli peringkat bawah masih celaru dengan peringkat tarbiyah yang diterima. Nizhom atau sistem yang cukup teratur perlu disusun kemas. Kerana itulah antara syarat-syarat kemenangan Islam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai