"kalau tersinggung, memang sengaja. kalau marah, maafkan saja.
kalau suka, aku pun sama"


21 Februari 2009

Musafir: Tersirat dan tersurat

Musafir adalah lumrah bagi ulamak-ulamak dahulu hinggalah kini. Banyak hikmah dan pengajaran yang boleh diperolehi dalam hal musafir ini. Lihat sahaja apa yang boleh kita pelajari dari Imam Syafi'e R.A. Dari tanah arab ke Iraq dan ke Mesir. Hingga lahirnya pendapat dan fatwa dari beliau yang qadim dan jadid. Besarnya hikmah yang boleh kita lihat dalam bermusafir ini. Walaupun dalam kumpulan yang sekecil tiga orang, Nabi SAW menganjurkan supaya dilantik seorang ketua.

Bermusafir dalam keadaan berjamaah, sangat-sangat menguji kita. Saya seringkali bermusafir secara berjamaah. Terutama semasa memegang amanah sebagai salah seorang exco dalam persatuan di sini. Yang dititik beratkan dalam hal bermusafir inilah ialah ketua. Kenapa perlu melantik ketua? Lebih-lebih lagi jika musafir kita itu mempunyai kerja besar atau hadaf yang penting. Apatah lagi urusan umat Islam.

Musafir dan kelana juga merupakan tuntutan jiwa. Allah SWT sendiri menyarankan kita bermusafir dan melihat permukaan bumi dan mengambil pengajaran dan iktibar. Nabi SAW juga menganjurkan kita bermusafir. Dengan musafir secara berjamaah boleh dikatakan kaifiat atau cara bagaimana kita boleh mengenali sahabat-sahabat kita dengan baik, samada sifat mereka, perangai mereka, karenah mereka, dan sebagainya. Bukanlah ia kunci mencari permusuhan tetapi kunci persefahaman dalam berjamaah.

Semestinya bermusafir ini mempunyai ujian dan halangan. Terutama musafir atas urusan umat. Ujian yang diberikan Allah itu merupakan hikmah terbesar dalam musafir. Tentunya ada pelajaran yang boleh kita mabil darinya. Tentu sekali akan memberi muhasabah terbaik buat kita.

Boleh dikatakan setiap gerakan Islam yang wujud sekarang tidak lari dari keluar bermusafir. Tak kiralah apakah definasi yang terbit dari kerangka gerakan Islam itu. Tentunya ia lahir dari ilmu dan sirah perjuangan Baginda SAW. Bahkan ada gerakan Islam yang meletak kadar hari-hari tertentu untuk bermusafir. Ternyata yang menjadi kuncinya ialah MUSAFIR.

Namun ramai di antara kita di zaman sekarang melihat musafir ini adalah perkara biasa yang tidak perlu melihat apakah hikmah yang boleh kita ambil darinya. Apatah lagi urusan untuk bermusafir ini tidaklah sesusah mana bagi sesetengah dari kita. Bergantung kepada kemampuan meterial, mudah sahaja untuk bermusafir ke sana-sini. Kapal terbang pun sekarang boleh dapatkan tiket serendah-rendah harga. Bagi sesetengah ahli perniagaan sarapan di Kuala Lumpur, lunch di Bangkok dan dinner di Jepun.

Mim Shod dan Raa. Tiga huruf arab ini menjadi perkataan bagi negara Mesir. Seawal ke tanah Mesir ini, telinga ini sering mendengar maksud yang terkandung di setiap huruf tersebut. Tak pasti sejak bila ianya timbul. Mim bererti masyaqqah (kepayahan, kesukaran), Shod bererti sabar dan Raa bererti redha. Ternyata selama saya di bumi mesir ini, inilah antara pengajaran yang saya terima dari kalimah-kalimah tersebut. Nampaknya ada kebenaran disebalik kalimah-kalimah tersebut. Ternyata saya telah mempelajari apa yang dinamakan masyaqqah, sabar dan redha itu.

Bagi yang telah bermusafir ke Mesir, mungkin 3 aspek tadi dapat diambil sebagai pengajaran penting. Bagi yang teringin ke Mesir, dinasihatkan supaya buatlah sedikit homework atau kajian sebelum ke sini. Supaya nanti anda bersedia dan boleh sabar dengan masyaqqah dan redha
dengan segala ketentuan Allah yang diberikan.
Gambar: Bersama seorang sahabat, saudara Khairul Faizi di Iskandariyah, Mesir

2 ulasan:

Related Posts with Thumbnails
Kalami boleh dilanggan secara
Email atau pun RSS.


KEMPEN KIBARKAN BENDERA KELANTAN
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kenapa aku kibarkan bendera Kelantan? [KLIK SINI]

Credit untuk DIMAN

Follow ibnuali1949 on Twitter

Pro-Tajdid Segar

Palestin & Tarbiah

Wasiat Sepuluh


1.Dirikanlah solat apabila saudara mendengar azan walau dalam apa keadaan sekalipun.

2.Bacalah alQur'an atau bacalah buku-buku atau dengarlah perkataan yang baik-baik atau berzikirlah kepada Allah dan janganlah membuang masa walau sedikit pun dalam perkara yang tiada faedah.

3.Berusaha dan bersungguh-sunggulah saudara untuk bertutur Bahasa Arab yang betul (fus-hah) kerana sesungguhnya itu adalah antara syi'ar-syi'ar Islam.

4.Janganlah banyak bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran tidak memberi sebarang kebaikan.

5.Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6.Janganlah bergurau kerana ummat yang berjuang itu tidak mengerti melainkan bersungguh-sungguh dalam semua perkara.

7.Janganlah saudara meninggikan suara lebih daripada kadar keperluan para pendengar kerana suara yang nyaring itu adalah suatu resmi yang sia-sia dan menyakiti hati orang.

8.Jauhilah mengumpat peribadi orang, mengecam pertubuhan-pertubuhan, dan janganlah bercakap melainkan yang boleh mendatangkan kebaikan.

9.Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asa gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan.

10.Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada. Oleh itu tolonglah saudaramu sendiri tenteng cara-cara bagaimana hendak menggunakan masa dengan berfaedah dan jika saudara mempunyai tugas sendiri, maka ringkaskanlah perlaksanaannya.

 

Rukun Bai'ah

1. Faham
2. Ikhlas
3. Amal
4. Jihad
5. Pengorbanan
6. Ketaatan
7. Thabat
8. Tajarrud
9. Ukhuwah
10. Thiqah

Solawat!

My Days

Komen-Komen

Arkib

Promo


Mahu Menjadi Ahli PAS? [klik sini]

Klik pada iklan untuk maklumat lanjut

Blog Aku Juga

Mata Rantai