"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


04 Februari 2009

Najib! Ko Tak Ke Mana!!

Tak mahu sebut pasal moral. Hal berkenaan dengan moral semuanya terbatal dek kerana undang-undang. Kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat masih sah sehingga Sidang Dewan Undangan akan datang, sehingga dewan yang ada sekarang dibubarkan atas kehendak YAB Menteri Besar bersama ADUN yang ada sekarang, atau dibubarkan atas kehendak dan Perkanan DYMM Tuanku atau ada usul tidak percaya dalam dewan dalam sidang akan datang akan datang.

Dalam isu Perak ini, bagaikan politik "nasik kerabu". Haru biru dibuatnya oleh "Parti Biru". Apakah ini yang Najib harapkan bentuk pemerintahan negara yang bakal dia pegang bulan Mac ini? Mungkin sekarang beliau senyum dan tersengih dengan 3 orang ADUN Perak yang terdiri dari mereka yang bermasalah. Namun jangan ini pada Pilihanraya Umum akan datang Najib boleh tersenyum. Kerana rakyat yang bijak boleh menilai bagaimana dengan corak pemerintahan Najib akana datang dek kerana situasi baru di negeri Perak.

SPR sekali lagi diperbudak. Walaupun telah menunjukan prestasi agak baik sebelum ini. Dalam suasana trend rakyat menolak UMNO. Logikkah Najib untuk menghadapi pilihanraya kecil? Tindakan paling baik ialah 'melompat'!! Kerana ia sah di sudut perundangan, walaupun mempersetankan mandat rakyat melalui pilihanraya. Seperti negara ini UMNO yang punya. Seperti negara ini Malaysia BIN UMNO.

Nah! Lihatlah perancangan licik Najib! Aku boleh simpulkan ADUN Bota sengaja disuruh melompat ke BN, supaya rakyat tidak perasan dengan dua ADUN bermasalah PKR yang diculik! ADUN DAP yang menafikan melompat. Tajol Rosli menghadap Sultan Perak. Akhirnya keempat-empat ADUN tersebut sertai BN. Dalam keadaan MB Perak meletakkan sedikit harapan untuk tidak membubarkan DUN. Maka sidang akhbar dibuat untuk mengisytiharkan sokongan BN dari keempat-keempat ADUN tersebut membuatkan MB terlambat untuk membuat pengisytiharan DUN.

Sekarang nyawa Kerajaan Perak terletak atas kebijaksanaan Tuanku Sultan Perak. Samada perkenan sembah Nizar dan membubarkan DUN atau perkenaan Najib untuk membentuk Kerajaan BN Perak.

Bagi Nizar, Exco PAS dan ADUN-ADUN PAS anggaplah ini ujian paling berharga buat kita selaku pejuang Islam. Anda semua telah meletakkan kepentingan rakyat lebih utama dan telah menunjukkan prestasi yang baik di khalayak. Anda juga telah mempamirkan kualiti kepimpinan yang dipandang tinggi oleh rakyat. Walaupun kita sekadar merasa kuasa selama 11 bulan, namun yakinlah kita telah melakukan yang sebaiknya. Terus yakin dan istiqomahlah dalam perjuangan. Semoga kesemuanya istiqamah dan teguh dengan perjuangan suci ini.

Mereka Merancang, Allah juga Maha Perancang. Demi Allah sebaik-baik perancangan...

*Jangan putuskan berdoa dan munajat kepada Allah!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai