"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


30 Ogos 2008

Merdeka?

Apa yang anda dapat rasa sejak negara kita merdeka? Saya lahir setelah negara kita merdeka. Bagi mereka yang lahir sebelum merdeka atau merasa hidup sebelum merdeka, kemungkinan boleh kita mendapatkan ulasan yang bermacam-macam.

Namun bagiku, merdekanya Malaysia masih belum memberikan ruang yang baik untuk Islam memerintah. Berjayanya British memberi kemerdekaan kepada Persekutuan Melayu dan memberikan kepada UMNO untuk memerintah negara hanya kesinambungan yang bererti bagi mereka. Islam masih belum memerintah, kuasa Islam terbatas kepada beberapa perkara dalam perlembagaan negara. Hatta dalam hal-hal mahkamah syariah sekalipun ada hukuman-hukumannya tidak mengikut kehendak syarak. Bahkan bidaah yang sangat sesat digunakan. Syarak tujuannya bukan mahu menghukum tetapi mendidik, tetapi bila syariat ditolah tepi maka hilang rasa mahu mendidik tetapi hanya menghukum. Tiada langsung bantuan dan cegahan dari Allah. Manakan tidak, bila tidak dibantu agama Allah, sudikah Allah membalas?

Jenayah semakin meruncing, setiap hari bila menatap berita di televisyen, kes-kes jenayah sememangnya dilaporkan. Bunuh, rompak, curi, rogol dan sebagainya menghiasi dada-dada akhbar. Anak-anak terlalu bebas terutama anak-anak perempuan kita. Bebas dibawa ke sana ke mari. Berpakaian menjolok mata tanpa segan silu menunjukan segala yang tidak perlu ditunjuk. Kita pula merasa malu dengan karenah mereka. Nilai kemanusiaan dan tatasusila semakin teruk terhakis. Inikan pula mahu diajak berbicara tetang adab. Bagaimana generasi yang hendak dibentuk akan datang?

Longlai nak pasang bendera, apatah lagi mahu mengibarkannya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai