"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


18 Ogos 2008

Nabi Musa di Mesir dan Firaun di Malaysia

Perjuangan kita menuju ujian yang paling besar. Masa muda sekarang ini, kita merasai beberapa bentuk ujian dan pelbagai mehnah. Islam yang kita junjung kadang-kadang tercampak ke tepi tanpa sedar. Menyelar sesetengah golongan berpegang dengan separuh dari Islam dan menolak separuh yang lain, tanpa sedar kita juga begitu.

Suasana di pelajar agama di Mesir bakal membentuk suasana di Malaysia. Sesetengah dari kita amat susah untuk taat dan walaa kepada pimpinan terutama yang menjadi pimpinan utama kita di Mesir di bawah naungan PMRAM. Walaupun sudah beberapa kurun penerangan terhadap PMRAM dilaksanakan, namun natijahnya semakin buruk nampaknya. Ada sesetengahnya mencemuh dan menunjukkan kebencian terhadap PMRAM. Malah mereka di kalangan pimpinan badan anak negeri. Kadang-kadang berat untuk meletakkan logo PMRAM yang tak sampai 1 gram pun. Logo PMRAM menjadi masalah bagi mereka. Bibit kebencian dan tidak berpuas hati mereka ditonjolkan sepuas mungkin. Mungkin dikala ini mereka rasa besar dan tidak kisah dengan ada atau tiadanya PMRAM mereka rasa kuat dan bebas di bumi Mesir.

Di Malaysia nanti ujian semakin hebat, tidak hairan jika di Mesir kamu hebat dan lantang di kalangan warga mahasiswa, tetapi lembik dan layu bila mendarat ke tanahair sendiri. Lagak dan hentakan kaki yang sombong ala firaun di Mesir akhirkan seperti semut dan ringan dan melayang dan tidak dirasai bumi. Sombong dan terus sombong dan mempergunakan ilmu dengan salah dan tiada langsung ikatan taat dan wala' yang dinyahkan begitu sahaja.

Ukhuwwah yang dibina di Mesir sepatutnya menatijahkan suasana yang kukuh dan kuat di Malaysia nanti. Gerakan dakwah amat-amat diperlukan, tetapi jika masing-masing dengan lagak masing tanpa dengan satu bumbung jamaah Islam semakin lambat diterima. Islam akan tetap sama sahaja sebelum kamu balik ke Mesir atau kamu pulang dari Mesir. Medan kamu mungkin hanya memenuhi 1 ruang lompong dan beribu-ribu lompong yang lain masih tidak terisi. Tinggallah kaum manusia yang tidak menerima ilmu seperti mana kamu terima terkial-kial menyampaikan Islam yang termampu. Maka mereka yang mengharapkan kamu dari Mesir dengan senyum lebar untuk membantu perjuangan Islam hanya menyambut tangan kosong tanpa disahut oleh kamu selaku penuntut agama.

Nilai dakwah dan perjuangan terletak pada apa yang kita lakukan. Kadang-kadang kita merasa memadai dengan kuliah maghrib di masjid yang dihadiri ahli qariah yang memang muka-muka masjid dan mahukan ilmu dan perubahan. Namun kita terlupa virus kerosakan akidah dan akhlak semakin parah telah meneggelamkan suara dakwah kita. Saya bukan bercakap kosong, sejak berkerja di sebuah pasaraya tiada sekali pun radio yang dimainkan oleh mereka menghormati waktu solat dan azan dikumandangkan. Surau yang terletak ditingkat bawah azannya hanya melingkungi sekitar surau sahaja, tiada suara azan yang terlepas keluar ke ruang legar pasaraya, yang membeli belah terus leka dengan beli belah, yang menjual terus leka dengan keuntungan.

Dalam suasana begini, siapakah yang kita harapkan sebagai agen perubahan?

"Allahumma ballighna ramadhan"
Bandar Baru UDA, Johor Bahru.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai