"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


13 Ogos 2008

Selamat Bermuktamar

Muktamar PAS kali ini dijangka panas dengan beberapa isu dan usul yang bakal dibangkitkan oleh para perwakilan. Isu-isu yang dijangka panas ialah ahli PAS dari kalangan bukan Islam, isu muqabalah dengan UMNO dan juga muhasabah terhadap PRU yang lalu. Isu-isu terbabit sedikit sebanyak akan menyentuh permasalahan dasar dalam perjuangan PAS selama ini. Terutama isu ahli PAS bukan Islam. Sejauhmana kebijaksanaan pimpinan menangani ini dari sudut syarak kita akan lihat nanti.

Saya yakin PAS adalah sebuah jamaah Islam yang "ada" yang menjaganya. Sebanyak mana isu yang diterjah dan kena batang hidung PAS, saya yakin PAS masih dalam lingkungan orbit Islam. Campaklah ke laut mana, insyaAllah PAS tidak akan terkeluar dari orbit ini.

Justeru, para alim ulama dn cendiakawan dalam parti ini perlu memainkan peranan penting bagi mempersediakan PAS di masa akan datang. Dunia semakin cepat membelit kita jika kita masih lgi lalai dan leka. Persediaan akan datang perlu rapi. Sekarang mungkin kita menghadapi situasi kapal UMNO semakin karam dan mungkin ada perubahan kerajaan september ini. Tetapi PAS harus ingat ujian yang lebih besar jika Pakatan Rakyat berjaya menubuhkan kerajaan.

Peranan PAS semakin besar, mentaliti sewajibnya berubah, ujian semakin membesar, persediaan rapi perlu ada. Jika kita masih leka dengan 5 negeri ini, bagaimana dengan negara yang bakal diperintah nanti. Setiap isu yang mendatang nampaknya kita masih dalam orbit Islam. Walaupun tidak kurang yang selalu mempertikaikan apa yang kita lakukan terutama dari peringkat akar umbi terhadap pimpinan, tetapi itulah yang menunjukkan PAS 'ada' yang menjaganya.

SELAMAT BERMUKTAMAR!
Bandar Baru UDA, Johor Bahru.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai