"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


14 Februari 2009

Bijak Manusia Tak Ke Mana...

Kadang-kadang bingung memikirkan kemelut politik di Malaysia. Seakan manusia mencari-cari jalan penyelesaian, tap tak kunjung tiba. Mengapa? Sejak bermula dengan sperma hinggalah ke nafas yang terakhir, semuanya bertitik tolak dari kerja-kerja Allah. Allah yang ciptakan manusia, dengan itu Maha Mengetahui Allah bagaimana mengatur hidup manusia. Ada agenda. Ada tujuan. Ada kiriman surat-surat penyata melalui baginda Nabi Muhammad SAW. Surat-surat tersebut mengandungi cerita kehidupan manusia yang bermula dari 'Abul Bashar' AS.

Sejarah Islam juga menjadi pengajaran kepada kita. 'Firaq' demi 'firaq' muncul dari kelebihan akal manusia yang dianugerahkan Allah. Cantik perancangan Allah, sehingga membawa ke zaman ini. Menjelaskan sejauh dan sehebat mana manusia berfikir, merancang dan bertindak, namun jika menafikan 'Kebijaksanaan' Allah, ianya tidak ke mana. Bahkan jelas merancang untuk gagal.

'Moga-moga kamu berjaya' selalu kita jumpa dalam surat-surat kiriman Allah. Namun kejayaan tersebut mempunyai pra-syarat untuk dilaksanakan. Syarat-syaratnya pula, bukanlah baru. Bahkan telah pun dibuktikan sejak 1400 tahun dahulu. kejayaan-kejayaan umat terdahulu dibuktikan dengan mereka melaksanakan 'syarat-syarat' tersebut. Kegagalan-kegagalan yang pernah dilalui merupakan sketsa melanggar syarat-syarat.

Ada yang bongkak malah mencemuh pra-syarat tersebut. Menganggap ianya seperti mengongkong kebebasan manusia untuk merealisasikan apa yang lahir dari benda yang dinamakan OTAK. Otak yang merangsang manusia berfikir dengan sebebasnya tanpa had. Terlupa sendiri manusia, dari keunikan dan sebaik-baik kejadian. Susah sekali scan apa yang dinamakan nafsu. Mungkin x-ray juga tidak boleh melihat bagaimana rupa bentu nafsu.

Ingat! Untungnya umat Islam ini hujung jatuhnya ada akhirat. Dosa pahala dihitung. Syurga neraka sebagai balasan. Hal-hal ghaibiyat ini juga susah nak di-scan oleh alat-alat moden dari otak manusia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai